När köper du din första kinesiska bil?

Elbilsförsäljningen exploderar i Europa – tack vare nya lagkrav och skattelättnader. Om sju år beräknas elbilsvolymen ligga runt nio miljoner bilar, och de kinesiska tillverkarna satsar hårt på att ta en rejäl bit av den kakan – tack vare lägre priser och modern teknik.

Annons
Annons

Kinas bilmarknad är störst i världen, mer än dubbelt så stor som den europeiska – med över 20 miljoner sålda bilar förra året. Det ger en enorm fördel när det gäller volym, och stor volym ger lägre kostnader och även möjlighet att investera hårdare i nya produkter.

Nu siktar man på Europa.

”Det är nu vi måste börja sälja bilar i Europa, det tar ungefär tre till fem år för att få acceptans för ett nytt bilmärke, så det är bråttom. Om bara några år kan vi sälja miljontals bilar i Europa.”

Så uttryckte sig Peter Deak, en kinesisk ekonomisk diplomat, på ett möte i Peking enligt tidningen China Daily.

I år kommer det förmodligen att säljas runt 150 000 kinesiska bilar i Europa, vilket ungefär är en fördubbling mot förra året. Den siffran lär fördubblas nästa år och …

Anledningarna till det som händer just nu är flera.

• De traditionella biltillverkarna är mer fokuserade på vinst än volym och har lättare att få fram förbränningsmotorbilar som man tjänar mer på. 

• Extremt långa väntetider på elbilar från Europa.

• 2025 ökar kraven på elektrifierat i Europa och först då lär de ”gamla” varumärkena komma med en ny generation elbilar och leverera volym, fram till dess ligger marknaden ”öppen”.

• Prisnivån i Europa är lockande hög sett ur ett kinesiskt perspektiv.

• Europeiska elbilar är dyra. En del av förklaringen är att subventionerna har gynnat stora och tunga elbilar – vilket innebär att man delvis släppt låg- och mellanprissegmentet.

• Intresset för elbilar är större än vad de europeiska tillverkarna räknat med. Höga bränslepriser och klimat- och miljöfrågor driver på. Att elbilar har högt andrahandsvärde är självklart också en stor bonus. Alla talar elbil, vem vill köpa något som snart är passé?

• Marknaden för billiga elbilar ligger i stort sett öppen, eftersom européerna inte kan få lönsamhet. Har man övergivit lågprissegmentet?

• Kina kontrollerar batteritillverkning och råvarutillgång. Det betyder att man kan få fram batterier i större mängd, till bättre priser än vad man erbjuder till sina nya kunder i väst.

• De kinesiska politikerna har stimulerat omställningen hårdare och tidigare, både av akuta inhemska miljöproblem och av strategiska skäl. Man insåg att övergången till elbilar är landets stora chans att exportera bilar till väst, att tjäna stora pengar och den som startar tidigt får ett försprång.

”Att kinesiska bilar skulle kunna ta för sig rejält på den europeiska marknaden var otänkbart på tiden för förbränningsmotorbilar”, sade Zhao Zozhong, chef för kinesiska Economic Daily på ett bilekonomiskt forum i Kina för bara några veckor sedan.

• Tiderna när kinesiska biltillverkare kopierade design och var beroende av samarbeten med västerländska bilmärken för att kunna bygga bilar är över. Nu leder man på många plan teknikutvecklingen.

• Kvalitet och säkerhet var tidigare katastrofområden på kinabilar, numera är man lika bra som vilka tillverkare som helst. Premiumbilar från exempelvis Nio känns lika bra som de bästa tyskarna.

• Flera kinesiska märken var tidigt ute med börsintroduktioner och drog in massvis med pengar.

• Dumpar den kinesiska staten priserna på märken som de äger? Då blir det svårt att konkurrera.

Så här kan man fortsätta att räkna upp förklaringar till den kinesiska anstormningen, men de kinesiska märkena ska inte bara exportera bilar, de håller redan på att bygga fabriker i Europa. Nio ska exempelvis tillverka batteribytarstationer i Ungern och världens största batteritillverkare CATL bygger Europas största batterifabrik i Ungern.

Vad som skulle kunna hindra den kinesiska expansionen är förmodligen bara att många bilköpare skulle bojkotta bilarna på grund av den kinesiska regimen. Ger man sitt officiella stöd till Rysslands krig mot Ukraina lär det bli tvärnit.

