Volvos satsning: Bygger egna elmotorer

Volvo Cars investerar för att slippa köpa in elmotorer från underleverantörer. Enligt teknikchefen ska det skapa "en elbilsupplevelse som är unik för Volvo".

Volvos satsning: Bygger egna elmotorer
Foto: Volvo Cars

Det är inte ovanligt att biltillverkare köper in färdiga drivlinekomponenter till sina eldrivna modeller från underleverantörer. Motorerna i Porsche Taycan, till exempel, tillverkas av italienska Magneti Marelli. Volvo har sedan länge haft ett samarbete Valeo Siemens eAutomotive, som producerar de motorer som återfinns i dagens elbilar från Volvo och Polestar.

Men i framtiden vill Volvo Cars och moderföretaget Geely producera sina egna komponenter. På tisdagen öppnade ett nytt laboratotium för elmotorutveckling i Shanghai, där utvecklingsarbete ska pågå parallellt med det som redan i dag sker i Göteborg. Volvo och Geely har också anläggningar för batteriutveckning i både Kina och Sverige.

Volvo skriver i ett pressmeddelande att de genom att utveckla egna komponenter kommer kunna konstruera mer optimerade drivlinor i kommande modeller.
– Genom att ständigt utveckla deras prestanda i termer av effektivitet och komfort kan vi skapa en elbilsupplevelse som är unik för Volvo, säger Volvo Cars teknikchef.

Volvo har en uttalad ambition om att hälften av bilarna de säljer år 2025 ska vara helt elektriska, och att resten ska vara hybrider. Det kommer att innebära stora volymer, vilket också skapar en potential för kostnadsbesparingar genom att tillverka komponenter internt.

 
 
 
 
 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.