Film: Alrik visar Volvos kinesiska Mercedessyskon

Smart #3 bygger på samma teknik som nya Volvo EX30 och Zeekr X – den svenskutvecklade SEA-plattformen. För designen står Mercedes-Benz.
Annons
Annons

Mercedes ikoniska men föga ekonomiskt framgångsrika bilföretag Smart satsar nu för fullt tillsammans med Geely – de äger 50 procent var. Med kinesisk teknik och tysk design ska Smart konkurrera med sina syskon – och alla byggs de i Kina.

Bilvärlden blir alltmer svår att navigera i när företag och teknik blandas samman på ett vis som gör det svårt att veta vad som är vad – om man tycker att ursprung, ägarskap och historik är viktigt. Men numera konkurrerar Volvo och Mercedes-Benz med samma teknik som det nya varumärket Zeekr.

Vad ska man köpa och varför? Märkeslojaliteten lär gå ner när det som finns under skalet inte längre är unikt, när det mest är designen som skiljer. Eller är det då just varumärket som blir det viktiga – vilka signaler man skickar?

Smart #3 är i alla fall en direkt och mycket modern konkurrent till exempelvis Volvo XC40, som Alrik dessutom fick titta på i en studio dagen före Münchens bilsalong. Vad tycker du? Smart #3 eller Volvo XC40 – eller varför inte uppdaterade Tesla Model 3 – till samma pris?

Annons
Annons
Rulla till toppen