Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar

PREMIUM Hur viktiga är långfärdsegenskaperna? Skillnaderna mellan dagens elbilar är inte bara stora när det gäller räckvidden, även snabbladdningen, förbrukningen och inte minst kostnaderna är viktiga. Vi har betyg på marknadens alla elbilar och de dyraste är inte alltid bäst!
Annons

För en massa år sedan kunde det skilja stora summor mellan olika mobilabonnemang, för att inte tala om hur dyrt det var med långdistanssamtal och surfande utrikes. Valde man fel kunde det kosta skjortan!

Just nu är elbilarna på den utvecklingsnivån, med stora skillnader i både prestanda och kostnader. Ska du ofta köra långa sträckor kommer valet av märke spela stor roll för ekonomin. I dagsläget finns det bara två kedjor i Sverige som har ett väl utbyggt nät med riktiga snabbladdare – Ionity och Tesla. 

Vill du göra det extremt lätt, och få en bekväm och prisvärd laddning, finns det just nu bara ett bilmärke: Tesla. Inte nog med att deras laddnätverk är det bäst utbyggda med stationer på många orter och rejält med laddare på varje ställe – det tillkommer inte heller några extra abonnemangsavgifter och priset på el är bra. Varje kWh kostar 3,62 kr.

Dessutom behöver man inte fundera på betalning, appar eller RFID-brickor. Bilen är kopplad till ditt kontokort och laddaren känner igen varje bil – det är bara att stanna och ansluta sladden – precis som det ska vara och som det måste bli med alla andra laddkedjor och bilmärken framöver.

Än så länge är det oftast ovanligt med köer till Teslas laddare, medan det tyvärr stockar till sig hos andra laddnätverk när det är många bilar ute och rullar – och det är inte så konstigt. 

Ionity ska ta emot snabbladdande bilar av alla varumärken – även Tesla som av någon anledning behöver toppas upp lite.

När elbilsförsäljningen boomar måste snabbladdningsinfrastrukturen byggas ut i samma hastighet, och flera stora aktörer är på gång, men just ju är det Ionity som gäller om man ska ha riktigt snabb laddning.

Priserna varierar mellan 2,88 och 8,70 kr/kWh och drar din bil 2 kWh/mil betyder det att milpriset går från 5,76 till 17,40. Kör du 1 000 landsvägsmil per år blir det pengar.

För att komplicera det ännu mer har än så länge endast Audi, BMW, Hyundai, Ford, Kia, Mercedes, Porsche, Skoda och VW anslutit sig till Ionity och dessa märken erbjuder rabatterade priser på elen. Seat och Cupra kommer givetvis också att göra det längre fram – eftersom de ingår i VAG-koncernen.

En stor nyhet är att Polestar och Volvo äntligen erbjuder bra priser hos Ionity, även om man inte är delägare i laddföretaget, som de andra märkena. Än så länge gäller erbjudandet endast det första året, vad priset blir år två är inte klart. 

Förare av bilar av alla andra märken måste betala minst 8,70 kr/kWh – vilket betyder att det blir dyrt på snabbladdningslångfärd.

Vidare erbjuder alla tillverkare olika avtal. Många har ett lågt pris under det första året, för att sedan sälja månads- eller årsavtal för olika summor som ger olika stora rabatter. Det gäller alltså att välja rätt bilmärke och rätt månadskostnad, beroende på hur ofta du kör långt. Rent generellt lönar det sig snabbt att teckna de dyrare avtalen eftersom elpriserna blir så pass mycket lägre.

Elbilsfakta kommer från EV-database

Vi har hämtat fakta från den utomordentliga sajten ev-database.org som har intressanta uppgifter om alla nuvarande och en del kommande elbilar. Räckvidden som de anger är inte tillverkarnas WLTP-siffor utan något som de kallar real range, vilket är en uppskattad räckvidd.

Som ett exempel har Volvo XC40 P8 en ”real range” på 335 km enligt EV-database, medan WLTP-värdet är 418 km. Utifrån körsätt och temperatur varierar räckvidden mellan 235 och 490 km. Stadskörning i varmt klimat ska ge 490 km, medan motorvägskörning i kallt klimat ska ge 235 km.

Vi använder även EV-database uppgifter när det gäller snabbladdning 10 till 80 procent samt deras beräknade förbrukning och hk-uppgifter. Bilarnas priser har vi tagit från vår nybilsprislista.

Bortsett från kostnaderna finns det två avgörande fakta som avslöjar om en elbil lämpar sig för långfärd: räckvidd och snabbladdningsprestanda. Ett stort batteri är bra eftersom det framför allt betyder att man kommer långt innan det första laddstoppet – förmodligen på billig ”hemmael”. 

