Volvos utvecklingschef: ”Volvo blir mer och mer ett techbolag”

En ny elbil från Volvo och hela Sverige håller andan. Nu ska barriärer brytas och broar byggas. Efter presentationen är dock känslan att man redan längtar till nästa.

Annons
Annons

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Volvos organisation ska ha en stor skopa beröm för att man lyckats hålla nya Volvo C40 hemlig ända fram tills skynket föll. Uppfriskande i en tid där biltillverkare läcker mer än en slips i ett hockeymål. Inte ens namnet hade sluppit ut, det bara ryktades lite löst om att det skulle bli C40. 

Med allt detta i åtanke var det faktiskt väldigt spännande vid avtäckningen. Ovissheten hängde i luften. På grund av tekniska problem kunde vi heller inte se presentationen med vd Håkan Samuelsson & Co. Så vi som var på plats visste inte alls vad som skulle vänta under maskeringen.

Täcket drogs av och det var den, Volvos nya elbil. Design är svårt att kommentera eftersom skönhet ju som bekant ligger i betraktarens öga. Personligen tycker jag att den är snygg ur vissa vinklar. Fronten är lyckad och ”kylargrillen” ser inte lika eftermonterad ut som på XC40 Recharge. Utan att ta ordentlig ställning tror jag att bakänden nog kan röra upp en del känslor.

Volvos utvecklingschef: ”Volvo blir mer och mer ett techbolag”
Suvcoupé är det nya svarta! Kunderna efterfrågar i allt högre grad design före funktion.

Smolket i min bägare är att inga egentliga framsteg har gjorts på teknikfronten. 42 mils räckvidd är okej men inte mer. Snabbladdningen är också bara godkänd, varken mer eller mindre. Detta är alltså två områden som Volvos teknikchef Henrik Green menar att man siktar på att bli ledande i.

Vi kan konstatera att vägen fram till ledningen är lång. Hyundai Ioniq 5 som presenterades härom veckan är mer energieffektiv, laddar nästan dubbelt så fort och kan dessutom ladda andra elbilar! På den fronten ligger Volvo en generation efter konkurrenterna.

Nej, en funktion eller ett tekniskt framsteg med ”wow”-faktor saknas i C40. Den är mer som en riktigt avancerad facelift än en ny bil. Inget fel i det – men visst hade vi önskat oss mer? Nu blev det bara ett steg i sidled.

Volvos utvecklingschef: ”Volvo blir mer och mer ett techbolag”
Intervju Henrik Green, utvecklingschef:

”Volvo blir mer och mer ett techbolag”

Volvos utvecklingschef: ”Volvo blir mer och mer ett techbolag”
Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars
Startade sin karriär på Volvo 1996, på drivlineavdelningen.
År 2000: ansvarig för utveckling av en ny motor.
Tog fram Volvos motorstrategi med tre- och fyrcylindriga motorer. Har jobbat på Ford i Detroit med mjukvara för motorer till Volvo, Ford, Jaguar och Land rover.
2011: Jobbade i Kina med Volvos produktstrategi.
2013: Ansvarig för Volvos 40-serie.
2015: Global produktstrateg.
2016: Medlem i Volvos ledningsgrupp.

Hur mycket av tekniken kommer från underleverantörer?

Henrik Green (HG): Det här är Volvos första generation elbilar, med en ganska traditionell relation mellan tillverkare och underleverantörer. Men vi behöver gå djupare in i värdekedjan och den resan har påbörjats. Vi kommer att göra mer och mer framöver, när det gäller både hårdvara och mjukvara.

Vad kan du säga om nästa generation, blir det rena elbilsplattformar?

HG: Dagens bil har vår CMA-plattform för våra relativt små bilar. Sedan talar vi om vår SPA2-plattform som kommer i ny generation och på den kommer flera bilar. Den kommer med två olika golvformationer, så den kan få en så kallad skatebordplatta eller en mer traditionell hybridplattform. Men alla infästningar är identiska. Nästa XC90 blir en ren elbil och en laddhybrid, med olika bottenplattor.

