Vässlas nya elcykel är tre fordon i ett

Sedan svenska Vässla introducerade sin första elmoped år 2017 har Stockholm förvandlats till en djungel av elskotrar. De små fordonen har fått mycket kritik, inte...

Annons
Annons

Sedan svenska Vässla introducerade sin första elmoped år 2017 har Stockholm förvandlats till en djungel av elskotrar. De små fordonen har fått mycket kritik, inte minst för att vara trafikfarliga, men många upplever uppenbarligen att de också erbjuder ett smidigt sätt att ta sig till andra sidan stan. 

Begränsningarna är dock uppenbara. De är obekväma, ibland svårkontrollerade och saknar säte – så man måste stå upp under hela resan. Problem som Vässla nu lovar att lösa. Deras nya Vässla Bike är, menar företaget, ”smidig som en elsparkcykel, bekväm som en elcykel och körglad som en elmoped”. Och den har ett säte. 

Några pedaler finns inte, men räckvidden uppges vara god för upp till 40 kilometers körning vilket borde innebära att man kan ta sig dit man ska ändå. Kunder kan välja mellan motorer på antingen 250 eller 500 watt vilka drivs av ett portabelt batteri som kan laddas till 80 procent på 20 minuter i ett vanligt uttag. Hela paketet ska med batteri väga omkring 17 kilo. Allt i ett kompakt paket med dimensionerna 930 gånger 480 mm.

Hur snabb är den då? Det beror på klassificering, så klart, vilket innebär en toppfart på mellan 20 och 45 km/h.

Det ultimata pendlingsfordonet för den konditionsskygga stadsbon? Kanske. Men den som vill köpa en själv får vara beredd att lätta på lädret. Mellan 15 och 16 tusen kronor ska den kosta, preliminärt. Men Vässla siktar också på att samarbeta med delningstjänster, så alla inte behöver köpa varsin. Det skulle göra livet lättare för både plånbok och miljö.

Vässla Bike finns snart tillgänglig för förhandsbokning. De första leveranserna förväntas under första halvan av året. 

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen