Köpguide: Begagnad elbil

På gamla bilar gäller det att kolla både kopplingen och kamremmen var bytt – men elbilar har ju varken eller. Vad ska man tänka på när man köper en begagnad elbil?

Annons
Annons
Köpguide: Begagnad elbil

Batterierna

Det som de flesta brukar tänka på när man nämner äldre elbil är batterierna. Hur vet man i vilket skick batterierna är? Med ett lysande undantag är det ganska svårt att kolla, tyvärr.

Det lysande undantaget är Nissan Leaf: starta bilen och ta en titt på batterimätaren i instrumentpanelen. Batterimätaren har tolv segment som visar aktuell laddstatus. Till höger visas smala segment som ser ut som skalan – men det är mer än så: när batteriet tappar sin kapacitet med tiden minskar även antalet segment på den skalan. Batteriet behöver inte ens vara fulladdat för att kunna kontrollera batteriets skick: kolla bara om alla tolv små segment är kvar (räkna med även de röda i botten) eller om de har minskat i antal.

För andra elbilar är det tyvärr inte lika lätt. Till vissa kan man ansluta en OBD-läsare och utläsa batteristatus, men koderna är inte standardiserade utan kräver mycket googlande och specialprogram. Det enda riktigt säkra sättet att kontrollera batteriernas skick, om de ger tillräckligt med räckvidd, är faktiskt att ge sig ut på en långtur. Ladda batterierna fulla och åk till exempel tills halva batteriladdningen har använts. Om du testkör på vintern tänk dock på att elbilars räckvidd minskar i kylan.

Oron över batteriernas livslängd är dock oftast överdriven. En modern elbils batterier beräknas hålla längre än bilens livslängd. Man brukar räkna med drygt 10–20 procents tapp i batterikapaciteten efter 15.000 körda mil.

Begagnatguide: Köp en elbil eller hybrid och kapa kostnaderna

Köpguide: Begagnad elbil
Nissan Leaf har en batterimätare som avslöjar batteriets kapacitet. Denna Leaf har alla tolv indikatorer för batterikapacitet kvar. Foto: Tibor Blomhäll

Hyrda batterier

Vissa elbilar, som till exempel Renault Zoe, köps med batterihyra. Då ingår inte batterierna i bilens pris utan leasas separat med en månadshyra. Köper du en sådan begagnad elbil måste du fortsätta hyra batterierna. Glöm inte fråga säljaren om batterierna ingår i bilens pris eller om de hyrs separat! Det kan annars bli en väldigt otrevligt överraskning när räkningen för första batterihyran dimper ner i brevlådan.

Sladdar

Vilka sladdar följer med? Laddkabel till vägguttag? Typ 2-kabel? Sådana kablar kan kosta flera tusen kronor att köpa till i efterhand!

Känt märke

Är du inte elbilsentusiast som gillar att skruva och meka i din elbil måste vi tyvärr avråda från köp av mindre kända märken eller hemmabyggda elbilar. Så länge de fungerar kan de vara lika bra som vilken annan elbil som helst, men går något sönder kan det vara skönt att kunna lämna in bilen på verkstad.

Köpguide: Här är bästa begagnade elbilen – vi jämför 8 modeller

Annons
Annons
Rulla till toppen