Däcken i testet:
• Bridgestone Blizzak LM 005
• Continental WinterContact TS 870 P
• Falken Eurowinter HS 02 Pro
• Giti GitiWinter W2
• Goodyear UltraGrip Performance 3
• Hankook Winter icept evo3 W330
• Kumho WinterCraft WP 52
• Michelin Pilot Alpin 5
• Pirelli Cinturato Winter 2
• Vredestein Wintrac Pro
Ja, vi erkänner – vi tänker gärna tillbaka till den goda, gamla tiden som inte nödvändigvis var bättre men i alla fall annorlunda. Till exempel föll mer snö förr. Att utröna varför vi inte har samma snömängder idag platsar dock dåligt i en biltidning, det överlåter vi till andra.
Mindre snö innebär att riktiga vinterdäck tappar sitt värde på många platser i landet, att folk tittar mer på den finansiella biten och kanske väljer åretrunt-däck som har fint grepp på sommarhalvåret men inte heller ger upp om det faller några snöflingor. Det är kanske ingen dålig idé, förutsatt att man inte sätter dessa på en sportbil med gott om vridmoment. Åretrunt-däck har nämligen ett liknande lamellmönster som renodlade vinterdäck och dessa lameller tar lätt skada av varma yttertemperaturer och dynamisk körning.
Med sportbil menar vi dock inte enbart exotiska bilar med hingstar och tjurar i fronten utan även effektstinna kompaktbilar som en Golf GTI exempelvis. Med åretrunt-däck förlorar dessa bilar en stor portion av sin dynamiska potential eftersom dessa däck inte är mycket mer än just en kompromiss. Här gäller: sportdäck från påsk till oktober, därefter vinterdäck med lamellprofil och snöflingesymbolen på flankerna.

Redan i somras har vi testat produkter i dimensionen 225/40 R18 och därför är det lika bra att vi skor Borbet-fälgarna med lika stora vinterdäck.
Utbudet för vinterdäcken är verkligen enormt, på nätet hittar man utan problem 120 olika produkter mellan 600 och 2 000 kronor stycket. Priset spelar såklart en stor roll men borde aldrig vara viktigare än kvaliteten och tyvärr ligger däck med säkra vinteregenskaper aldrig på rea-bordet. Vi koncentrerar oss därför på premiumdäck och däck med premiumambitioner.
Nog med försnacket, dags att virvla upp lite snö! Innan det sker måste vi dock kontrollera, mäta och väga samtliga testdeltagare och innan lastbilen lämnar gården för att köra mot Finland är det viktiga att samtliga däck lagras enligt samma förutsättningar och förbereds noga inför vintertestet. Det handlar inte enbart om att rugga upp ytan för att däcken ska kunna utveckla sin fulla potential, även det något oljiga skiktet som läggs innanför gjutningsformen och som ska underlätta borttagningen av det färdiga däcket måste tas bort. Annars kommer däcket inte till sin fulla rätt och glider som en våt tvål över snön.
Några veckor senare står 40 test- och åtta referensdäck med ett exakt däcktryck på 2,5 bar fint uppradade på testområdet i Ivalo. Yttertemperaturen ligger mellan -3 och -10 grader här och en fulltankad Audi S3 Quattro används för att testa däckens köregenskaper. Konkret innebär det att ams-förare kör den fyrhjulsdrivna kompaktbilen på en utstakad bana genom den finska skogen på tid och samlar intryck under standardiserade manövrer.

