Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

Laddhybridsuvar är hett nu och alternativen väller in. Volvo XC40 utmanas av Cupra Formentor och det nya syskonet Lynk & Co 01 som vill ändra på sättet vi disponerar bil.

Annons
Annons
Bilarna i testet:

• Cupra Formentor VZ 1,4 e-hybrid 245 – bensin 150 hk, el 116 hk, 434 900 SEK 
• Lynk & Co 01 PHEV – bensin 180 hk, el 82 hk, 440 000 SEK
• Volvo XC40 T5 Recharge – bensin 180 hk, el 82 hk, 516 000 SEK


Att lära sig alla befintliga och nystartade bilmärken i Kina är det nog få som ens försöker. Tempot är högt. Det är faktiskt en utmaning att ha koll på Volvoägaren Geelys alla varumärken (Zeekr är det senaste och där gäller enbart elbilar).

Men Lynk & Co kan det vara värt att göra plats för i minnesbanken. Det grundades 2016 i Göteborg och de första bilarna baserades på den av CEVT framtagna plattformen CMA. Precis som Volvo XC40. Lynk & Co kan sägas vara ett svenskt-kinesiskt bilmärke om än Kinaägt.

När detta skrivs har Mattias Andersson just vunnit en deltävling i STCC i en Lynk & Co 03 TCR – under fabrikatets första tävlingshelg i Sverige. Något som tyder på att man gjort en helomvändning i förhållandet till motorsport gentemot vad som kommunicerades vid lanseringen 2016.

Det viktigaste har man dock hållit fast vid. Nämligen att en Lynk & Co inte ska säljas genom återförsäljare utan i så fall beställas på nätet. Men i de allra flesta fall inte köpas alls utan prenumereras på genom medlemskap i ”klubben”.

Även om sedanen 03 används på racerbanan är det suven 01 som är först ut på de svenska vägarna. Både som vanlig hybrid och som laddhybrid. Vi väljer den senare och för att verkligen kunna säga hur bra den är tar vi ut en Volvo XC40 med samma drivlina: T5 Recharge.

En bil som vann ett test i våras och väckt mycket uppmärksamhet är Cupra Formentor. Då körde vi prestandaversionen med 310 hästkrafter, men den finns nu som laddhybrid också: VZ 1,4 e-Hybrid 245.Med den eftertraktade spanjoren på plats är trion komplett och det är bäddat för en spännande match!

CUPRA FORMENTOR VZ e-HYBRID

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
De flesta verkar tycka att Formentor är både snygg och tuff. De kopparfärgade detaljerna splittrar åsikterna något.

Seat och Cupra gör snudd på allting rätt just nu. Tarraco e-Hybrid och Formentor med 310 hk vann sina respektive test. Leon laddhybrid gick en tuff kamp mot den dyrare kusinen Octavia och förlorade med liten marginal. Riktigt bra bilar allihop och frågan är om Formentor med likadan drivlina som i den tidigare nämnda Tarracon kan hålla samma höga nivå. 

TEKNIKEN Under huven finner man en 1,4-liters fyrcylindrig bensinare kopplad till en sexväxlad dubbelkopplingslåda med en integrerad elmotor. VZ e-Hybrid som vi kör är den starkare av två laddhybridalternativ och systemeffekten ligger på 245 hästkrafter och 400 newtonmeter. Den andra saknar VZ i namnet och har 204 hk och 350 Nm.

Tyvärr ingår inte Apple CarPlay eller Android Auto och vill man ha det får man betala 2 000 kronor extra. 

ATT KÖRA En av många saker som Seat (och därmed Cupra) lyckas med är körupplevelsen. Formentor är allt annat än ett undantag. Den progressiva styrningen har god vägkänsla, är snabb och bjuder på trevlig tyngd vid aktiv körning. Till vardags hade vi föredragit om den varit något lättare. Motor och växellåda samarbetar fint och övergångarna är nästan så bra de kan bli.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

”Det är inte mycket som talar emot Formentor VZ e-Hybrid. Men vilken är målgruppen?”

I infotainmentskärmen hittar man E-mode och Hybridläget, där det sistnämnda även går att ställa in för att hålla batterinivån eller ladda batteriet. Elmotorn har gott om kraft (116 hk, 330 Nm) och det ger en pigg bil när man kör helt på el. Vår mätning säger 11,8 sekunder till 100 km/h. Den enda bil vi mätt som är snabbare är Polestar 1 som kostar 1,7 miljoner. 

Drivlinan har ett något udda beteende vid hastigare accelerationer. Även om man inte är särskilt aggressiv på gaspedalen väljer Cupran att ligga på låga växlar med högt varvtal och onödigt högt motorljud som följd. 

Med ett par klick på körlägesväljaren på ratten landar man i Cupraläget. Det adaptiva chassit gör sitt jobb och Formentor är spänstig och dyker villigt in i kurvorna. En viss understyrningstendens finns, men i denna klass hade motsatsen varit förvånande. Väl inne i svängen fortsätter Formentor att imponera. Beteendet är stabilt och förtroendeingivande.  

Bensinmotorn är varvvillig och bilens eldito ger extra skjuts vid rätt tillfällen. I det vassaste körläget är motorljudet från högtalarna hysteriskt. Om det är tufft eller töntigt är subjektivt. I Sport låter det mer normalt. I individualläget går det att stänga av.

Växellådan tillåter inte att man växlar speciellt mycket själv ens i ”manuellt läge”. När maskinen tar hand om jobbet gör den det väl, men den hade kunnat vara något mer offensiv. Kontentan av alltihop? Formentor är en kul bil som lockar till aktiv körning.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
LED-listen löper under vindrutan och hela vägen runt till passagerardörren.

ATT ÅKA DCC-chassit tar hand om alla ojämnheter på ett tillfredställande sätt även om vi kan tycka att det emellanåt slamrar lite väl mycket från hjulupphängningen, men sväljandet gör bilen bra. I VZ e-Hybrid ingår dessutom det adaptiva chassit i standardutrustningen. Och man har inte mindre än 15 (!) olika hårdheter att laborera med, både tre steg mjukare än Comfortläget och tre snäpp hårdare än Cupra.

Man sitter gärna fram och utan att klaga bak. Baksätesbetyget blir ganska lågt på grund av att Volkswagen Tiguan räknas in i samma klass, och i den sitter man oförskämt skönt. Bullernivån i Formentor är jämn och behaglig om än inte lika dämpad som i de två andra. I låg fart hörs tyvärr ett artificiellt brummande som stör en annars snäll ljudbild. 

FÖRNUFT Det mesta är faktiskt vettigt så det förslår. Däremot är bagageutrymmet en av få ömma punkter. Bagagevolymen med baksätet uppfällt tog inte emot elektrifieringen med glädje. 345 liter är över 100 liter färre än i en vanlig Formentor. En icke laddbar VW Golf sväljer mer.

Den testade elräckvidden (över 50 kilometer) är godkänd men inte långt ifrån att kunna få VG. Både bensin- och elmotorn är försiktiga med bränslet vilket hjälper Cuprans milkostnad som är lägst i testet. Även förmånsvärdet är klart överkomligt.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Det är enbart i baklamporna som namnet Formentor faktiskt står utskrivet.

Vill man spara så många slantar som möjligt kan man välja den tidigare nämnda svagare laddhybriden. Då är man 55 000 kronor rikare efter bilköpet.

Men man förlorar viss standardutrustning. Bland annat ryker det adaptiva chassit och den progressiva styrningen. Båda dessa får man i samma paket som kostar 8 100 kronor. Man får inte heller någon navigation och infotainmentskärmen är på tio istället för tolv tum. De två detaljerna kostar 9 100 kronor till.  

BILENS SJÄL Det är inte mycket som talar emot Formentor VZ e-Hybrid. Men vilken är målgruppen? De flesta barnfamiljerna vill ha mer plats längst bak och i hushållen där ungarna flyttat ut kanske inte en bil med en tribaltatuering i nosen är det man är ute efter? Yngre köpare är svaret.

