Noblechefen om M600: ”Den ska kännas som en Ferrari F40”

Han är modedesignern som bytte snygga kostymer mot hårda prestandabilar. Noble M600 har en V8-motor från Volvo XC90 med dubbla turbo och så lite elektronik som möjligt.

Noblechefen om M600:

Att designa kläder för kändisar är kanske inte den vanligaste sysselsättningen för chefer i bilbranschen – men det gjorde Peter Boutwood, som nu är chef för brittiska Noble Automotive.

När han jobbade i modebranschen började han också med racing. Det ena ledde till det andra och när han till slut tröttnade på designerkläder sadlade han om och blev chef för den lille engelska sportbilstillverkaren.

Själva meningen med bilarna från Noble är att de ska kännas som en Ferrari F40.

”Vi är en väldigt liten biltillverkare som konkurrerar med väldigt stora namn. Men Noble har sin plats eftersom vi ger lite ’tillbaka till framtiden’-känsla. Du måste växla själv, du måste bromsa – inget görs automatiskt åt dig. Knappen för att stänga av antisladdsystemet är tagen från ett stridsflygplan. Bilen är mer analog än digital”, säger Peter Boutwood.

Mindre elektronik ger lägre vikt, ungefär 400 kilo mindre än för många konkurrenter, i själva verket. Motorn är en Yamaha-V8, i grunden samma som i förra generationen Volvo XC90 – men här får den hjälp av dubbla turbo för att pressa upp effekten till mellan 456 och 659 hästkrafter. Exakt hur mycket väljer föraren själv med en knapp på instrumentpanelen.

Läs också: Så utvecklas ett nytt däck: ”Svåraste utmaningen är…”
Läs också: Här är doldisföretaget som förvandlar din vanliga BMW
Läs också: Det visste du inte! Här är 10 däckfakta du kan skryta om

Rulla till toppen