Bästa privatleasingklippen just nu – här är laddbilarna du ska välja

En billig bil kan i själva verket bli svindyr att privatleasa. Med vår kalkyl får du reda på vilka bilar som är mest prisvärda att privatleasa. Läs vår guide för att undvika dyrbara missar.

Annons
Annons

De senaste åren har intresset för privatleasing exploderat. Nya köpare lockas in i bilhallen och går igång på att det mesta med bilägandet bakas in i samma faktura, en gång i månaden. Visst låter det intressant! 2018 stod privatleasing för 30 procent av alla nyregistrerade bilar. 

Men även om månadskostnaden ser låg och lockande ut – exempelvis bara 2.194 kronor per månad för en ny småbil – måste man alltid jämföra med vad det kostar att äga sin egen bil och vad nybilspriset är.

Små, billiga bilar är oftast mycket mer lönsamma för bilhandlaren att leasa ut än större och dyrare bilar. Det betyder dyrare för dig!

Låt oss ta bensinbilen Seat Ibiza och elbilen Kia e-Niro som två exempel. Under de tre år som man leasar Ibizan har man betalat närmare 80.000 kronor i leasingavgift. Det är över hälften av vad bilen kostar att köpa.

För Kia e-Niro betalar man däremot bara 40 procent av nybilspriset – du får helt enkelt ut mer för varje leasingkrona om du väljer Kian, även om den har en avskräckande månadshyra på 4.890 kronor per månad. 

Räknar vi dessutom in att Seat Ibizan ska tankas med bensin för närmare 1.500 kronor per månad medan Kian blir billig om du kan ladda hemma blir det till sist en ganska liten skillnad, totalt sett.

• I den här guiden hjälper vi dig att undvika dyrbara missar vid privatleasing.

• Du lär dig läsa kontraktet och ställa rätt frågor.

• Vår unika formel gör att du själv – snabbt och enkelt – kan räkna dig fram till vilka avtal som är förmånligast.

• I artikeln finns en lång lista med räkneexempel på populära bilmodeller vid privatleasing.

För att lätt kunna genomskåda om ett leasingpris är förmånligt eller inte har vi tagit fram en unik beräkningskalkyl. Använd den och räkna även in extrautrustningen – det visar sig ofta att exempelvis vinterdäck är väldigt dyra att leasa jämfört med att köpa. Ibland betalar man under tre års leasingperiod mer än vad vinterdäcken kostar att köpa!

Vår ekonomiska ”lathund” används för att snabbt räkna er fram till det som valt att kalla för ”Leasingpris per nybilstusenlapp”. Det intressanta med denna uträkning är att man direkt får ett mycket tydligt grepp om erbjudandet från bilhandlaren är bra eller dåligt.

När du har formeln från artikeln och räknar ut ”Leasingpris per nybilstusenlapp” ger vi dig följande råd:

• Ligger priset kring 600 kronor eller över – låt bli, leta upp ett annat alternativ. Det är inget bra avtal för privatleasing.

• Kommer du i närheten av 400 kronor, eller ännu lägre? Då är det helt klart intressant! Nu har du förutsättningarna för en bra privatleasing.

När du lärt dig den här beräkningen blir det väldigt intressant att jämföra bilhandlarnas erbjudande. Använd vår formel för att få koll på dina utgifter.

Bästa privatleasingklippen just nu – här är laddbilarna du ska välja
Vi har tagit fram en unik beräkningskalkyl – använd den! Över 600 kronor per tusenlapp = avstå, det är dyrt. Under 400 kronor? Då är det ett bra erbjudande för dig!

Räkna själv med vår kalkylator





Annan utrustning brukar vara billigare att lägga till i jämförelse med inköpspriset och det beror helt enkelt på att bilhandlaren gärna får tillbaka en bil med utrustning som höjer värdet på andrahandsmarknaden. 

Försäkring är en annan viktig fråga. Räkna på vad du själv skulle betala per månad och hur mycket du får lägga till.

En stor fördel med privatleasing är att man inte behöver bekymra sig så mycket för hur bilmarknaden ser ut om tre år – vilka bilar står sig bra när det gäller andrahandsvärde? Men innan du slår till, läs igenom det här reportaget noga och undersök också vilka rabatter du kan få på nya bilar. På utgående modeller går det att göra klipp både på leasing och köp!

 

Bästa privatleasingklippen just nu – här är laddbilarna du ska välja
Letar du efter en elbil kan Renault Zoe vara ett intressant alternativ, rent ekonomiskt. Och du behöver inte bekymra dig över andrahandsvärdet, som om du köpt bilen. Vem vet hur priserna på elbilsmarknaden ser ut om tre år?

Vem bestämmer villkoren?

Det är bilhandlaren eller finansbolaget som bestämmer villkoren, även om det ofta finns riktlinjer från generalagenten. Av den anledningen är det svårt att göra jämförelser mellan olika biltillverkare och även mellan bilhandlare. Ett förslag man får från en bilförsäljare behöver alltså inte vara överförbart till andra.

