Fiat Grande Punto Evo – först med Multiair

I Frankfurt ska Fiat visa upp sin ansiktslyfta Grande Punto, kallad för ”Evo”. Men mest intressant är att modellen blir först med Fiats nya motorteknik...
Annons

I Frankfurt ska Fiat visa upp sin ansiktslyfta Grande Punto, kallad för ”Evo”. Men mest intressant är att modellen blir först med Fiats nya motorteknik ”Multiair” som både reducerar förbrukning och ökar effekten.

Fiat Grande Punto Evo - först med Multiair

Fiat Grande Punto får tillägget ”Evo” och växer tre centimeter på längden med den nya nosen. Men det mest intressanta finns under huven – Multiair-motorn! KLICKA FÖR STÖRRE

Fiat för en sorgligt bortglömd tillvaro i Sverige och det är synd, för nu mer än någonsin förut kommer det intressanta nyheter. En av dessa är Grande Punto Evo, en försiktigt ansiktslyft version som döljer de viktiga modifieringarna under ytan.

Fiat Grande Punto Evo - först med Multiair

Läs mer om Multiair-tekniken genom att klicka på bilden ovan.

Grande Punto Evo blir först med Fiats nya motorteknik som man döpt till ”Multiair”. Det är en liten ventilrevolution som innebär att motorns intag av bensin och luft kan styras mycket exakt – ett första steg mot ”fria ventiler” om man så vill. Vi har beskrivit tekniken i detalj i en tidigare artikel och du kan läsa mer på den här länken.

Med Multiair kan maxeffekten på en bensinmotor öka med tio procent och vridmomentet med 15 procent. Jämfört med motsvarande motorstorlek minskar förbrukningen med cirka tio procent, men anpassar man motorvolym till effektbehov samt lägger till turboladdning går det att få upp till 25 procent förbättrad bränsleekonomi jämfört med konventionella sugmotorer. Även avgasernas sammansättning går att förbättra radikalt, NOx kan till exempel reduceras med hela 60 procent.

Fiat Grande Punto Evo - först med Multiair

Fiat har redan ett bra utgångsläge för att nå EU:s kommande krav på koldioxidutsläpp. Men man fortsätter utveckla ny teknik som reducerar utsläppen ytterligare.

Fiat är lite hemlighetsfulla ännu så länge om alla fakta kring Multiair-motorn men berättar att alla motorer som klarar Euro 5 reglerna ska förses med standardmonterad start-stopp-teknik. Förutom den nya Multiair-motorn får Grande Punto Evo också den nya 1,3-liters Multijet-dieseln som uppfyller de strängare avgaskraven i Euro 5.

Nytt är också att Grande Punto Evo får sju krockkkuddar som standard, inklusive en knäkudde för föraren. Ett nytt samarbete med TomTom gör att Fiat-ägaren kan styra navigation, telefon och musik via en enda pekskärm.

Fiat Grande Punto Evo - först med Multiair

Annons
Annons
Rulla till toppen