Men i dagsläget verkar det som att bilköparna väljer med plånboken och kanske också av nyfikenhet på något nytt. Drygt 15 nya varumärken i Europa kommer att betyda stenhård konkurrens för kinesiska, europeiska och amerikanska tillverkare. Vilka överlever, vilka försvinner?

Ett är klart, för bilköpare kommer det att finnas ett överflöd av bilmodeller att välja mellan, till bra priser i alla klasser. 

När köper du din första kinesiska bil?

SNART 14 KINESISKA VARUMÄRKEN I SVERIGE, OCH FLER KAN VARA PÅ VÄG!

Det är dags att lära sig nya bilmärken! Här är en genomgång av de kinesiska märkena som finns i Sverige eller som bekräftat är på gång. Utöver dessa bygger givetvis icke kinaägda biltillverkare bilar i Kina som säljs i Sverige, som exempelvis BMW och Tesla. Lägger vi till märken som säljs i Europa, men ännu inte här, utökas listan med exempelvis Dongfeng, JAC och BAIC.
När köper du din första kinesiska bil?

AIWAYS – lilleputten

Grundat 2017 och namnet ska betyda Kärleken är på väg. Företaget startades av Volvos före detta försäljningschef i Kina, Fu Qiang, och finansieringen och rätten att tillverka bilar var lite besvärlig men redan efter två år startade försäljningen av deras första bil i Kina – U5 – och redan 2020 började man sälja bilar i Tyskland. Till Sverige kom Aiways U5 till Sverige och snart är det dags för en sportigare suvcoupé kallad U6.

I fjol såldes det 964 stycken Aiways U5 i Europa och 3 011 i Kina. Frågan är om man har ekonomisk uthållighet att överleva, med de låga volymerna.

När köper du din första kinesiska bil?
Aiways U6 är inte direkt blyg i formerna. Tekniken är densamma som i systerbilen U5 som är en traditionell suv. 204 hk och 40 mils räckvidd. Privatleasing från 4 400 kronor per månad – för U5. Priset på U6 är inte klart ännu.
När köper du din första kinesiska bil?
När köper du din första kinesiska bil?
Tesla Model 3-utmanaren Seal kommer nästa år, även i prestandautförande. Det ryktas att BYD ska lansera ett premiummärke med bland annat en supersportbil.

BYD – den gigantiska veteranen

Namnet står för Build Your Dreams och företaget grundades redan 1955 som en batteritillverkare och numera är man den tredje största tillverkaren av elbilsbatterier i världen. Namnet uttalas B Y D, som BMW. 

Biltillverkningen startade 2002 och industrigiganten säljer allt från tåg, solceller, eldrivna bussar, eldrivna gaffeltruckar och lastbilar, till energilagring och så vidare.

Numera tillverkar man endast bilar med laddsladd och räknar man samman laddhybrider och elbilar är BYD störst i världen i antal sålda elektrifierade bilar. 2021 sålde man drygt 600 000 bilar, i år ligger prognosen på mer än det dubbla.

När köper du din första kinesiska bil?

En stor fördel för BYD är kontrollen över hela kedjan, man tillverkar själva sina halvledare, batterier, styrelektronik, laddare, elmotorer och så vidare. Det ska betyda att väntetiderna på nya bilar blir korta och att priserna blir låga, eller förtjänsten stor. 

Deras så kallade Bladebatterier är också en konkurrensfördel, tillverkade av litium-järn-fosfat, utan kobolt och låg nickelinblandning. Det ger lägre priser, de är dessutom tåligare än vanliga batterier – och man säljer bland annat Bladebatterier till Tesla och Toyota.

BYD öppnade sitt Europakontor 1998 och finns i över 70 länder. I Sverige är Hedin Bil generalagent.

Modellerna: I ett första skede kommer tre bilar till Sverige. Lilla suven Atto 3, stora sedanen Han och en stor suv kallad Tang, se provkörning här. Lite längre fram under nästa år lär Tesla Model 3-utmanaren Seal börja säljas i Sverige. Med rätt pris kan det bli en storsäljare.


När köper du din första kinesiska bil?
Geely Vision Starburst visades 2021. Någon som inte får habegär?

