PROV: Audi Q8 e-tron edition Dakar

PREMIUM Nya edition Dakar Q8 e-tron – med skäggstubb och skit under naglarna. Följ med till öknen i Oman, där årets testbil i auto motor & sport sätts på prov.
Annons

För att vinna titeln ”årets testbil” i auto motor & sport måste man vara väluppfostrad och bra på allt. Bilen med högst sammanräknade antal poäng vinner – och då funkar inte en plump i protokollet för exempelvis komfort, säkerhet, körglädje, ekonomi eller energieffektivitet.

Audi Q8 e-tron Dakar

Det krävs höga betyg i alla ronder.

Hyundai Ioniq 5, Audi e-tron S Sportback 55 Quattro, Toyota RAV 4 laddhybrid, Skoda Scala 1,5 TSI 150, BMW 540d xDrive, Audi Q7 e-tron Quattro, Volvo V90 T8 och Volkswagen e-Golf har alla vunnit titeln. Receptet är glasklart: hög kvalitet, hög teknisk nivå och rymlig – kort sagt en hel del förnuft och känsla – men sällan riktigt spännande.

Noteras kan att Audis suvar verkar ha rätt recept för testvinnare, med tre vinster de senaste nio åren.

Men frågan är om det brinner till riktigt ordentligt av irrationellt habegär? 

Det är just det som edition Dakar ska åtgärda.

Audi Q8 e-tron interiör
I MMI-systemet finns en speciell Dakar-vy och mätare för lutning. Allt är prydligt och välbyggt, men kanske inte så futuristiskt eller spännande? I utrustningen ingår tonade rutor, head-up display, två ladduttag och två assistanspaket. 

Att vi ses för första gången i en öken i Oman hjälper säkert till. Det blåser ganska kraftigt, solen bränner min vinterbleka hud och framför oss ligger några timmars körning på grusvägar, steniga klippvägar och en och annan vadning.

På vägen hit till offroad-reservatet körde jag en vanlig Q8 e-tron 55 Sportback, och det mest spännande var nog sanddreven som piskade över den breda motorvägen som löper genom ett tämligen ogästvänligt månliknande landskap.

Sand, sten, klippor och stora slätter. Knappt någon bebyggelse, förutom några mindre samhällen utslängda här och där med gigantiska vitkalkade villor med höga murar. Man förstår varför.

När sandvindarna sveper fram försvinner sikten och det gäller att passa sig för kameler, som promenerar fritt överallt, med lika mycket trafikvett som renar och harar.

Rondellerna som binder samman långa raksträckor är stora som fotbollsplaner och jag tror inte att jag kört på så generöst tilltagna vägar i jämförelse med den låga trafikintensiteten som här.

Det skulle vara Östberlins paradgator, på den gamla dåliga tiden, där jag körde i stort sett ensam med min nyinköpta bättre begagnade Trabant. Men det är en helt annan historia – som bevisar att habegär är en märklig tingest. Men ändå inte.

Kanske finns kopplingen faktiskt mellan en Trabant -67 köpt 1990 och e-tron edition Dakar? Känslan av att köra något speciellt.

Audi Q8 e-tron Dakar baksäte
Inredningen håller hög kvalitet och de röda sömmarna adderar till känslan. 

Körupplevelsen i den blåa Sportbacken är mild och mycket angenäm. Det mesta är perfekt, som komfort, byggkvalitet och fartresurser. Styrningen pockar inte på, och det gör faktiskt ingenting annat heller.

Jo förresten, när det blippar upp ett meddelande i instrumenteringen om lågt däcktryck vänster bak blir det lite intressant. Det går inte att känna att vi just fått en smygpunktering på grund av en skruv som borrat sig in genom corden. Men det hörs ett tydligt pysande när vi stannat till.

Med 0,2 bars tryck vänster bak kommer vi fram till starten av provkörningen av edition Dakar, och jag tittar nog lite extra uppskattande på dess grova däck: General Grabber AT3 all-terrain av dimension 265/60 R18.

Mönstret ska vara framtaget för att ge så bra grepp som möjligt på sand, grus, sten och snö. Dessutom ska lera lossna extra lätt och i pressmaterialet påstås det att vägegenskaperna på asfalt dessutom är riktigt bra och ljudnivån låg. 

Eftersom de är M+S-märkta är de godkända året runt, men det vete tusan om jag skulle ge mig ut på äventyr på de halaste vintervägarna med denna 2,7-tonsbjässe utan dubb?

I priset för bilen ingår även en uppsättning sommardäck, dem skulle jag gärna byta mot rejäla dubbdäck. Hur som hade vi säkert sluppit punktering om Sportbackversionen hade haft terrängdäcken.

Att den adaptiva fjädringen har höjts med 6,5 cm gör kanske ännu mer för bilens utstrålning? Men allt sammantaget, de tuffa däcken, höjden, de kaxiga skrämbreddarna, takräcket med ett reservhjul och en väska på och den speciella edition Dakar-folieringen – som endast ska tillverkas i 99 exemplar! – ger det där lilla pirret som jag inte riktigt får av en vanlig Q8 e-tron.

