Ladda elbil för villaägare: Laddkabel eller laddbox

Innan du fått din elbil kan du förbereda laddplatsen hemma. Bor du i villa har du själv möjligheten att utforma laddplatsen för elbilen.

Annons
Annons

Den här artikeln handlar om hur du utformar din elbils laddplats om du är villaägare. Bor du i lägenhet ska du istället läsa den här artikeln.

Det finns många frågor en blivande elbilsägare behöver svara på. Hur ska jag utforma laddplatsen? Duger ett vägguttag eller ska jag skaffa en speciell laddbox, eller ”wallbox”? Behöver jag säkra upp huset? Hur mycket drar en elbil egentligen?

Ladda elbil för villaägare: Laddkabel eller laddbox

Laddkabel eller laddbox?

Vad är det egentligen för skillnad mellan laddkabeln som följde med bilen och en laddbox? Egentligen ingenting. Trots namnet innehåller ingen av dem faktiskt någon laddare – det är den inbyggda laddaren i bilen som används i båda fallen. Det de innehåller är däremot elektronik som övervakar laddningen och bryter strömmen om något är på tok.

I och med att laddkabeln har en vanlig väggkontakt på änden av sladden brukar den begränsa laddströmmen till 10–13 A – mer ska inte dras från ett okänt vägguttag. Laddboxar brukar däremot monteras fast till en nydragen elledning med egen säkring och därför vågar den släppa på mer ström. Det gör att bilen laddas snabbare.

Många elbilsägare använder laddkabeln som följde med bilen till att ladda hemma från ett vägguttag och klarar sig fint med det. En del lämnar till och med sladden inkopplad i vägguttaget och har skaffat sig en extra laddsladd att ha med sig i bilen. Andra tycker det är bekvämt med egen laddbox.

Försök inte ge dig på att installera elen själv! Be en elektriker installera vägguttaget åt dig, med egen ledning dragen till egen säkring i proppskåpet. De få tusenlappar det kostar lönar sig i långa loppet i form av säkerhet och bekvämlighet. Och laddboxar ska utan undantag alltid installeras av elektriker.

Se till att laddboxen eller klumpen på laddkabeln är under tak! Trots att de är påstått vattentäta har flera elbilsägare råkat ut för problem med fuktskador.

Ladda elbil för villaägare: Laddkabel eller laddbox
Foto: Bigstockphoto

Hur mycket el?

Laddar du bilen via laddkabeln brukar de flesta elbilar dra cirka 10–13 A från vägguttaget. Laddar du tio timmar (en hel natt) kan du ladda 20–30 kWh el till bilens batterier, vilket motsvarar cirka 10–20 mils räckvidd. Grovt räknat kostar en kWh el en krona. Laddboxar brukar leverera 16 A till bilen, med snabbare laddning som följd.

Kan du reglera strömstyrkan, antingen via bilens inställningar eller via justerbar laddkabel eller laddbox, ska du ställa in så att bilen långsamt laddas upp under hela natten, hellre än att bilen snabbt laddas upp på någon timme och sedan står fulladdad resten av natten. Det mår både bilens batterier och ditt elnätet i ditt hus bättre av.

Tack vare lågenergilampor och snålare vitvaror sedan millennieskiftet har de flesta hus faktiskt elkapacitet över som räcker till laddning av en elbil. Installerar du laddbox och planerar ladda med hög strömstyrka kan du dock behöva höja huvudsäkringen på huset.

Trefas?

Om din bil klarar trefasladdning bör du dra fram tre faser till laddplatsen. Trefasladdning belastar husets elnät mindre. Antingen kan du montera ett trefasuttag och använda bilens laddsladd, eller montera en laddbox som klarar trefasladdning.

Minska risken för brand

Tänk på att fastighetsägaren kan behöva anpassa elanläggningen för laddning av elbilar för att minska risken för brand vid laddning av elbil.

Annons
Annons
Rulla till toppen