Geely ska samla sin elbilssatsning, hur kommer Volvo in i denna satsning?

HG: SPA2 kommer att kunna dela komponenter och delar med hela Geelygruppen. Sedan har Geely arbetat med en egen plattform som vi ska bygga en av våra mindre elbilar på, den kallas SEA.

När kommer Volvos Skövdetillverkade elmotorer?

HG: De motorerna kommer att börja produceras runt 2025. Vi jobbar med oerhört korta produktcykler. Idag har vi första generationen elmaskiner i XC40, vi jobbar redan nu med den andra generationen motorer för SPA2-plattformens bilar där vi gjort mycket av designen inhouse. För Skövde talar vi om den tredje generationen, där vi tillverkar motorerna och gör mycket av designen. 

Volvo ska vara ett helelektriskt företag 2030, hur påverkar det beslutet Volvos utvecklingsarbete?

HG: Volvo Cars jobbar 100 procent med rena elbilar. Vi jobbar som sagt med två versioner av samma plattform. Tidsperioden fram till 2026, då vi kommer att ha runt 50/50 rena elbilar och hybrider, är alltså vår arkitektur anpassad efter detta. Efter det blir det rena elbilsarkitekturer till de bilar som kommer 2027, 2028 och så vidare för att vara helelektriska 2030. Vi har internt insett detta en tid och lägger mer fokus på rena elbilar sedan ett tag.

Hur mycket kommer ni att använda Geelys SEA-plattform i framtiden?

HG: Vi ser ett antal samarbetsmöjligheter med Geely, en är att samarbeta med rena teknologier och komponenter och utveckla något med en partner som passar alla våra bilar. Den andra möjligheten är att ta in bilar på plattformar som ligger utanför vår bandbredd, som inte passar att bygga på SPA2-plattformen. Vi kommer alltså med en lite mindre bil på SEA-plattan. I huvudsak ligger kärnan i vår produktportfölj på våra egna plattformar. 

Geely har samarbeten med kinesiska Foxcom, Tencent och Baidu. Vad innebär det för Volvo?

HG: Den största effekten för oss är att vi har en ägare och ett systerbolag i Kina som är väldigt framgångsrika på att bygga partnerskap som kommer att vara väldigt viktiga för framtiden. Bilindustrin kommer inte längre att stå för sig själv utan vara djupt integrerad i techbolag – som kommer att gå in i bilindustrin. Volvo kommer mer och mer att likna ett techbolag och det är väldigt lyckosamt att vi har en partner och ägare som är framgångsrik i Kina.

När bilar blir datorer öppnar sig en ny värld av intjäningsmodeller. Hur ser det ut för Volvo?

HG: Det är en av de spännande sakerna jag ser framför mig, som kan bli större än den traditionella diskussionen om hästkrafter och chassisättningar. Vårt steg ett är att skapa arkitekturen och ha kompetensen som behövs för att bygga våra egna datorer och ta fram vår egen mjukvara. När vi har den kompetensen kan vi utveckla affärerna. XC40 är den första Volvobilen som kan ta emot mjukvara ”over the air”, den kommer att kunna det om någon vecka. Det ska bli väldigt spännande att utförska den utvecklingen.

Volvo har valt att inte gå med i Ionitysamarbetet, och en del tillverkare har snabbare laddning än 150 kW, med 800 volt och så vidare. Hur ser ni på laddbiten?

HG: Det är ett oerhört fokuserat område och jag upplever att vi och många andra har underskattat komplexiteten och svårigheten. 150 kW-laddning är bra, men det gäller att ha den hela laddningen, när det är kallt och så vidare. Det finns en stor utvecklingspotential att få upp laddningshastigheten och då talar vi ren teknologi att få upp hastigheten i alla situationer. I det kan också ligga att förutse när det ska laddas, att förkonditionera batteriet, väldigt intressanta funktioner som kan utvecklas.