Men hur många unga köper bil för över 400 000 kronor? Det får vi se senare men redan nu kan vi säga att denna kärra är ett bra val för dem och en hel del andra. 

Elias Medelberg

LYNK & CO 01 PHEV

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Är det inte lite Porsche-suv över linjerna? Att välja Lynk & Co 01 går fort. Efter motorvalet HEV eller PHEV återstår endast färg och ja eller nej till dragkrok.

Vad sägs om att testa ett helt nytt bilmärke på den svenska marknaden i år 2021? Lynk & Co är ett svenskt-kinesiskt fabrikat grundat i Göteborg 2016. Man bygger bland annat en liten halvkombi som heter 02 och en sedan som heter 03. I Sverige är det dock än så länge bara suven 01 som gäller, Lynk & Co:s första bil.

Välj mellan hybrid (HEV) och laddhybrid (PHEV)och om du verkligen vill köpa bilen. De flesta blir istället medlemmar och abonnerar månadsvis. Läs mer om detta på sidan 64 samt intervjun med Lynk & Co:s nytänkande vd Alain Visser på sidan 68.

TEKNIKEN Lynk & Co använder än så länge bara CMA-plattformen. Alltså den av CEVT utvecklade plattformen som Volvo XC40 också baseras på. Men här har man dragit lite till i Legobitarna och 01 har 32 millimeter längre axelavstånd än XC40 och är också 116 millimeter längre totalt, samt 42 mm högre.

Detta har gjort att man får plats med ett laddhybridbatteri som är 64 procent större än Volvos. Exakt hur mycket det gör för räckvidden på el har vi testat och visar på sidorna 62–63. Någon uppgradering på laddningsområdet har dock inte skett.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

”Förväntar man sig en budget-Volvo blir man glatt överraskad.”

ATT KÖRA Särskilt om man redan från början vet om prisskillnaden (76 000 kronor före bonus) blir förväntningarna på denna budget-Volvo inte så högt ställda. Men då har man en glad överraskning som väntar när man slår sig ner i förarstolen!

Materialen är minst lika trevliga som i Volvo, om inte bätte i vissa fall. Silverfärgade markeringar pryder både knapparna till den elektriska stolsjusteringen (standard) och fönsterhissarna. Det är smakfullt utfört, inte så att det känns smäckigt.

Mittkonsolen är högre och bredare än i XC40 och det om något andas mer premium. Pricken över i:et är den betydligt större pekskärmen – även om kartornas detaljrikedom inte är de bästa i branchen.

Vi börjar med en stadstur och den inleds med det Volvotypiska dubbeldraget i växelväljaren för att gå från P till D. Där kunde man väl ha optimerat! Men man vänjer sig och trecylindern, elmotorn och dubbelkopplingslådan bildar en smidig enhet.

Styrkan står dock bensinaren för och det är tyvärr lätt att ofrivilligt tända bensinmotorn också i elläget ”Pure”. Något som byggts bort med ett litet stopp i pedalen på senare utgåvor av Volvos laddhybrider.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Samma som Volvo? Nej, notera det silverfärgade inlägget samt logotypen.

Styrningen är inte lika lätt och smidig som i Volvo utan har Cupras tröghet fast med en olinjär känsla och för stark dragning åt mittläget. Fast den duger.

Det gör däremot inte känslan i bromsarna. Det är stört omöjligt att göra en mjuk och linjär retardation ner till stillastående. Man får lyfta av och börja om och det blir lätt att det nyper på slutet. Konstigast av allt är dock bilens förmåga att fortsätta bromsa själv sedan man lyft på foten. Detta kändes så konstigt (i B-läget) att vi bad om att få köra ett annat exemplar – som tyvärr betedde sig exakt likadant. Finlir saknas.

