Ecodriving

Det är inte enbart en snålare bil som sänker förbrukningen – förarens körsätt är en mycket viktig faktor när det gäller ecodriving.

Annons
Annons

Växla själv

Många miljöklassade bilar har automatlåda vilket gör att föraren oftast inte behöver tänka på att växla själv, även om det oftast går rent tekniskt. En automatlåda i en miljöklassad bil har i många fall – men inte alltid – en särskild programmering som gör att lådan ändå växlar med fokus på att sänka förbrukningen snarare än att öka prestandan.

Men i vissa fall är det lämpligt att växla själv och för bilar med manuell växellåda finns det många knep att ta till för att tillämpa ecodriving.

Växla upp tidigt

Så snart du kommit iväg på ettans växel – i vissa fall bara efter några meter – ska du växla upp. Sedan kan du hoppa över växlar om motorn orkar det. Det är viktigt att motorn inte börjar ”hosta” på grund av att du har för hög växel men i övrigt ska du alltid välja högsta möjliga växel. Och det går alltså utmärkt att hoppa över exempelvis treans växel och gå direkt till fyran från tvåan.

Ecodriving
Foto: Bigstockphoto

Kör smart – inte långsamt

Ecodriving innebär inte alls att föraren automatiskt kör långsamt. Det bästa är att accelerera upp till lämplig hastighet och sedan ligga på en konstant hastighet. Hur mycket du ska varva beror på bilmodell och typ av motor men generellt gäller att du inte ska varva motorn alltför mycket.

Att köra snålt innebär att ha framförhållning. Du måste tänka ”flera bilar framåt” – om det kommer ett rödljus längre fram måste du avgöra om du ska börja motorbromsa väldigt tidigt för att kunna stanna. Det gäller också att ha marginal framåt för att undvika hastiga inbromsningar. Att motorbromsa förbrukar inget bränsle alls. Släpp gasen och växla ned! Låt inte motorn gå ned på tomgångsvarv.

Det gäller att inte köra ryckigt eller ligga för nära bilen framför utan köra jämnt och lugnt.

Rulla i nedförsbackar

I nedförsbackar kan du släppa på gasen och låta bilen rulla, men självklart inte i högre hastighet än vad som är tillåtet. Energin som byggs upp kan du använda för att rulla upp för en kommande uppförsbacke. Annars gäller att du ska försöka hålla jämnt gaspådrag i uppförsbackar.

Ecodriving
Foto: Bigstockphoto

Andra tips som sänker sänker förbrukningen

• Ha rätt däcktryck. För lågt däcktryck eller för breda däck höjer förbrukningen.
• Montera bort takboxen och takräcket om de inte behövs.
• Lasta ur allt onödigt ur bagageutrymmet.
• Serva bilen enligt rekommendationerna.
• På vintern kan det vara bra att använda motorvärmare för att motorn lättare ska komma upp i arbetstemperatur. Låt inte bilen stå på tomgång om den är kall.
• Tänk på att luftkonditioneringen nästan alltid är påslagen i bilar med klimatanläggning. Stäng av luftkonditioneringen om den inte behövs. Det gäller också annan utrustning som navigationssystem.

Annons
Annons
Rulla till toppen