Längst fram i disciplinen hamnar snökungen Michelin Pilot Alpin 5 som är extremt snabb och säker, tätt följd av Bridgestone Blizzak LM 005 (bästa subjektiva betyg, men bara medioker sidoacceleration), Continental WinterContact TS 870 P (mycket homogent) och splitternya Goodyear UltraGrip Performance 3 (bäst grepp). En anmärkningsvärd detalj är att samtliga fyra däck bromsar ungefär lika bra och samtidigt harmonierar utmärkt med Audis ABS-system.
I mittfältet hittar vi Pirelli Cinturato Winter 2 (snabb och körsäker, mindre deficiter i bromstestet), Vredestein (överlag fin prestanda) och Hankook (snabb och säker med objektiva svagheter i sidoaccelerationen). Däcken från Falken och Giti har sämre grepp på snö, där nya Falken Eurowinter HS 02 i en direkt jämförelse är så pass undermålig att vi drar av ett poäng i betyget.

I Tyskland testar vi istället däckegenskaperna på torr och våt asfalt. Precis som förra året briljerar Bridgestone i regn och erbjuder så pass konstant säkra köregenskaper att man skulle kunna tro att underlaget var torrt. Starka på asfalt är även det nya Goodyear-däcket och Vredesteins Wintrac Pro som dock har lite svårigheter med vattenplaningsskyddet i kurvorna – precis som däcken från Michelin, Falken och Pirelli.
Den bästa vattendräneringen får man med Hankook Winter icept evo3, på andra sidan av spektrumet är vinterdäcket från Kumho. Inte heller Continental utmärker sig på våt asfalt, på torrt underlag är däcket däremot fantastiskt – precis som däcket från Michelin. Ingen av dessa är en direkt komfortspecialist och bromsförmågan hos TS 870 P saknar en del till den absoluta toppen.

Det tyska däcket glänser däremot i alla andra torrdiscipliner med utmärkta betyg, ger bäst feedback och fantastiska säkerhetsreserver under spontana väjningsmanövrar i motorvägsfart. Även Goodyear och Hankook övertygar med fin och utmärkt torrprestanda, Bridgestone och Vredestein reagerar däremot något trögt på rattutslag.
I våra test är säkerhetstematiken naturligtvis viktigast av allt, men även effektiviteten spelar en viktig roll. Det testar vi på en rullande landsväg i labormiljö, där framför allt Bridgestone Blizzak LM 005 bevisar att utmärkt grepp på våt asfalt och lågt rullmotstånd absolut kan kombineras och därför är Bridgestone vår testvinnare.
Knappt därefter hittas det ytterst jämna vinterdäcket från Goodyear, snösäkra Michelin och det mycket effektiva och greppstarka Continental-däcket.



SÅ HAR VI TESTAT
För att kunna säkerställa högsta möjliga precision och därmed tillförlitliga resultat har vi genomfört samtliga delmoment upprepade gånger där det var möjligt. Vi använder oss av ett progressivt betygssystem som inte enbart förlitar sig på mätresultat utan även på våra testförares subjektiva omdöme.
På de olika underlagen (snö, vått, torrt) leder endast ett jämnt och säkert uppträdande till höga betyg. Vattenplaningsdelmomentet är uppdelat i längs- och tvärgående riktning och bedömer de olika däckens reaktion, exempelvis hur de beter sig när man kör över vattenfyllda spårrännor på motorvägen. Hur snabbt bilen kan ta sig över dessa innan vattenplaning inträffar visar prov på däckens säkerhetsreserver.
På grund av att rullmotståndet påverkar förbrukningen mäts denna helst på en rullande landsväg hos två oberoende testlabb. Resultatet ingår i det sammanlagda omdömet med ett medelvärde. För att vara så opartiska vi bara kan brukar vi jämföra våra testdäck med stickprovsaktigt inköpta däck ur den fria handeln. Här fokuserar vi på otypiskt lyckade testresultat eller ovanligt slitage.
1) Under årets kontroll (juni 2023) uppmärksammades Kumho WinterCraft WP 52, som presterade fint i ett jämförelsetest, för tydligt avvikande prestanda. Varken lagerdäcken av samma typ med DOT 2022-märkning eller de helt nyproducerade DOT 2023 kunde bekräfta däckets fina testresultat i våra viktigaste discipliner (bromsprestanda, sidoacceleration och köregenskaper i väta).