GEELY – Kinas Volkswagen

Geely Auto Group grundades 1997, som en division till Geely Holding Group som startades av Eric (Li) Shufu som 1986 började tillverka kylskåp. Företaget är privatägt och 2021 rankade Forbes Shufu som världens 23:e rikaste person med en förmögenhet på 23,7 miljarder dollar. 

2010 köpte Geely Volvo av Ford för cirka 13 miljarder kronor, vilket ansågs som  ett klipp eftersom Ford hade betalat runt 50 miljarder 1999. Det här var också första gången som ett kinesiskt företag tog kontrollen över ett stort västerländskt prestigevarumärke. Sedan dess har företaget expanderat rejält och likt VW-gruppen har man massvis med varumärken som hittar synergier med tekniska komponenter.

När köper du din första kinesiska bil?
När det kommer till digitala interiörer ligger Kina absolut inte efter.

Totalt såldes det i fjol 1,4 miljoner bilar i Kina och 2,2 miljoner över hela världen under Geelyflagg och man är Kinas sjunde största biltillverkare.

I Sverige har man bland annat byggt ett teknikutvecklingsbolag kallat CEVT och även en designstudio. 

På varumärkespaletten finns förutom Geely även Geometru, Lotus, Lynk & Co, Maple, Proton, Polestar, Zhidou, Zeeker samt kommersiella fordon från London EV Company och Ouling Auto. Man samäger också småbilsmärket Smart med Mercedes-Benz och har ett samarbete med Nissan-Renault-Mitsubishigruppen.

Under 2014 fasade man ut tre kinesiska varumärken: Emgrand, Englon och Gleagle.

I dagsläget har vi inte hört att bilar av märket Geely ska börja säljas i Sverige, men vem vet?


När köper du din första kinesiska bil?
I Kina säljs H9, med bland annat en 3-liters sexa.

HONGQI – Kinas Rolls-Royce

Namnet betyder ”röd flagga” och firman startade 1959 vilket betyder att det är Kinas äldsta bilmärke. Det var också det märke som de högsta ledarna åkte i, lyxlimousiner med mycket jänketycke, den första baserad på en Chrysler från 1955.

Mao paraderade tillsammans med Nixon 1972 i en Hongqi CA770, som byggdes på Chrysler Imperial.

Hongqi ingår i den statligt ägda FAW-gruppen, som bildades 1953, och är en av Kinas fyra största statligt ägda biltillverkare, som bland annat har stora samarbetsprojekt med GM, Toyota och VW-gruppen.

När köper du din första kinesiska bil?
Jättelika elsuven E-HS9 finns numera att beställa i Sverige. Priset är inte klart men lär hamna under 700 000 kronor.

Under 1990-talet byggde man Audi 100 under namnet Hongqi och även Lincoln Town Car, men det skulle dröja till 2018 innan Hongqis tillverkning satte fart på allvar. Året innan låg produktionsvolymen på blygsamma 4 702 bilar, men 2019 var den uppe i över 100 000 och 2021 producerades över 300 000 Hongqi.

Storsäljaren är den eldrivna suv som har sålts i över 1 000 exemplar i Norge och som nu kommer till Sverige via Hedin Bil: E-HS9. 

Grundversionen har 436 hästkrafter och ett 76,5 kWh stort batteri vilket ska ge den en räckvidd på relativt skrala 39,6 mil. Värstingen har  551 hästkrafter och 90 kWh vilket ökar räckvidden till 46,5 mil och kortar accelerationen 0–100 km/h till 4,9 sekunder. Priserna är inte klara.

Det som kännetecknar designen är givetvis de enorma grillarna, som är som hämtade från Rolls-Royce, och chefsdesignern är också hämtad från det anrika brittiska märket. Gilles Taylor var tidigare just designchef för RR.

2019 visade man upp en sportkonceptbil kallad Hongqi S9, en V8-hybridbil med 1 400 hk, som enligt uppgift ska byggas i Italien.


När köper du din första kinesiska bil?
Eletre blir Lotus första suv.

LOTUS – Made in China!

2017 köpte Geely 51 procent av Lotus, medan resterande 49 procent behölls av malaysiska Protons ägare via företaget Etika Automotive. Lotus har också ett avtal med franska Alpine att tillsammans utveckla elektriska sportbilar. 

Från 2028 ska Lotus enbart bygga elbilar och märkets första suv, Eletre, ska byggas i Kina. Under 2023 ska det komma en elektrisk sedan, 2025 en mindre eldriven suv och en eldriven sportbil 2026.

När köper du din första kinesiska bil?
Lotus satsar hårt på elektrifiering, kommer man att dela teknik med Volvo och Polestar?
När köper du din första kinesiska bil?
Lynk & Co marknadsförs med bilder som denna.

LYNK & CO – Svenskkinesen

När köper du din första kinesiska bil?
XC90-versionen som inte finns i Sverige.

Här har vi ett kinesiskt bilmärke som har grundats i Sverige! Det är givetvis Geely som står bakom och tekniken kommer från Volvo. Företaget är sex år gammalt, det föddes alltså 2016 och fokus ligger på uppkopplade funktioner och att bilarna ska främst säljas via en prenumerationsmodell.

I Sverige säljs än så länge enbart Lynk & Co 01, vilket är en lite förlängd Volvo XC40 laddhybrid, med mer utrymmen och större batteri men i Kina finns det ett gäng modeller ända upp till XC90-storlek.

2021 sålde man 221 740 bilar i Kina och 7 916 stycken i Europa.


När köper du din första kinesiska bil?

MAXUS –  först med eldriven pickup i Europa

Med största fokus på transportbilar har Maxus funnits i Norden sedan 2018. Företaget är en del av statligt ägda SAIC och grundades 2011, efter det att man köpt upp krisande Leyland DAF vans.

I Sverige har man koncentrerat sig på att sälja större eldrivna skåpbilar, men även familjebussar och större suvar. Det senaste tillskottet är en elektrisk pickup kallad eT90 som kostar från 559 900 kronor plus moms.

Batteriet är på 88 kWh och WLTP-räckvidden 330 km. Lastvikten är 925 kg och den är enbart bakhjulsdriven.


När köper du din första kinesiska bil?
MG4 kan bli en storsäljare, läs första provkörningen på vår hemsida!

MG – prispressaren

Klassiska Morris Garage började sälja bilar under sitt eget varumärke redan 1924. Vägen fram till dess att det statliga kinesiska företaget SAIC tog över ansvaret 2007 var rätt kurvig, med många ägarbyten och dålig ekonomi. 

Det var Nanjing Automobile Group som köpte varumärket och MG Rovers tillgångar 2005, men från 2007 införlivades man i SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) och samtidigt drog bilproduktionen igång i Kina.

När köper du din första kinesiska bil?
Bilen är byggd från grunden som en elbil, bra kvalitetskänsla.

2011 startade åter bilproduktion i England av MG6 men det är som elbilstillverkare vi känner det moderna MG som tagit den svenska marknaden med storm främst tack vare mycket billiga privatleasing-
erbjudanden.

I fjol registrerades det 3 530 MG ZS i Sverige vilket placerade modellen på fjärde plats bland elbilarna – inte illa för ett ”nytt” kinesiskt varumärke. Siktet är inställt på att bli det största elbilsmärket i landet och i höst kan MG4 bli en ännu större succé än ZS, om man får igång leveranserna.

När köper du din första kinesiska bil?
Klart att MG med sitt arv ska sälja en roadster – den kommer!
När köper du din första kinesiska bil?
Nio ET5 kommer 2023, bättre än Tesla Model 3?
Räckvidden lär i alla fall bli grymt bra!

NIO – batteribytaren

Startupföretaget Nio grundades 2014 av William Li, vars mission är en grönare värld.

Unikt för premiumbiltillverkaren är att man satsar väldigt hårt på batteribytarstationer där man kan få ett laddat batteri på runt fem minuter. Konceptet betyder också att man kan byta batteristorlek efter behov, från 70 till 100 och 150 kWh. Alla batteristorlekar ska passa i samtliga modeller.

När köper du din första kinesiska bil?
Fulladdat på fem minuter – tack vare batteribyte på särskilda stationer.

Tanken är att man ska hyra batterierna och att det ingår ett visst antal byten per månad. Men vill man lär det gå att köpa bilen med batterier för att slippa hyra – men då missar man batteribytesfördelen.

