Snart nyår – kommer Tesla hinna börja bygga bilar i Tyskland 2021?

En färsk drönarvideo från Teslas fabriksbygge i Grünheide utanför Berlin visar vad som ser ut att vara nybyggda Model Y. Men, biltillverkaren saknar fortfarande miljötillståndet de behöver.
Annons

Teslas planer på att sparka igång sin nya ”Gigafactory” i Grünheide, Brandenburg innan nyår kanske går i lås trots allt. I en ny drönarvideo som lagts upp av Youtubern flybrandenburg syns fyra Model Y stå utanför fabriken.

Det kan röra sig om bilar som byggts på prov inför produktionsstarten, men det har ännu inte bekräftats.

Produktionen var ursprungligen tänkt att rulla igång i somras, men Tesla har under det gångna året stött på flera hinder som lett till framskjutna tidsplaner – främst byråkratiska. Lokala miljöaktivistgrupper har motsatt sig bygget, som de anser kommer påverka grundvattnet i området.

Nyligen lyckades dessa förlänga den pågående tillståndsprocessen hos delstaten Brandenburgs miljömyndighet med en överklagan. Det senaste budet från myndigheten låter inte särskilt lovande.

Tesla ska ännu inte ha skickat in alla handlingar som man behöver för att ge fabriken tillstånd att inleda tillverkningen, rapporterar Der Tagesspiegel. Brandenburgs miljöminister Axel Vogel antyder till tidningen att de som skickats in eventuellt inte håller en tillräckligt hög nivå.

För att kunna åstadkomma detta på ett rättssäkert sätt behöver lämpliga rapporter finnas tillgängliga. Det är beklagligt att alla rapporter inte finns i den här kvaliteten, säger han till tidningen.

Ingen av tjänstemännen Tagesspiegel har pratat med ska ha velat ge någon tidsuppskattning för när ett tillstånd eventuellt kan utfärdas.

Tesla Giga Berlin ska tillverka både Model Y och dess nära besläktade syskon Model 3 för den europeiska marknaden.

I drönarvideon nedan, som ska ha filmats under söndagen 19 december, syns förutom de fyra färdiga (?) bilarna även flera karossdelar ligga i skrotcontainrar – ett tecken på att fabrikens pressverk åtminstone har testkörts redan.

Annons
Annons
Rulla till toppen