Däck i dimension 255/45 R20:
• Bridgestone Blizzak LM 005
• Continental TS 870 P
• Falken Eurowinter HS 02 Pro
• Goodyear Ultragrip Performance 3
• Michelin Pilot Alpin 5 SUV
• Pirelli Scorpion Winter 2
• Vredestein Wintrac Pro
Tvåhundrafemtiofem millimeter breda med en diameter på 20 tum – det är inga små däck.
Ändå är dimensionen standard för många elbilar och suvar.
Här handlar det dock om vinterdäck och då brukar man väl säga att smalare däck med mindre diameter är mer fördelaktiga än stora och breda däck – eller? Det stämmer såklart till en viss grad. I starkt regn och i snöslask är smala däck att föredra, men det beror på var du bor, om det kommer mycket snö. Breda däck är definitivt sportigare, i alla fall om man inte bor på fjällen. Idag testar vi därför vinterdäck i dimension 255/45 R 20.
Det hittills rätt överskådliga utbudet av dimensionen utökas i år med inte mindre än tre nya produkter. Till fjolårets Bridgestone Blizzak LM 005, Continental TS 870 P, Michelin Pilot Alpin 5 SUV och Vredestein Wintrac Pro sällar sig i år Falken Eurowinter HS 02 Pro, Goodyear Ultragrip Performance 3 och nya Pirelli Scorpion Winter 2.

Vinteregenskaperna testar vi i finska Lappland eftersom området oftast har konstanta temperaturer. I slutet av februari hittar man inte bara fantastiskt preparerade banor här utan även stabila vintertemperaturer mellan -3 och -10 grader.
Vi kör testerna med en Kia Sorento och en Kia EV6. Varför två olika drivlinekoncept? Eftersom vi ville undersöka om de olika drivlinorna har olika effekt på resultatet.
Vi spiller mjölken direkt: de relativa resultaten skiljer sig inte åt. Testförarna upplevde inga signifikanta skillnader i våra standardiserade, objektiva broms-, grepp- och sidoaccelerationstester, men var ändå tvungna att ställa om när de bytte drivlinekoncept.
Vilken är mest kompetent? Elbilen med dubbla motorer eller dieselsuven med lamellkopplingsstyrd fyrhjulsdrift? Det är inte effekten som skiljer bilarna åt på de kniviga testbanorna.
Visst accelererar EV6 betydligt kraftigare och mer spontant, men hjulen spinner mer. Det gäller trots allt att få ned kraften i backen för att vara snabb.

Men hur ser det ut med batteriet? Vi körde nio gånger fyra varv genom den finska skogen med 15 minuters avbrott för däckbyte och batteriet höll faktiskt genom hela testet. Det var knappt, men det fungerade.
Det finns dock skillnader och det är framför allt fyrhjulsdriftens funktion. Medan lamellkopplingen kopplar samman fram- och bakaxel vid hjulspinn, vilket framför allt främjar precisionen när man accelererar ut ur kurvorna, märks det i EV6 tydligt att två motorer drar var för sig.
I vår vanligtvis ESP-reglerade vardag spelar det absolut ingen roll, men i gränsområdet hade man önskat sig bättre kontroll. Dessutom väger EV6 mer än Sorento vilket inte förbättrar bromsning inför kurvor.
Resultaten? Absolut jämförbara, däckens skillnader upptäcks utan problem med båda drivlinor. En kuriosa: den lättare men svagare dieselbilen är något snabbare trots turbofördröjning.

Men nu är det här ett däcktest, eller hur? Då vill du säkert gärna veta hur däcken fungerar på is och snö.
På snö är Michelin Pilot Alpin 5 SUV oslagbar, men de nya däcken från Goodyear (Ultragrip Performance 3) och Pirelli (Scorpion Winter 2) är det franska däcket hack i häl.
Produkterna från Continental, Vredestein och Bridgestone fungerar också ypperligt på snö och det är egentligen bara nya Falken Eurowinter HS 02 Pro som inte kommer överens med det vita underlaget.
Många gånger är snön inte mycket mer än kallt regn, vilket innebär att vinterdäcken även måste klara regnvått underlag. Det gör ingen bättre än Bridgestone Blizzak LM 005 och eftersom däcket även gör riktigt bra ifrån sig när asfalten är torr samt sparar energi (oavsett om det gäller el eller diesel) vinner Blizzak utan konkurrens testet.

Goodyear Ultragrip Performance 3 är visserligen något bättre på snö, men tappar något i bromstestet. Däcket greppar dessutom inte lika bra i regn och har högre rullmotstånd.
Michelin Pilot Alpin 5 SUV är vassast på snö och gör rätt bra ifrån sig i alla andra discipliner. Det räcker för plats tre.
Vilket däck fungerar bäst för elbilar? Testvinnaren hör redan till de mest räckviddseffektiva däcken i aktuell dimension och är därför även förstahandsvalet för elbilar.
Nu ska man dock inte gå i tron om att ett vinterdäck har samma låga rullmotstånd som ett sommardäck. I Blizzaks fall kan vi i bästa fall jämföra med ett genomsnittligt rullmotståndsoptimerat sommardäck, vilket i sin tur innebär att vår EV6 kan förlora upp till 50 km räckvidd per laddning. Det är inte bara kylan som gör det svårare för elbilar på vintern, även däcken kan bidra.


SÅ HAR VI TESTAT
För högsta möjliga noggrannhet har vi genomfört samtliga moment upprepade gånger så långt det har varit möjligt. Vi använde oss av ett progressivt betygsschema som tar hänsyn till både mätdata och de subjektiva åsikterna hos våra erfarna testförare. För bästa betyg på snö samt vått och torrt vinterväglag krävs ett jämnt och säkert uppträdande. Vattenplaningstestet bedömer däckens reaktion vid vattenansamlingar. Hur snabbt bilen tar sig genom dessa utan att börja ”simma” visar prov på dess säkerhetsreserver.
Rullmotståndet påverkar bilens förbrukning och undersöks då det är möjligt på två olika rullande landsvägar i laboratoriemiljö. De olika resultaten ingår som ett medelvärde i betygssättningen. För att utesluta fusk jämför vi testdäckens resultat med slumpmässigt inköpta däck hos olika däckfirmor som testas efter samma princip. Vi fokuserar främst på testets tre bästa däck samt däck med ovanligt stort slitage och/eller otypiska resultat. Skulle våra testdäck avvika från kontrolldäcket leder detta till att däcket utesluts ur testet.
”Däckad av lathet, dumhet eller fåfänga?”

Jag älskar teknikutveckling och att nörda ner mig i detaljer. Visst ska man ha aerodynamikfälgar och specialdäck som ger maximal räckvidd till sin nya elbil. Eller?
Jag undrar stillsamt om det inte gått över styr, eller om för många slutat tänka. Spelar det kanske ingen roll när företagskortet ska fram?
En uppsättning 20-tummare på aerodynamikfälg till en BMW iX går på 38 386 kronor. Hos BMW.
Samma däck, men eftermarknadsfälgar kostar hos en stor däckleverantör 20 276 kronor.
Vinterdäck på fälg till Volvo XC90 T8 går på 23 400 kronor hos Volvohandlaren, och 19 788 hos en vanlig däckfirma. Ingen större skillnad. Men till nya Volvo EX90 kostar friktionsdäck hos Volvo
48 500 kronor.
Vansinne! Innan du beställer bil, kolla däckpriserna, och jämför också de designade ”superfälgarna” med normala. Fåfängans eller lathetens pris är ibland för hög.