Sedan talar vi också om laddinfrastrukturen, där vi ska vara ödmjuka och erkänna att utbyggnaden inte har gått så snabbt som vi önskat, av den allmänna utbyggnaden av elladdning. Den är väldigt splittrad och det är inte lätt att vara konsument idag, att hitta och betala för laddning. Vi ska accelerera våra åtgärder där och komma med lösningar på detta, där vi integrerar betalmetoder och ser till att vi har rätt priser för våra kunder på olika laddnätverk och gör det möjligt att snabbladda bilen i alla länder där vi finns. Det ligger längst fram i planen under året, tillsammans med att kunna leverera våra nya bilar.

Kommer laddning, motorprestanda och så vidare att kunna uppdateras over the air?

HG: Det är många premiumtillverkare som kan ladda ny programvara till infotainment, men väldigt få som klarar av att ladda hela bilen på det sätt som vi nu kan. Det är säkerhetsrelaterad mjukvara, maskinstyrning, batteristyrning, laddstyrning. Ja, hela bilen kan uppdateras.

Vad är en optimal räckvidd? På vintern ser vi att räckviddssiffran kan tappa upp till 50 procent. Hur ser ni på det? Hur ska det kommuniceras till kunderna?

HG: Vi kommer inte att ligga först i racet med 1000 hästkrafter, även om vi skulle kunna det. Däremot vill vi vara ledande när det gäller räckvidd och laddhastighet, eftersom det gör bilen mer praktisk, användbar och tillgänglig. Saker som är väldigt viktiga för vårt varumärke, det är oerhört prioriterat för oss. Det finns jättemycket kvar att göra på räckvidd. 

Vi kommer att se en intressant segmentering, en med väldigt lång räckvidd för de som behöver det, som ständigt kör mellan Göteborg och Stockholm och är villiga att betala för det. Bilen kommer att väga mer.

Sedan kommer det på sikt utvecklas ett segment för kunder som inte kör så långt, som mest laddar hemma och på jobbet. Då är det onödigt att betala för lång räckvidd, slöseri med batterier, pengar och vikt. Just nu måste vi finnas i både dessa segment.

När det gäller räckvidd på vintern är det väldigt stora skillnader med elbilar och mycket för oss att utveckla. Effektivare elmaskiner i kyla, förvärmning och så vidare. Vi kommer att se uppdatering av mjukvara men även hårdvara, och vi har förberett oss för att göra hårdvaruuppdateringar mellan modellåren, vilket egentligen är en förbjuden zon i bilindustrin, men utvecklingen kommer att gå så fort att vi kommer att göra det. 

Kan du nämna några egenskaper som kommer i SPA2?

HG: Våra bilar kommer att gå från att vara Nokia till Iphone med appar och massor av ny teknik. Den andra tekniknördiga sidan är alla ”visionsystem”, med radar, kameror och lidar, som kopplas till datorn och kommer vara tillgängliga för att utveckla säkerhetssystem och självkörning. Sedan kan kamerorna användas till parkeringshjälp och mycket annat.

Hur ser framtiden ut för kombibilar, blir Volvo ett suvmärke?

HG: Jag ser en intressant framtid. Sedaner har traditionellt varit ett krympande område som gett viss mån av prestige. Helt plötsligt kommer det ett antal modeller där sedanen blir både sportig och praktisk, där man går tillbaka till ett Saab 900-koncept som Polestar 2. Suvarna är extremt framgångsrika, uppskattade för sin tillgänglighet, enkla att lasta och kliva i och ur, man känner sig trygg och säker.

Men i en elbilsvärld kommer suvarna att straffas på grund av hög vikt och högt luftmotstånd. Man kan tänka sig att suvarna blir lägre och mer aerodynamiska. Kombisegmentet är också väldigt praktiskt, börjar man göra dem mer dynamiska och uttrycksfulla går alla de här tre karossversionerna mot en och samma punkt. Vi kommer att se mer aerodynamiska bilar framöver.

Annons
Annons
Rulla till toppen