PROVKÖRD: Audi S5 Cab

Vi har provkört nya Audi S5 Cab. Den är snygg, härlig och så vidare… Men är den för perfekt? Dessutom läckert inslag i webb-tv:n! Lite...
Annons

Vi har provkört nya Audi S5 Cab. Den är snygg, härlig och så vidare… Men är den för perfekt? Dessutom läckert inslag i webb-tv:n!

PROVKÖRD: Audi S5 Cab

Lite ironiskt kan man tycka, men enligt vår testförare är S5 Cab snyggare med sufletten uppfälld.

PROVKÖRD: Audi S5 Cab

Klicka här för att se Audi S5 i vår webb-tv!

Hur är första intrycket?
Fredrik Huldt: Man blir inte golvad av utseendet, det är inget som överraskar. Men med taket uppe händer det grejer. Sufletten är snygg och siluetten elegant, vilket inte tillhör vanligheterna bland cabbar. Sufletten går att manövrera i upp till 50 km/h, mycket bra – och användbart! Dessutom kallas det för akustiktak och har ett extra isolerat 15 mm tjockt skikt.

PROVKÖRD: Audi S5 Cab

Med taket nerfällt tycker inte Fredrik att S5 Cab är någon utseendemässig ”knockout”, men positivt är sufletten går att manövrera i upp till 50 km/h.

Hur skiljer den sig mot föregångaren A4 Cabriolet?
FH: Mer vridstyv, men viktigast är chassit som är mycket mer underhållande. Neutral balans och drivningen 60 procent akterut med quattro botar understyrningstendenserna ytterligare. Sport Differential i bakaxeln (S5) gör också sitt för instyrningen, man känner att den jobbar på ytterhjulet bak. Vilket funkar riktigt bra i tvära kurvor som annars är Audis svaga gren. De brukar understyra en del, men det gör alltså inte S5 Cabriolet. Jämför med hur du kör en kundvagn, när du svänger den åt höger så trycker du ju på med vänsterhanden (ytterhjulet) och inte med högerhanden (innerhjulet).

Vad är det bästa med bilen?
FH: Ingen turbulens i kupén (cruising i måttlig fart), den är bekväm och tyst. Och när man tittar i faktabladet är det fördel A5/S5: förbrukning, prestanda, bagageutrymme. Alla siffror är maxade åt rätt håll…

Vad är det sämsta?
FH …men det emotionella vill inte riktigt infinna sig. Den är så perfekt, uttänkt och väl avvägd i detaljerna. Det finns inget crazy eller överraskande. Den är sexig som ett kärnkraftverk. Konservativ i kubik. Så bra att den är tråkig. Jämför med Alfa Spider, inte lika bra bil på långa vägar, men den har själ. Även om S5 är en hundra gånger bättre bil så trycker den inte på rätt knappar.

Är det något som har överraskat?
FH: Nej, det är just det. Den är precis som jag förväntade mig. Perfekt, men ingen kick.

När kommer den till Sverige?
FH: Handlarpremiär är det sista helgen i maj, men den är beställningsbar i nästa vecka (vecka 10). Några priser är inte klara i nuläget.

PROVKÖRD: Audi S5 Cab

Klicka här för att se Audi A5 Cab i vår webb-tv!

Mer fakta och fler (och större) bilder hittar du bland ”relaterade länkar” nedan.

Annons
Annons
Rulla till toppen