Därför blir det knepigt att göra en lista över vilka villkor och avgifter som gäller för privatleasing av bilar. Varje leasingkontrakt är personligt – om en bilförsäljare och konsument har haft en lång relation med flera tidigare bilköp, är det sannolikt att bilhandlaren gör allt i sin makt för att behålla kunden, och därmed se till att båda parter är nöjda när kontraktet går ut.

Vi har fått exempel på familjer som drabbats av dödsfall och av den anledningen velat häva ett leasingkontrakt i förtid. Bilhandlaren har då varit mycket förstående och avslutat leasingavtalet med minimala kostnader för familjen. Det vanligaste är att kontraktet avvecklas och att bilen lämnas tillbaka till levererande bilåterförsäljare. 

Mer vanliga exempel är personer som blivit arbetslösa och behöver sänka sina månadskostnader, eller de som bytt jobb och fått tjänstebil. I sådana fall kan villkoren bli mindre generösa. Vill avtalstecknaren till exempel avsluta sitt leasingkontrakt vid 24 månader istället för 36, återstår alltså 12 månader på kontraktet.

Att bilhandlaren tar månadskostnaden och multiplicerar den med tolv för det som ”saknas” i avtalet är inte otänkbart. Sannolikt får då konsumenten ett erbjudande där man delar upp kostnaden mellan bilhandlaren och den som leasat bilen.

Ibland kan det heta ”vi delar 50/50”, eller ”du får betala 35 procent av kvarvarande leasingkostnad i avtalet”. Räkna med att det blir riktigt dyrt om man vill bryta avtalet redan efter ett år – värdefallet är ju störst första året.

Det är heller inte ovanligt att konsumenten får betala någon typ av administrativ avgift när leasingkontraktet ska sägas upp i förtid. Ibland är ”straffavgiften” en fast summa och ibland räknas den ut i procent i förhållande till nybilspriset, eller som några bilhandlare vi pratat med uttryckte saken: ”Att avsluta ett privatleasingavtal kan bli en väldigt dyr affär och ibland är det till och med bättre att behålla bilen.” 

I kom ihåg-listan i faktarutan har vi med en fråga om kostnad för att bryta leasingkontraktet i förtid, vid 12 månader och 24 månader. Det är mycket viktigt att man får klara besked. En ”det löser vi sedan”-mentalitet har sällan varit till någons fördel.

Vid valet av leasingbil är det givetvis viktigt att kunna fatta ett informerat beslut från början. Står man och väger mellan två olika bilmodeller kan det vara avtalsvillkoren i leasingkontraktet som avgör.

Om man vill avbryta sitt leasingkontrakt men tycker det blir alltför dyrt, återstår alternativet att överlåta bilens leasing på någon annan. Tittar man på annonssajter finns det rätt många bilar som söker en ny ägare till leasingkontraktet.

Tveksamheten inför att ta över ett leasingkontrakt är förståelig. Det är bara att gå till sig själv, hade man  gått med på att överta någon annans leasingavtal? Möjligtvis kan det bli lockande om den ursprungliga bilanvändaren kan tänka sig att bjuda på en ”rabatt” fram tills att leasingkontraktet går ut.

Innan ett leasingkontrakt kan överlåtas måste den nya ägaren godkännas av leasinggivaren, det vill säga bilhandlaren. 

Så säger lagen om privatleasing

Privatleasing kan ses som en hybrid mellan hyra och kreditköp. Men ska man se det strikt juridiskt är privatleasing ett hyresavtal, även om det finns uppenbara likheter med kreditköp.

När leasingkontraktet skrivs mellan bilhandlaren/finansbolaget och konsumenten är villkoren bindande och dispositiva. Det innebär att villkoren bestäms i avtalet och inte omfattas av konsumenttjänstlagen, konsumentköplagen eller konsumentkreditlagen.

Eftersom leasingkontraktet är dispositivt kan det innefatta ett villkor som innebär att kontraktet inte kan sägas upp i förtid. Konsumenten har då ingen rätt att säga upp avtalet utan måste leasa bilen under hela den tid som man avtalat.

Som konsument hamnar du då i underläge gentemot bilhandlaren, som juridiskt sett inte har någon skyldighet att förkorta leasingtiden.

Viktiga saker att tänka på

När du läser igenom leasingavtalet är det flera saker som man bör kontrollera:

• Möjligheten och kostnaden att säga upp avtalet.
• Är räntan fast eller rörlig?
• Ingår vinterdäck och försäkring? Hur mycket extra kostar det? Räkna ut hur mycket du betalar för vinterdäcken med hjälp av formeln, jämfört med vad de kostar att köpa.
• Kan leasingkostnaden höjas av andra anledningar?
• Vad händer om jag överstiger den årliga körsträckan?
• Kan jag övningsköra med min leasingbil?
• Kan jag köra utomlands med min leasingbil?

Privatleasing eller inte?