Takräcke och en ”äventyrsväska” ingår också, samt lite tjockare mattor. Den speciella folieringen kostar 100 000 kronor extra, och det ska bara tillverkas 99 bilar med den!

Det ser ut som om bilen ska klara det mesta och muskelminnet reagerar när jag kliver in. Den känns hög.

Markfrigången är som mest 22 cm, vilket råkar vara lika mycket som i nya Range Rover. Frigångsvinklar fram/bak är 21 och 28 grader och rampvinkeln 19 grader.

Interiört ser jag ingen skillnad mot en vanlig välutrustad Q8 och jag spänner fast mig och väljer offroad-läget på körlägesväljaren. Dags att ge mig ut i världens största öken, större än Sahara.

Den direkta och silkeslena kraften finns givetvis där och här kommer den första lilla krocken med utseendet. Inte för att jag saknar en vibrerande dieselmotor, men lite av äventyrskänslan försvinner av de städade lyxbilsintrycken.

Förnuftet konstaterar direkt att det här är så mycket bättre, för inget kan slå en bra fyrhjulsdriven elbil när det gäller direkt kraftleverans och gångkultur. Regleringen sker alltid millisekundsnabbt och glöm spinnande hjul. Effekten är som vanligt, i boostläge, 408 hk och 664 Nm.

Terrängbilskänsla? Inte ett dugg. Snarare hög sportbilskänsla. Rapp och smidig suv.

Här bjuds inga dedikerade offroadlägen med spärrbara axlar eller som kommande Mercedes EQG, som till och med ska klara av så kallade ”tank turns” – att bilen snurrar runt på stället som en stridsvagn tack vare drivning både framåt och bakåt samtidigt.

Maximalt 248 mm markfrigång. Tåliga och snygga terrängdäck!

Nej, det här är en vanlig Q8 e-tron med högre markfrigång och grövre däck, och det räcker långt. Räckvidden blir däremot inte jättelång med de speciella däcken, enligt Audi ska edition Dakar tappa fem mils räckvidd mot standardversionen, ner till 45 mil. Undrar om det är med takräcket på?

På den ganska hala grusvägen känns bilen riktigt stabil och vridstyv. Styrningen är känslig och samtidigt lätt. Antisladdsystemet tillåter lite lagom drift och när vägen bjuder på en tuff ”tvättbräda” skakar allt, samtidigt som bilen verkar oberörd. Komforten är riktigt imponerande.

Kommer jag det minsta för nära bilen framför försvinner sikten i sanddimma och det börjar svida i ögonen samtidigt som det blir torrt i munnen.

Däckens grepp känns bra, men tyvärr får vi inte prova på asfalt, så om bilen är lika stabil och tyst som en vanlig Q8 e-tron vet jag inte. Men för lägre luftmotstånd och högre stabilitet kan den adaptiva luftfjädringen sänka karossen i tre steg, 13 mm vid 120 km/h, 17 mm vid 100 km/h och till sist 15 mm vid 85 km/h. 

I sitt lägsta läge är edition Dakar 20 mm högre än ”originalet”. När jag kommer fram till en liten bäck, som vilken någorlunda hög bil som helst skulle klara, kommer jag ihåg att vadningsdjupet är 30 cm. Det är inte så imponerande med tanke på att Range Rovers kommande elsuv ska klara 85 cm. Men, när kör du i riktigt djupt vatten?

Vid en ravin med en smal och riktigt knagglig väg låter jag Hill Descent-kontrollen sköta nerfarten, och får hjälp med navigeringen mellan de vassaste stenblocken av de yttre kamerorna.

I produktionsbilarna ska MMI-systemet ha en speciell ”Dakar-vy” med tre olika bilder och lutningsmätare, som kan lagra toppvärden. Och jag skulle önska mig lite mer av den varan, unika äventyrsdetaljer. De lite kraftigare mattorna i bagageutrymmet och på golvet, med Dakar-text är inte fel, men räcker inte så långt med plastmattor ovanpå …

Att mobiltelefonen kan koppla upp sig på bilens antenn för att förhoppningsvis få ännu bättre mottagning är bra. Det är också möjligheten att köpa till en extra kupévärmare, för vinternöjen. Självklart kan man förvärma eller kyla kupén i förväg med Audi-appen.

Audi Q8 e-tron Dakar edition

I utrustningen ingår utöver den generösa S-Lineutrustningen därtill även dubbla ladduttag i kupén, head-up display, Matrix-LED-strålkastare, tonade rutor och assistanspaketen City och Tour.

Min bil har dessutom kamerabackspeglar, som sänker luftmotståndet och minskar bilens bredd med 15 cm – kan vara smidigt vid trånga trädpassager. Men kontrasten i skärmarna är inte imponerande, speciellt inte när solen slår in i kupén. På kväll- och nattkörningar är däremot sikten i de digitala backspeglarna bra.

Så hur lyckad är edition Dakar?

Utstrålningen är tveklöst starkare, men rejäla dragöglor och extraljus hade inte varit fel och förarmiljön är mer ingenjörsmässigt förnuftig än spännande. Den känns helt enkelt lite daterad.

