En Tesla i Amazonskrud

På årets eCar Expo väckte ett helgalet bygge uppståndelse. Tom Zidek från Lillhärdal visade upp "TeZon", en Tesla Model S med Volvo Amazon kombikaross. Nu har vi besökt hemmaverkstaden där det ambitiösa hobbyprojektet är inne på sitt fjärde år. Vägen till världens bästa familjebil har varit lång och krokig.

Annons
Annons

Allt började med en dröm om ett hållbarare liv. Tom och hans fru Anna Carin ”ACO” Zidek tog beslutet att installera solceller på sin gård i Lillhärdal i Härjedalen. 2016 arbetade Tom som vallare och andretränare i det kanadensiska skidskyttelandslaget. Han hade en Dodge Ram pickup med 7,2-liters dieselmotor och kanadensiska flaggor på flakkåpan. Försäljningen av dieselvärstingen gav grundplåten till projektet – och lite till.

– Hälften av pengarna gick till köpet av solpanelerna och hälften till den krockade TeZon. Vi var på väg mot en hållbar framtid! Om vi kan göra vår egen el till bilen kan vi leva och köra i princip gratis, berättar Tom Zidek sittande i verkstadssoffan bara någon meter från sitt bygge.

Annons
Annons
Rulla till toppen