FÖRDELAR MED PRIVATLEASING

• Enkelt och bekvämt.
• Ingen kontantinsats eller lån.
• Fast månadskostnad.
• Man slipper oroa sig för bilens värdeminskning (restvärde).
• Man får tillgång till en ny, säker, driftsäker och miljöanpassad bil.
• Inget krångel med att sälja bilen.
• Privatleasing gör det relativt billigt att köra en större, dyrare bil.
• Vissa tillval är betydligt billigare vid privatleasing.
• Vinterhjul, däckhotell och byte brukar ingå i avtalet.
• Fördelaktigt för yngre personer som bor i storstad.

NACKDELAR MED PRIVATLEASING

• Bilen får inte ha ”onormalt slitage”, det kan kosta extra.
• Avtalet är svårt/dyrt att bryta i förtid.
• Körsträckan i avtalet får inte överskridas, då kostar det extra.
• Räntan är inte avdragbar i deklarationen.
• Det kan finnas begränsningar i användandet, vissa avtal tillåter till exempel inte övningskörning och utlandsresor.
• Avtalen för privatleasing kan vara krångliga att förstå och jämföra.
• Om du riskerar att drabbas av ändrade levnadsförhållanden, som sjukskrivning eller arbetslöshet, kan privatleasing av bil vara vanskligt.

Läs igenom avtalet!

Kontrakten är rätt så omfattande. Därför kan det vara en god idé att få det skickat till sig för att i lugn och ro läsa hemma. Gör en numrerad lista med frågor och gå sedan igenom dessa med bilhandlaren. Vid varje svar som bilhandlaren ger ska man få en hänvisning till var i kontraktet som villkoren finns beskrivna.

Som alltid ska man ha samtliga villkor på papper, vad man har kommit överens om muntligt är mycket svårare att åberopa i efterhand. Dessutom minskas risken för missförstånd, samt att det står som grund vid eventuella tvister.

Så mycket kostar det att säga upp avtalet

Vi har ringt till ett antal bilhandlare och frågat om det går att säga upp ett privatleasingavtal, och vad det i så fall kostar.

• Volvo: 30 procent av återstående månadskostnader.
• BMW och Mini: 35 procent av återstående månadskostnader.
• Seat: 50 procent av återstående månadskostnader.
• Renault, Volkswagen och Audi: Det går inte riktigt att säga – det avgörs från fall till fall. Bilens restvärde beräknas utifrån en mängd faktorer, till exempel hur långt du kört och vilket slitage bilen utsatts för. Sedan betalar du mellanskillnaden. Men det går inte att säga exakt hur dyrt det blir.

Hela listan: Så prisvärd är privatleasingen

Vi har gulmarkerat laddbilsalternativen.

Bilmodell Månadsavgift Summa 36 mån
Kontantpris Pris/1000 kr
Procent
Audi A3 Sportback 35 TFSI Sport 150 hk 3 254 117 144 270 200 434 43%
Audi Q3 35 TFSI 150 hk Str Proline Advanced 4 604 165 744 332 000 499 50%
BMW 120d xDrive inkl. M Sportpaket 3 438 123 768 336 000 394 37%
BMW 320i Touring C Edition inkl. M Sportpaket 4 041 145 475 369 500 394 39%
Citroën C3 PureTech 82 manuell 2 275 81 900 159 800 513 51%
Citroën C4 Cactus PureTech 110 aut 3 313 119 268 194 900 612 61%
Hyundai i30 1,0 T-GDi 2 645 95 220 164 900 577 58%
Hyundai Ioniq Electric 4 395 158 220 374 900 422 42%
Kia Picanto 1,0 Advance Plus 2 196 79 056 133 200 594 59%
Kia Ceed SW 1,4 T-GDi DCT Advance 3 490 125 640 237 400 529 53%
Nya Kia e-Niro Advance 4 890 176 040 444 900 396 40%
Mercedes A-klass 180 SE AMG + AMG paket *1 3 223 116 028 250 900 462 46%
Mercedes E-klass E 200 d Kombi SE Edition *2 4 551 163 836 433 900 378 38%
Mini Cooper 3-d Essential 2 718 97 848 212 800 460 46%
Mini Countryman All4 Essential Edition 4 029 145 044 289 500 501 50%
Opel Corsa Enjoy 1 799 64 764 144 900 447 45%
Opel Astra Sports Tourer 1,4 Turbo 125 hk 2 799 100 764 214 900 469 47%
Suzuki Swift 1,2 90 hk 1 995 71 820 149 900 479 48%
Suzuki Ignis 1,2 90 hk Allgrip 4×4 2 395 86 220 159 900 539 54%
Seat Ibiza Style MPI 80 2 194 78 984 152 900 517 52%
Seat Tarraco Style TSI 150 3 944 141 984 264 900 536 54%
Toyota Corolla 1,8 Hybrid Active 3 748 134 928 239 900 562 56%
Renault Zoe Life R90 – 41 kWh 3 663 131 868 332 990 396 40%
Renault Megane Life TCe 115 GPF 2 630 94 680 180 900 523 52%
Skoda Fabia Style TSI 95 2 279 82 044 164 000 500 50%
Skoda Superb Combi Style Adv. Edition TSI 150 DSG 4 034 145 224 321 400 452 45%

1) 3.000 mil
2) Kampanj

Annons
Annons
Rulla till toppen