Den kortare räckvidden gör kanske långa äventyrsresor mer spännande, på fel vis. 

Men spelar inte pengar någon roll skulle jag tveklöst ta Dakar-varianten, som tvättar bort lite av den perfekt välanpassade ytan. 

Det mest rebelliska med edition Dakar är dock kanske priset. En vanlig Q8 e-tron 55 med Prolinepaket och det mesta som går att beställa till för att efterlikna edition Dakar ger ett pris på 1 080 000 kronor.  Det betyder lite hårddraget att ett höjt chassi, greppiga terrängdäck, takräcke och en tuff väska går på 360 000 kronor.

Priset på edition Dakar, före extrautrustning, är nämligen 1 440 000 kronor. 

Svettigt. Bad boy?


BEGAGNATTIPSET

För samma summa som tillvalet edition Dakar – 360 000 kr – går det att få en Audi e-tron från 2020 med 6 000 mil på mätaren! Haken? WLTP-räckvidden är bara på 28 mil, men laddningen är stabil och rätt snabb. En drömbil för dig som inte åker långt.

 

TEKNISK INFO/Audi Q8 e-tron Edition Dakar

Motor: Elmotorer, systemeffekt 408 hk, 664 Nm. Batterikapacitet 114/106 kWh. Fyrhjulsdrift. 
Kaross: L/b/h 4 901/1 935/1 629 mm. Axelavstånd 2 927 mm. Bagagevolym 660/1 725 liter. Vikt ca 2 520 kg.Dragvikt 1 800 kg.
Prestanda: 0–100 km/h 5,9 sek. Toppfart 200 km/h. Förbrukning 21,8 kWh/100 km. WLTP-räckvidd 450 km. Max laddning AC/DC 11/22/170 kW
Pris: Från 815 000 kronor. Aktuell nu.


Off-road-trenden!

Den är på intet sätt ny, och inte heller i avtagande. Här är några av de gamla goda och det hetaste heta.

AMC Eagle

Ansedd som världens första crossover platsar den egentligen inte i den här samlingen av höjda bilar. Men högre än vanliga bilar var den, och även den första fyrhjulsdrivna personbilen från USA. Första försäljningsåret var 1980 och historien tog slut 1989. En samlarbil.

Ford Mustang Mach-E Rally

Ford har rallytraditioner så det räcker och med 487 hk och 880 Nm bör MACH-E Rally gå tillräckligt snabbt. Bilen får bland annat speciell fjädring och RallySport Drivemode. Det bästa av allt, den går snart att beställa och kommer till Sverige under året.

Lamborghini Huracán Sterrato

Världens kaxigaste sportbil? Höjning på 4,4 cm till 17-18 centimeter markfrigång, skyddsplåtar, specialdäck, luftintag på taket och en V10 som ger 610 hk. Begränsad upplaga: 1 499 exemplar. Priset är cirka 3,1 miljoner, mot cirka 2,8 miljoner för en Tecnica.

Talbot Matra Rancho

Redan 1977 kom franska Matra-Simca med en äkta ”All show, not so much go”. Visst är karossen lite höjd och alla plastdetaljer gav den det svenska namnet ”Discojeepen”, men under skalet fanns en pickupversion av småbilen Simca 1100, med framhjulsdrift och 90 hk. Produktionen tog slut 1984 och det kom ingen efterträdare, dock hade Matra då tagit fram modellen som skulle bli Renault Espace. 

Porsche 911 Dakar

Pris från 2 480 000:–. Fem centimeter högre markfrigång, specialdäck och massvis med utstrålning. Begränsad upplaga på 2 500 exemplar. Men en fantastiskt fin Carreras 4 GTS kostar från 1 640 000 kronor… VIDEO: Se Alrik på ökenäventyr i 911 Dakar

Volvo EX30 Cross Country

Hasplåtar, högre markfrigång, grövre däck, svarta plastdetaljer och ett takräcke som tillval. Priset är inte klart, men bilen kommer under året, som en i raden av höjda Volvobilar.  VIDEO: Se filmen om Volvos XC-historia!

Volkswagen Golf Country

Med 12 cm högre markfrigång än vanliga Golf var Countrymodellen långt före sin tid. Den visades på Genèvesalongen 1989 under namnet Montana, som en showbil. Självklart var köpsuget stort och Magna Steyr började bygga den lilla klättervilliga bilen med 98 hk redan 1990! Totalt byggdes det 7 735 stycken fram till 1991, då en ny Golfgeneration var på intågande. Prislappen var drygt det dubbla jämfört med den vanliga Golfen.

Volkswagen ID.Xtreme

Konceptbilen på ID.4 GTX visar att också VW vill vara med i leken. 388 hk. Om den blir verklighet återstår att se. 


Sverigeförsäljningen av stora suvar från Audi, BMW och Volvo

Audi e-tron/
Q8 e-tron
Audi Q8BMW iXBMW X5Volvo XC90
20232 0473497929072 439
20221 4422911 2877822 454
20211 7073101377792 442
20202 0674039512 018
20192 7198821 8834 781
Annons
Annons
Rulla till toppen