ATT ÅKA Paradoxalt nog, med tanke på kundgruppen, trivs förare och 01 fint ute på de öppna landsvägarna där körkänslan duger bättre. Då märks det också mindre att bilen fjädrar lite hårdare över småskarvar och fartgupp än Volvo och att den rullar precis lika tyst och välisolerat när det gäller vind och väg. Till skillnad från i XC40 sitter man inte lika kompromissat vare sig fram eller bak. Sittpositionerna är bättre i Lynk & Co än i Volvo, speciellt för resliga svenskar hur märkligt det än kan låta.

FÖRNUFT Om du oftare fäller fram baksätet än sitter i det kan XC40 upplevas förnuftigare prioriterad. 01 blir nämligen inte alls lika plan då och att vi inte ens finner någon skidlucka är mycket ovanligt idag. 

Men att lägga sju kronor mindre per mil än för Volvo får anses dunderförnuftigt. För att inte tala om möjligheten att inte binda upp något kapital alls och betala rimliga 5 500 kr i månaden. Därtill kunna avbryta detta redan nästa månad! Vi talar inte om någon vanlig privatleasing här inte.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
En klassisk, kromad liten reostatrulle – utmärkt!

Lynk & Co 01 är fullutrustad från början. Vi njuter exempelvis av den välfungerande ”självkörningen”, känd från Volvo, men här heter den Highway Assist. Alla HEV har 18-tumsfälgar och alla PHEV 20-tummare.

BILENS SJÄL Detta är en vagn inriktad på den ständigt uppkopplade generation Z och den stora andel av dem som inte vill investera i en bil på konventionellt sätt. Lynk & Co har däremot en egen kamera monterad enbart för att garantera flödet av snygga och rappt utskickade selfies!

Men faktum är att 01 nog kan locka en och annan boomer också, för den är så pass rejäl, har mer pondus från förarplatsen, bättre utrymmen och går betydligt längre på el än Volvo XC40. Dessutom är dragvikten precis lika bra.

Att den kostar mindre att äga är ett faktum och önskemålet att göra en god affär finns i alla åldrar. Därtill ser 01 mer spännande ut i Volvotäta Sverige, det kan väl inte vara en nackdel?

Mikael Johnsson

VOLVO XC40 T5 RECHARGE

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Det svarta taket som smälter in i C-stolpen ger illusionen av att XC40 är lägre än vad den är. Detta förstärks om man väljer till takspoiler för 4 300 kronor, något testbilen var utrustad med.

Om man kastar ett getöga på Bil Swedens registreringsstatistik går det att utläsa att Volvo XC40 är den näst populäraste bilen under årets fem första månader, endast slagen av brodern S/V60. Men om man filtrerar på laddhybrider återfinns XC40 först på femte plats.

Det kan knappast ha varit vad Volvo föreställde sig när man lanserade T5 Recharge. Möjligtvis är det den förhållandevis höga prislappen som avskräcker, kanske är det faktumet att den bara driver på framhjulen – inte populärt i fyrkrafsvurmande Sverige.

TEKNIKEN För framdrivningen står en turbomatad radtrea ackompanjerad av en elmotor som är inbakad i växellådan. Batteripaketet som förser den med ström rymmer 10,7 kWh, varav 8,5 är användbara. Systemeffekten i drivlinan lyder 261 hk och 425 Nm.

ATT KÖRA Bakom ratten på Volvon är det faktiskt svårt att hitta en riktigt bra körpostion. Ratten går inte att dra tillräckligt nära sig och man får sträcka sig fram något. En lösning på det är att åka fram med sätet, vilket är suboptimalt eftersom man då får kompromissa med benkomforten.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

”Slöheten i elmotorn har vi anmärkt på tidigare, men det är värt att påtala den igen”.

Nåväl, när man funnit en acceptabel sittposition och smyger iväg gör man så i en mångt och mycket komfortabel kärra. I stadstrafik är styrningen hyggligt lätt och trevlig. Vägkänslan är sämre än den hos Cupran men ändå adekvat och inte alls eftersatt, och även bromskänslan är bra generellt sett. Det är bara vid medelhård inbromsning ned till stillastående som beläggens ingrepp kan vara väl bryskt. Annars är det fin balans mellan regenerering och skivor.

Slöheten i elmotorn har vi anmärkt på tidigare, men det är ändå värt att påtala den igen. I stadstrafik har bilen visserligen tillräckligt med effekt, men på en påfart till motorväg känns den väldigt klen och det är lätt att starta bensinmotorn helt enkelt för att man kan känna att effekten inte riktigt räcker till.

Annars är det berömvärt att XC40-laddisarna numera också har det motstånd i pedalen som påtalar för föraren att förbränningen är nära.

Genom att sträcka sig efter Drive Mode-knappen och välja ”Power” kan man dock väcka bensinspisen utan att sätta pjäxan i pannrummet. Med full effekt aktiverad är Volvon inte lika spänstig som Formentor, men påkopplad, stark och faktiskt ganska varvvillig.

Styrningen är aningen lätt men bilen reagerar fint och chassit känns tryggt neutralt med en dragning åt säker understyrning. Att kalla Volvon sportig är att ta i men den skäms heller inte för sig. Vid aktiv körning trivs den långt mycket bättre än vad Lynk & Co gör.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Är det en 240, 740 eller 940 som pryder knappen för panoramataket? Stilig liten hyllning av Volvo, vilket som!

Volvo Cars har bestämt att den dagliga körningen (det står i alla fall det i instrumenten när man väljer körläge Hybrid) ska ske med hybriddrift. Det hade inte förvånat om det framkommit att det är detta läge som fått ta del av den största kakan av utvecklingsbudgeten, för det är här Volvon trivs som allra bäst. Växlingen mellan bensin- och elmotor går så smidigt som man kan önska sig.

ATT ÅKA Om man stiger in i Volvon och väntar sig att man inte ska notera ojämnheter och skarvar i gatan gör man sig själv lite av en otjänst. De märks av, men inte alls på ett alarmerande sätt. Bilen vickar och niger på ett klassiskt suvigt vis utan att det är outhärdligt.

Vi har redan snuddat vid den bristfälliga körpositionen, men framsätena i sig är mycket bekväma på klassiskt Volvomanér. Baksätet är inte dåligt men sittpositionen är något upprätt och dynan aningen kort för att långresan ska bli helt bekväm för vuxna passagerare. Huvudutrymme är det emellertid gott om trots att testbilen är utrustad med panoramatak.

Ljudkomforten är mycket god även om Lynk & Co är strået vassare.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Bravo! Strålkastarspolning är standard, precis som det ska vara.

Volvos Pilot Assist har vi alltid haft ett gott öga till och det finns ingen anledning att revidera det omdömet. Systemet fungerar mycket bra framför allt på motorväg och tar bort en del av ansträngningen vid långkörning.

FÖRNUFT Volvo XC40 T5 Recharge är inte nödväntigtvis det förnuftiga valet längre. Speciellt inte nu när Lynk & Co 01 svept in från öster och ställt saker och ting på ända. Om man ska agera djävulens advokat kan man hävda att Volvon, med baksätet fällt, har ett planare och mer lättlastat bagageutrymme än Lynk, men där någonstans tar argumenten för XC40 T5 Recharge slut. De extra slantarna i mil- och månadskostnad är svåra att motivera när konkurrensen är så pass högoktanig. 

BILENS SJÄL XC40 T5:s absolut största tillgång är att det är just en Volvo. Järnsymoblen i fronten har en stark ställning i Sverige och de numera cementerade Torshammarna i strålkastarna utstrålar premium och framgång. Gracen hos Volvouppställningen som helhet spiller över på XC40 som också den är en bil som det är snyggt att synas med. Volvo är status.

Patrik Lundin

JÄMFÖRELSE: LYNK & CO / VOLVO

Det är en balansgång mellan att spara pengar och att ge varje modell en egen känsla när man ska bygga flera olika bilar på samma plattform. Självklart kan man ha samma vindrutetorkarmotor i alla, men med prylar kunden ser och tar i är det känsligare. Speciellt om det är stor prisskillnad mellan bilarna.

Vi är överraskade av hur mycket som skiljer ner på detaljnivå mellan syskonen Lynk & Co 01 och Volvo XC40 och visar några exempel här.

Motorhuvsöppningen är av typen dubbelkommando i Lynk & Co – men inte i Volvo. Med öppna motorhuvar ser motorn ut att ligga mycket lägre i Volvo, men det är Lynk & Co som har högre skärmar och huv. Vidare har Lynk & Co unika läslampor, fönsterhissknappar (med krom), lastöglor, stolsbaksidor, bagageluckestopp, med mera, med mera. Man har verkligen inte gjort det enkelt för sig. Släktskapet märks inte – kul!

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

Men om man privatleasar istället?

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

I takt med att allt fler biltillverkare erbjuder privatleasing märker vi att Lynk & Co:s vd Alain Visser skyr detta begrepp som pesten. Vi kan förstå det.

Hos Lynk & Co skaffar man ett månadsbaserat medlemskap – vilket förstås är en väldig skillnad mot ett treårskontrakt som är det vanliga gällande privatleasing. Och som kostar om du vill bryta. En annan udda detalj med Lynk & Co är att man – om man vill – kan hyra ut sin bil till andra medlemmar och på så sätt minska sin månadskostnad.

För en Lynk & Co 01 PHEV betalar man 5 500 kronor i månaden för en körsträcka på 1 250 km per månad (= 1500 mil per år). Kör man längre kostar det 1,50 kr/km. I detta ingår både service, försäkring, däckbyte och däckförvaring. Även nya torkarblad varje år. 

Hur står sig detta mot konkurrenterna om vi frågar generalagenterna efter privatleasingpriser? Då handlar det nedan fortfarande om 1 500 mil per år men med en kontraktstid på 36 månader.

Cupra: 5 395 kronor. Försäkring tillkommer! I vårt exempel betyder det 719 kronor extra per månad. Totalt 6 114 kronor.

Volvo: 6 665 kronor. Försäkring ingår. (Detta pris gäller abonnemanget Care by Volvo. Eventuellt kan ÅF erbjuda ett annat pris i det Volvo kallar nationell privatleasing.)

Slutsatsen blir att Lynk & Co lockar med ett bra erbjudande. Kanske inte fantastiskt om du ändå vet att du vill disponera bilen i tre år, men ett bra erbjudande. Det kanske också behövs när man är helt ny på marknaden.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

ALL IN, ALAIN

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

Lynk & Co har sedan i höstas en klubb-lokal i Göteborg, den andra i sitt slag efter Amsterdam. Nu gör man dock vad som kan kallas för en ”pop up-turné”, med start i Stockholm. Vi fick en pratstund med vd Alain Visser precis före öppningen den 28 maj.

Text: Patrik Lundin 

Hur många medlemmar har ni i Sverige?

– Det finns ett stort intresse för den här typen av bilägande och vi har idag omkring 3 000 medlemmar. På Europanivå är den siffran 15 000.

Lynk & Co 01 finns ju både som el- och laddhybrid. Vilken variant är populärast?

– Helt klart laddhybriden. Ungefär 75 procent av våra medlemmar väljer laddhybriden. I Sverige är den siffran till och med högre, 80 procent väljer den laddbara versionen.

Kan ni garantera att varje kund får en ny bil, med tanke på den korta uppsägningstiden på bara en månad? 

– Bra fråga, och nej, det finns ingen garanti för det. Vi går självklart igenom alla bilar för att säkerställa att de är i nyskick innan de hamnar hos en ny kund, givetvis med full transparens. Sedan beror det naturligtvis på miltal och skick. Alla nya medlemmar får en bil i ”top notch”-skick. Vi kommer också att byta ut medlemmarnas bilar med jämna mellanrum, från mellan 6 till 24 månader beroende på hur långt de körts.

Är det någon prisskillnad om man får en begagnad bil?

– Nej, priset är detsamma.

– Vad händer med bilar som inte är i fint skick nog att hamna hos en ny medlem?

– De kommer att säljas som begagnade.

Hur många har valt att köpa sin bil?

– Vi hoppades på att i alla fall 70 procent skulle välja abonnemangsalternativet. Men hittills faktiskt 90 procent valt abonnemanget före köp.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

CUPRA: Cupra Formentor har tyvärr ingen balja under golvet utan laddsladdarna hamnar i det ordinarie bagageutrymmet.
LYNK & CO: 01 är drygt en decimeter längre än XC40 och har inga problem med att hysa bägge laddsladdarna i sin lite större balja.
VOLVO: Även XC40 får plats med både en Typ 2-kabel och en Schukokabel under golvet. Som man vill ha det.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

CUPRA

Både golvlängd, bredd och öppning är med marginal sämst i gänget. Det finns ingen plats för laddsladdar under golvet. Volymen med fällda säten är bra men annars sväljer den inte mycket. Men Cupran har både skidlucka och jordat 230V-uttag.


Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

LYNK & CO

Gummimattorna går att flytta nästan obemärkt mellan 01 och XC40, större är inte måttskillnaderna. Lynk & Co 01 överraskar däremot negativt genom att inte bli i närheten av plan som Volvo. Därtill är den snuvad på Volvos skidlucka.


Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

VOLVO

60/40-delning precis som de andra. Mycket är likt Lynk men svensken har skidlucka, plant golv vid fällning, en extra krok och ett fack mer än 01:an. Men trots liknande mått är kinesens minsta volym 61 liter större på grund av mer plats under golvet.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

CUPRA: Laddluckan sitter på vänster framskärm på alla tre. Laddeffekten är något snål. 3,6 kW kanske räcker på en laddhybrid men exempelvis Toyota RAV4 Plug-in klarar 6,6 kW och Peugeot 3008 Hybrid4 kan nå 7,4 kW.
LYNK & CO: Luckan stängs läckert med magnet! Men bara det inre plastlocket låser sig samtidigt med bilen. Ett lock den är ensam om i testet och som man gärna slipper. Märkligt nog ger ombordladdaren i bilen lite klenare effekt än Volvo: 3,3 kW.
VOLVO: Inte lika smäcker stängningsmekanism som hos Lynk, annars inga konstigheter. Tack och lov sitter luckan inte i fronten som på en del konkurrenter. Det rimmar dåligt med moddiga svenska vintervägar. Laddeffekten godkänd men inte mer: 3,6 kW.


Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

CUPRA: Cupra Formentor erbjuder de mjukaste och bekvämaste dynorna. Sitsen är längre och mer tillbakavinklad än i Volvo.Skön ryggstödslutning. Betyg: 3,5
LYNK & CO: Dynorna i Lynk & Co 01 är åt det fastare hållet, ungefär som i Volvo. Men en längre och mer tillbakavinklad sits än i Volvo och bekväm ryggstödsvinkel ger högsta sittkomforten. Betyg: 4
VOLVO: För att få ett plant och fint golv vid fällning sitter man väldigt lågt i Volvo XC40 och utan lårstöd. Dessutom är ryggstödet något för upprätt. Betyg: 2,5


Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

Summering: SLÄKTEN ÄR TUFF, MEN VÄRST ÄR EN SPANJOR MED TYSK HJÄLP

Om man kunde ha pratat med Volvo XC40 när den kom 2017 och då ha sagt att den skulle möta en Cupra och en Lynk & Co i test hade den svarat: Va? Okej, koncernsyskonet var grundat året innan, men någon färdig bil fanns inte och Cupra blev ett eget märke först 2018. Tala om nya tider!

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

Att Volvo XC40 uppskattas ser vi som tidigare sagts i försäljningsstatistiken och visst har den sina plus. Det är en säker och körsmidig kompaktsuv som många gillar utseendet på. Men man kan förstå att den har det lite tuffare med laddlucka, för Rechargemodellerna är mer kostsamma än lysande som laddhybrider.

Speciellt när vi talar om T5 Recharge, som är den vi valde denna gång eftersom kusinen har just denna motor. T4 Recharge är ett bättre val för de flesta i kraft av sitt lägre pris.

Lynk & Co 01 PHEV sätter på sitt sätt fingret på Volvos svagheter som laddhybrid. Volvo har en halvdan räckvidd och en värmare som släpper ut avgaser när resten av bilen går på el. 01 har inte bara en elräckvidd i Toyota RAV4-klass utan även kupéutrymmen som nästan kan mäta sig med japanens.

Interiören är faktiskt mer imponerande än den i XC40 och allt detta till lägre kostnader, oavsett om du handlar kontant eller privatleasar. Nästa gång har Euro NCAP krocktestat Lynk & Co 01 och då stannar den nog inte jämsides med Volvo i poängräkningen!

Cupra Formentor är dock inte dyrare än Lynk & Co 01 att äga (så länge vi talar om köp). Men har en hel del mer att erbjuda sin förare om du som vi gillar att köra bil. Det fina är att komforten inte offras ändå – tvärtom är den också riktigt bra.

Bagageutrymmet är inte jättestor men annars är Cupra Formentor en laddhybrid med ett mycket högt snitt. Något man kanske har svårt att tro när man ser dess fräna yttre!

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
MIKAEL JOHNSSON, testchef

Det är kul att äntligen få köra bilen jag bara fick syna exteriört under Lynk & Co:s spektakulära lansering i Göteborg + Berlin 2016. För att vara ett märke som vänder sig till folk som inte är speciellt intresserade av bilar är jag glatt överraskad. Jag sitter bättre än i XC40 och den känns lyxigare, maffigare. Och kolla in elräckvidden! Blev 01 lite för bra? För Volvo alltså? Det återstår att se.

I ettriga Cupra sitter man så mycket lägre. Bakom ratten undrar man om den egentligen konkurrerar med de andra två. Den typiska suvkänslan är här utbytt mot något sportigare som nog inte alla spekulanter är ute efter. Men de som annars funderar på en vanlig kombi kommer gilla Formentor. Jag också!

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
PATRIK LUNDIN, digital redaktör

Hoppla Kerstin, vad XC40 kan få det svettigt framöver! Volvo får sätta sitt hopp till att den skara märkestrogna patrioter som finns i Sverige inte vänder märket ryggen när de ser Lynk & Co 01. Jag är beredd att göra just det, främst tack vare den väldigt goda elräckvidden men också för att sittpositionen är bättre och interiören mer ombonad. Lynks bromspedal blir jag dock inte klok på.

Just det, det var ju en till bil med i testet. Cupra Formentor är hittills obesegrad i våra test och det talar sitt tydliga språk. För mig känns den som ett mer fullständigt paket. Den är en bra laddhybrid, med alla fördelar det innebär, och samtidigt ställer den gladeligen upp om man tar den krokiga landsvägen hem. Går som ett skott gör den också. Jag väljer Cupran, kliver upp lite tidigare och tar en rolig omväg till kontoret.

Test: Heta nykomlingen Lynk & Co och Co!
ELIAS MEDELBERG, reporter

Oj, Volvo har ju blivit fullkomligt överkörda. Det finns ingen anledning att välja en XC40 framför en Lynk 01. Möjligen styr- och bromskänslan. Men är man ute efter en fin körupplevelse borde man sikta på något helt annat. Cupra exempelvis. Vilket vrålåk! Bekväm, rolig att köra, snål, okej elräckvidd och snygg. Det är synd att emblemet i grillen var tvunget att vara så groteskt fult. Snudd på pinsamt att köra runt med.

Den loggan är en sådan där detalj som får mig att undra hur ingen av alla människor som såg den innan den blev officiell sagt ifrån? Det kanske var som när man gick i plugget och skjutit upp läxan för länge? Man vet att det man gjort inte är bra men man måste lämna in något bara för att inte bli underkänd. Men det räckte inte, emblemet får ändå ett F. 

 
Annons
Annons
Rulla till toppen