Läsarbrev: Länge leve laddhybriden!

"Hybrid med bägge möjligheterna ska det vara. Än får vi köra med fossila bränslen."

Läsarbrev: Länge leve laddhybriden!

Har du några frågor som behöver svar?
Mejla oss på: redaktionen@automotorsport.se

Hej, ni verkar prioritera rena elbilar. Själv tycker jag att hybriden är bäst, både el och bränsle. Bor du i lägenhet och är pensionär har du inga som helst laddmöjligheter. Du måste planera körningen i detalj med elbil, leta efter laddplatser. Nej tack. Hybrid med bägge möjligheterna ska det vara. Än får vi köra med fossila bränslen.

Med vänlig hälsning, Lars

 

Hej Lars, tack för ditt mejl. Absolut, visst är det så att vi får använda fossila bränslen ett tag till, kanske rent av ett bra tag framöver.

Men däremot håller jag personligen inte med dig om att en laddhybrid är lösningen för den som inte kan ladda hemma. Att ha en laddhybrid i det läget framstår för mig som tämligen meningslöst, förutom att man får låg fordonsskatt. Om man inte kan ladda bilen åker man runt med två drivlinor, en dyrare och mer komplicerad lösning, helt i onödan. Man kan då heller inte dra nytta av fördelen jämfört med en vanlig hybrid utan sladd.

Även om man kan ladda bilen på offentliga platser ibland, har laddhybrider oftast så låg laddeffekt att man måste stå parkerad väldigt länge för att få någon elektrisk räckvidd värd namnet. Om man kör långa sträckor kan man lika gärna välja en dieselbil och kör man i huvudsak korta sträckor går det faktiskt att leva med en helt elektrisk bil även om man inte kan ladda hemma.

Vi har nyligen gjort ett reportage om hur det är att leva med elbil när man inte har möjlighet att ladda hemma. Den kan du läsa här! eller i nummer 4/2021 av papperstidningen.

Dessutom testade jag själv att leva med en VW e-Golf som jag hyrde i en månad på sommarsemestern förra året. Jag har heller inte möjlighet att ladda hemma, det finns inte ens några offentliga laddstolpar i mitt bostadsområde. Jag klarade mig ändå alldeles utmärkt med elbilen. Jag passade på att ladda när jag besökte stormarknaden och såg till att ställa mig på laddplatser när jag var inne i stan. Hade även möjlighet att få lite ström ute på golfklubben medan jag spelade. Det räckte gott och täckte mina behov mer än väl. Dessutom var elen för det mesta helt gratis!

Jag gjorde visserligen bara en längre utflykt under semestern på grund av corona. Då ställde jag bilen i parkeringsgarage med laddplats över natten så att den var full på morgonen. Sedan snabbladdade jag längs vägen. Den extra ansträngningen och planeringen upplevde jag som minimal.

Jag tycker att en helt konventionell förbränningsmotorbil eller en helt elektrisk bil är de vettigaste alternativen för den som inte kan ladda hemma. Men tack för dina synpunkter.

Vänligen, John Eriksson, testredaktör