Sedan kommer det riktigt spännande: Hur snabbt laddas nya mil? Det beror främst på fem faktorer: storleken på batteriet, batteriets kemi, kylning/uppvärmning av batteriet, bilens förbrukning och laddaren. Ett stort batteri är bra eftersom antalet kWh som kan laddas snabbt per automatik blir fler, de flesta elbilar har nämligen rätt bra fart upp till 80 procent av batterikapaciteten, för att sedan gå långsammare och långsammare till full laddning.

Skillnaderna mellan olika tillverkare är stora och vi kan med våra uträkningar avslöja en hel del om hur långt fram i teknikutvecklingen olika biltillverkare har kommit.

De nya modellerna från Hyundai och Kia laddar ungefär dubbelt så snabbt nya mil som de flesta andra elbilar. Likt Porsche och Audi e-tron GT har de 800-voltssystem.

Från tio till 80 procents laddning tar under 20 minuter, vilket ska jämföras med drygt 40 minuter för exempelvis VAG-koncernens nya familjebilar och även Ford MustangPolestar och Volvo.

Att billigare stadsbilar inte har effektiv snabbladdning kan nog de flesta leva med, eftersom de är gjorda för just kortare pendlingskörning. Men köper man en dyr premiumprodukt vill man nog ha bästa möjliga snabbladdning. 

Den just nu snabbaste elbilen på långfärd, i teorin, är Teslas uppdaterade version av Model S. Den ger 33 nya mil på 20 minuter och det betyder att vi närmar oss en gräns där tiden för snabbladdning spelar mindre roll. Ett toalettbesök och ett inköp av något att dricka och man kan köra över 30 mil. Kort laddtid är också viktigt ur perspektivet laddinfrastruktur, laddar bilarna snabbt blir köerna inte lika långa och man behöver inte bygga lika många laddare på varje station.

Teknikutvecklingen går extremt snabbt och inom några år lär prestationen 10–80 procent på under 20 minuter framstå som medelbra. När solid state-batterier kommer sägs det att laddningen inte ska mycket längre tid än vad det tar att tanka en bil med bensin.

Men fram till dess bör man studera prestanda och kostnader för laddning väldigt noggrant – för det är väldigt stora skillnader mellan tillverkarna. Tyvärr är det inte så enkelt som att en dyr bil har snabb laddning och lång räckvidd. Lexus UX 300e har exempelvis kortare räckvidd, långsammare laddning och högre laddpriser än den billigare Kia e-Niro – och det syns på försäljningssiffrorna.


BILLIGAST SNABBLADDNING PÅ IONITY/TESLA

Billigaste möjliga pris med abonnemang – notera att kostnaden för Ford, Polestar och Volvo gäller för det första året då abonnemanget är gratis. För alla andra gäller priserna från år två, då abonnemangen kostar pengar för de flesta. Ford, Polestar och Volvo kan ännu inte säga vad månadskostnaden blir från år två.

Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Vi har plockat ut ett antal intressanta modeller och jämfört snabbladdningskostnaden vid Ioniyt- och Teslastationer. En Tesla vid Ionityladdare blir som synes inte så billig. Alla tillverkare som erbjuder Ionityabonnemang har ett lågt elpris under det första året, men detta har vi inte tagit med i tabellen – vi har istället räknat på kostnaden från år två, förutom för Porsche som har tre års lågt pris.
Ford, Polestar och Volvo har priser på Ionity för ett år, men vad priserna blir från år två är inte klart, därför redovisar vi också priser för dessa utan abonnemang. Vi har rödmarkerat Ford, Polestar och Volvo som framstår som billigare eftersom vi har första årets pris med i tabellen – vilket alltså inte gäller för några andra tillverkare.
I Sverige säljs Ford av Hedin Bil, och de har också tecknat ett avtal med Ionity. Mercedes EQV är med två gånger i tabellen, en gång med abonnemang, och en gång (längst ned) utan. Elkostnaden mer än fördubblas utan 500-milsabonnemang.

SNABBAST LADDNING AV NYA MIL

Tesla och de nya sydkoreanerna är helt överlägsna när det gäller att ladda nya mil snabbt, Porsche Taycan är också med i toppen. Kia EV6, som inte är dyrare än en Volvo XC40, får dubbelt så många nya mil per minut tack vare snabb laddning och låg förbrukning.

I tabellen har vi plockat in några populära bilar som hamnar i mitten av listan. Notera att laddningen av nya mil tar dubbelt så lång tid för mellanskiktet, som för de bästa bilarna och nästan tio gånger så lång tid för de med sämst laddning! Vill du stå tio minuter eller närmare en och en halv timme för att få 16 nya mil?!

*Tesla Model S Plaid+ kommer inte att tillverkas, men det är intressant att se att den skulle fått en långsammare laddning än vanlig Plaid, vilket beror på högre förbrukning, förmodligen mest på grund av högre vikt.

Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar

LÅNGSAMMASTE LADDNING AV NYA MIL

Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar

VILKET ABONNEMANG ÄR BÄST?

Tillverkarna som är med i Ionity har alla olika varianter på prenumeration av billigare ström. Vi har räknat på långkörning (snabbladdning) 500 mil och 1 000 mil om året.  Det finns klara vinnare i de flesta fall!

Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Tesla tar inget extra för att man kan använda deras laddnätverk, men det är enbart Teslabilar som kan ladda.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Det är fritt fram för alla att ladda hos Ionity, för 8,70 kr/kWh.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Audi har ett billigt abonnemang som ger tillträde till andra laddare för 49 kr/månad. Vill man ladda billigare hos Ionity kostar det 189,45 kr/månad och det är god ekonomi. 500 mil kostar 6 138 mot avtalslöst 10 309 kr om man har en e-tron 55. Audi ska bygga egna exklusiva laddstationer i England, kommer även Sverige att haka på? Audis 189,45-erbjudande blir lite billigare om man kör e-tron 40 jämfört med systerbilen ID.4 5 375:– mot 5 584:–
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
BMW har lyckats komponera erbjudanden som kräver matematiska kunskaper. Kör du 500 mil per år blir det billigare med 49-kronorsalternativet om du kör en i4 40: 3 648:– mot 4 092:– med 137-kronorsalternativet. Vid 1 000 mil blir det däremot en liten vinst på 150 kronor med den dyrare månadskostnaden. Det räcker att snabbladda 10 mil i månaden för att 49-kronorsalternativet ska vara smart.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Ford säljs av Hedin Bil vilket betyder att Ford inte längre har tillgång till Ionitys nät per automatik, men Hedin har förhandlat fram ett kontrakt, dock är inte priserna för abonnemang från år två klara ännu. 500 mil med en Mach-E LR kostar 3 600:– med abonnemang, 8 700:– utan.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Hyundai och Kia har samma avtal, som definitivt lönar sig om man är ute och långåker. En Ioniq 5 LR 2WD kostar så här mycket att ladda 500 nya mil med: Standard: 8 221:–. 49:–/månad: 6 021:– 139:–/månad: 4 597:–
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Snabbladdar man el för 500 mil kostar det 4 250 kronor med det dyrare månadserbjudandet, mot 5 878 för 49-kronorsalternativet – om man kör en EV6 LR RWD. Kian drar 18,4 kWh/100 km mot 18,9 för Hyundai – därav skillnaden i kostnad.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Elkostnaden snudd på halveras om man laddar en EQC för 500 mil på ett år – jämfört med det avtalslösa priset.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Mini är knappast en långresebil. Men 500 mil ger följande kostnad: 6 786:– mot 3 890:– om du betalar 137:–/månad. Mycket lågt elpris.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Polestar erbjuder ett bra pris på Ionity via Plugsurfing under bilens första år. Vad abonnemangspriset blir år två är inte klart. Skillnaden mellan att betala 7,45 per kWh eller 3,53 under 500 mils körning med en Polestar 2 AWD är 5 272:– (3 353:– vs 8 265:–). Vi hoppas att man får till ett bra avtal från år två.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Porsche är ensamma om att inkludera tre år snabbladdning i nybilspriset. Varför inte sex år? Skulle man höja bilpriset med 5 400:– vore det kostnadsneutralt för Porsche – skulle se snyggt ut. Det ryktas om att Porsche ska bygga egna laddstationer i flera länder.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Valfrihet är givetvis bra men kanske också förvirrande? Så här blir priserna vid 500 mil med en Enyaq iV80: Charge free: 6 816:–. 165:–/månad: 6 292:–. 213:–/månad 5 145:–. Skoda har bättre avtal än VW!
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
VW har lite billigare abonnemang än Skoda, men elpriserna är högre. Resultatet? 500 mil med en ID.4: Charge free: 8 178:–. 85:–/månad: 6 932:–. 199:–/månad: 5 584:–. VW:s avtal är dyrare än Audis och Skodas.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Volvo erbjuder ett bra pris på Ionity via Plugsurfing från den 1 juli, under bilens första år. Vad abonnemangspriset blir år två är inte klart. Erbjudandet gäller i hela Europa, och man får även bättre pris hos Mer, 5:–/kWh. Skillnaden för en XC40 Recharge med och utan abonnemang är stor: 3 953:– mot 9 744:–.
Sveriges bästa och sämsta långdistans-elbilar
Bilmärken som inte har avtal med Ionity blir i dagsläget väldigt dyra att köra långt med. Men det kommer nya nätverk som förhoppningsvis dessa biltillverkare förhandlar fram prisvärda avtal med. Vissa tillverkare har avtal med mindre laddnätverk, som inte erbjuder lika många och kraftfulla laddare som Ionity, men då blir man lite av andra klassens bilist, få och långsamma laddare.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen