Porsches eldrivna framtid

80 procent av alla Porsche sålda år 2030 ska vara eldrivna. Så ska tillverkaren nå målet.

Annons
Annons

Porsche planerar att presentera en andra generation av den väldigt framgångsrika Taycan och den kommer att få sällskap av en elektrisk version av nästa Panamera.

De båda ingår i en ny plan om ”elektrifierad lyx” som innefattar sex nya elbilar innan årtiondets slut. 

Båda bilarna baseras på Volkswagen-gruppens SSP-plattform (Scalable Systems Platform) men med modiferingar av Porsche och tilläggsnamnet Sport. Bottenplattan lånas alltså från SSP-arkitekturen som ska användas av VAG:s mer volymorienterade elbilar. Den kommer dock att kombineras med vad som kallats för ”Porsche-specifika moduler”.

Bland de viktigaste utvecklingsdetaljerna som Porsche trycker på för den nya sportigare plattformen är ett lågt golv interiört som ska åstadkommas med hjälp ett tunt batteri med utskärning vid det bakre fotutrymmet, den lösningen är något vi känner igen från dagens Taycan.

Dessa beskrivs som en avgörande punkt för att den kommande elektriska Panameran ska kunna möta dagens förbränningsvarianters paketering och för att ge bilen låg tyngdpunkt för bästa dynamik. 

Den elektriska Panameran ska säljas sida vid sida med bensin- och laddhybridversionerna som byggs på MSB-plattformen. 

Utvecklingen av el-Panameran har nära band till den nya Taycan, som är tänkt att lanseras 2027. Ännu har Porsche inte kommit långt med den eldrivna Panameran. Den ser dock ut att få en liknande hjulbas och totallängd som dagens extra långa Executive-variant. Det innebär ett axelavstånd på runt 3 100 millimeter och en längd från stötfångare till stötfångare på cirka 5 200 millimeter. Det skulle innebära att den blir en direkt konkurrent till Mercedes EQS och Lucid Air sett till storleken. 

Taycan har en hjulbas på 2 900 millimeter och är 4 963 millimeter lång. Ersättaren lär få ungefär samma mått och därmed kommer de två kommande eldrivna fyradörrarsbilarna tydligt att differentieras av storleken. 

Båda de två ovannämnda elbilarna kommer att baseras på SSP Sport-plattformen. Däremot kommer de nya och eldrivna Porsche Macan och Cayenne att byggas på PPE (Premium Platform Electric) som Porsche utvecklar tillsammans med Audi.

Porsches eldrivna framtid

KLARAR PORSCHE AV PRESSEN PÅ NYA TAYCAN?

Porsche Taycan har tagit närapå hela bilvärlden med storm och det är enbart de mest inbitna och närmast stolliga (inget fel med det)förbränningsbilsentusiasterna som är skeptiska. Den har dock aldrig lyckats vinna ett test på svensk mark, men det har sina enkla förklaringar. 

För det första är den väldigt dyr. Så vare sig den är bekvämare, roligare att köra, har högre kvalitetskänsla och laddar snabbare fick den stryk av den mycket mer ekonomiska Tesla Model S. Det bryr sig dock Porsche-kunderna föga om. 

I det andra fallet var det Audi E-tron S som petade Porschen ner på en andra plats. Vilket delvis berodde på ekonomin men även på saker som innerutrymmen, baksäteskomfort och bagagets storlek. Men det är förstås en orättvis jämförelse. Kusinen, Audi e-tron GT, lyckades inte rå på Taycan i samma test. 

Den är bra på i princip allting och frågan är vad Porsche ska göra för att nästa generation ska kunna fortsätta rida på succévågen. 

Sådant som hade varit bra att ge sig på är benutrymmet i baksätet som är knappt i dagens modell, men frågan är om Porsche vågar göra det speciellt mycket bättre med tanke på den eldrivna Panameran som ska ta jobbet som en större och lyxigare Taycan. 

En bakhjulsdriven Taycan med mera krut hade också varit en riktigt fin överraskning. Det är just den varianten som kanske är den mest karismatiska av dem alla idag. Snäppet bättre styrning än de fyrhjulsdrivna och dessutom med lite längre räckvidd. Hade den bara haft lite ordentligt med knuff, för idag uppfattas den som seg i förhållande till priset, borde den ha varit det givna valet för de flesta kunderna. Det skulle förstås inte cheferna tycka om, den är ju billigare än de med dubbla motorer och vinstmarginalerna är lägre. 

Mer benutrymme i baksätet, en snabbare bakhjulsdriven Taycan och kanske lite extra luft i bagaget är det jag helst ser Taycan generation två bjuda på. Viktigast av allt kanske ändå att räckvidden förbättras. Dagens modell har inte imponerat i det hänseendet.

Elias Medelberg

Den första bilen på SSP Sport-plattformen kommer däremot att vara den nyligen bekräftade sjunde modellen i Porsches utbud. En fem meter lång sjusitsig suv som kommer att lanseras i mitten av årtiondet. K1, som är bilens kodnamn, ska enligt planen byggas i Porsches fabrik i Leipzig. Det är samma plats som källor inom Porsche säger ska få uppdraget att även ta hand om el-Panameran. 

Den lyxiga halvkombin kommer att erbjudas med både en och två motorer. Bilen får ett vidareutvecklat 800-voltsbatteri med vad som sagts vara mer energieffektiva celler med ett högre kiselinnehåll i anoden än vad Porsche använder idag. 

Porsches vd har förklarat tanken bakom att både sälja en eldriven Panamera och en ny Taycan med att de framöver främst satsar på segment med högre marginaler och siktar på att hitta nya försäljningsmöjligheter den vägen.

De två nya el-Porscharna kommer att dela på stora delar av chassit, drivlinorna och den nyutvecklade teknik som ska kunna stödja självkörning nivå tre och funktioner som görs möjliga med hjälp av 5G. Dessutom kommer ett operativsystem som är gjort tillsammans med Volkswagen-gruppens mjukvarusektion Cariad. 

Den elektriska Panameran kommer att säljas vid sidan av den kommande ansiktslyfta versionen av dagens lyxlimpa som förväntas anlända under 2023. Den planeras vara i produktion ända fram till 2030 för att erbjuda kunderna vanliga förbränningsdrivlinor, laddhybridalternativ och ren eldrift beroende på marknad och diverse regelverk. 

Den nya Panameran får en liknande design som de varianter som bär med sig en förbränningsmotor. Det kommer att finnas vissa unika designelement i fram- och bakänden men Panameras grunddesign förblir densamma enligt högt uppsatta Porschekällor. Detsamma kommer troligtvis även gälla kommande eldrivna Macan och Cayenne som vi får se 2024 respektive 2025.

I ett så tidigt skede är det svårt att säga ifall Porsche tänker erbjuda en kombivariant av Taycan och Panamera likt dagens Sport- och Cross Turismo. Precis som för Taycan kommer Panameran att lanseras med flertalet olika el-drivlinor. Som det ser ut nu blir det två versioner med en motor på bakhjulen och därmed bakhjulsdrift samt fyrhjulsdrivna 4S, GTS, Turbo och Turbo S.


PORSCHES SEXÅRSPLAN – SEX REVOLUTIONERANDE NYA BILAR

Porsches eldrivna framtid

MACAN

Porsches bästsäljare kommer som elbil med en ny premiumbilsinriktad arkitektur, unika designdrag och en rymligare kupé. Den kommer till en början att säljas sida vid sida med de bensindrivna Macan och kommer att vara grunden i Porsches ambitiösa planer om att elbilar ska stå för 80 procent av försäljningen år 2030.


Porsches eldrivna framtid

CAYENNE 

Nyligen blev den bekräftad som en av Porsches kommande produktlanseringar. Den elektriska Cayennen kommer att använda sig av samma plattform (PPE) som den mindre Macan. Precis som för den lilla suven är det mest troligt att eldrivna Cayenne inte kommer att ha något gemensamt med sina kusiner med förbränningsmotor förutom ett par emblem och bilens siluett.


Porsches eldrivna framtid

718 CAYMAN och BOXSTER 

Som första riktiga el-sportbil i Porsches utbud blir instegsmodellen 718 en viktig del i pusslet. Den kommer att behålla sin typiska mittmotorbilssiluett med hjälp av en innovativ batteriplacering som bygger mer på höjden och som ska ge låg tyngdpunkt och därmed även fina köregenskaper. Den radikala konceptbilen Mission R ger oss ett hum om hur el-Cayman och el-Boxster kommer se ut.


Porsches eldrivna framtid

”K1” – Flaggskepps-suven

Porsches tredje suv i modellutbudet kommer att vara ännu större än Cayenne och fokusera på mera lyx. Den blir en konkurrent till Mercedes EQS suv och kommer att använda plattformen som även nya el-Panameran byggs på, SSP Sport. K1 kan mycket väl bli den dyraste bilen hos Porschehandlarna. Information från diverse återförsäljare som har fått se bilen tyder på att designen kommer att vara en revolution jämfört med tidigare bilar från den tyska tillverkaren.


Porsches eldrivna framtid

PANAMERA 

Den tredje generationen av Porsches lyxiga fyradörrarsbil kommer att erbjudas med ren eldrift för att följa företagets plan på att hitta nya inkomstkällor. Den ser ut att bli större än Taycan och de två kommer att differentieras av storleken och en mängd olika designelement, ungefär som för dagens Macan och Cayenne.


Porsches eldrivna framtid

TAYCAN – generation två  

Porsches fantastiska sportsedan har bekräftats komma i en andra upplaga och ska fylla gapet mellan de eldrivna versionerna av 718 och Panamera. J1-arkitekturen i dagens Taycan kommer vi inte att få se igen, det blir istället SSP Sport som tar över uppdraget. Men likt den tidigare plattformen är även SSP Sport baserad på hårdvara från VAG-gruppen men med vissa Porsche-specifika komponenter. 

Annons
Annons
Rulla till toppen