Sverigeförsäljningen startar i år och Nio kommer öppna ett antal batteribytarstationer redan i år. Första modell blir den stora lyxiga sedanen ET7, men kanske blir den kommande mellanklassaren ET5 – i Tesla Model 3-klass –  ännu intressantare? Med ett så kallat semi solidstatebatteri på 150 kWh och batteribytarstationer lär det bli marknadens absolut bästa eldrivna långfärdsbil!

När köper du din första kinesiska bil?
Moderna ES7 kommer nästa år, först ut är den stora sedanen ET7.
När köper du din första kinesiska bil?

ORA CAT – retrobilen

Great Wall Motor är Kinas åttonde största biltillverkare med drygt 1,23 miljoner byggda bilar i fjol och redan i år kommer det dedikerade elbilsmärket Ora till Sverige.

Great Wall Motor, som är privatägt och grundades 1984, tillverkar också bilar under varumärkena GWM, Haval, WEY, TANK och Poer. När det gäller laddbara bilar ligger Great Wall på tredje plats i Kina.

När köper du din första kinesiska bil?
Visst, lite VW-känsla, men skojig. Provkörning kan läsas på vår sajt.

Intressant är också att man har ett avtal med BMW om att bygga eldrivna Mini för den kinesiska marknaden.

Minielbilen Ora Cat visades 2020 och har designats av före detta Porschedesignern Emanuel Derta. Försäljningen i Kina startade sent samma år medan Europaintroduktionen har dragit igång i år och i Sverige kommer International Motors Nordic (Subaru-importören) att marknadsföra bilarna.


När köper du din första kinesiska bil?
Polestar 3 är på gång!

POLESTAR – Volvobarnet

1996 startade Janne ”Flash” Nilsson racingteamet Polestar Racing Team, vilket senare blev trimmarfirman Polestar Performance AB som Volvo köpte 2015. 

Den första Polestarmodellen byggdes i Kina efter Volvo Concept Coupé, och tillverkades mellan 2019 och 2021.

2019 kom Polestar 2, ännu en Volvokonceptbil som fick byta namn. I höst är det dags för Polestar 3, som till skillnad från P2 ska byggas i USA, med i stora drag gemensam teknik med Volvos kommande XC90-ersättare.

I dagsläget säljer man bilar på 25 marknader men försäljningen är fortfarande ganska blygsam, under årets sex första månader såldes det drygt 20 000 bilar och årsprognosen ligger på 50 000 bilar, vilket är en nedskrivning från 65 000 på grund av covidbekymmer i produktionen.


När köper du din första kinesiska bil?
I Kina är man patriotiskt stolta över sitt bilmärke – Volvo.

VOLVO – Svenskt eller kinesiskt?

Volvo närmar sig sin 100-årsdag (2027) och har aldrig varit så framgångsrikt som under det kinesiska ägandet. 

Enligt en undersökning vi har gjort på vår hemsida anser bara 11 procent att företaget är svenskt, medan 45 procent tycker att det är kinesiskt. Resterande anser att det är en blandning mellan de två.

Av Volvos åtta bilfabriker ligger tre i Kina, en i Sverige, Belgien, Indien, Thailand och Malaysia.

Cirka 25 procent av försäljningen sker i Kina och Kina är också det land där den största andelen av inkomster kommer ifrån, cirka 25 procent, med USA på andra plats med 18 procent och därefter Sverige med tio procent.

Volvo var det första premiummärket som exporterade Kinabyggda bilar till USA och exempelvis Volvo S90 som säljs i Sverige kommer från Kina.

Med tanke på Kinas expansiva elbilsproduktion och Volvo uttalade mål att sälja 50 procent elbilar 2025 och 100 procent 2030 går elbilsförsäljningen trögt. I år ligger produktionskapaciteten på 155 000 elbilar, men målet är bara 69 000 elbilar, eller tio procent. Under årets första sju månader är elbilsandelen 7,1 procent.


När köper du din första kinesiska bil?

WEY – prisvärt kaffe?

International Motors Nordic, som tar in Ora Cat kommer dessutom att börja sälja det kinesiska märket WEY, som grundades 2016 av Great Wall Motor.

Man siktar på att vara premium, men de tre aktuella suvmodellerna i olika storlekar (Latte, Mocha och Macchiato) är inte från grunden byggda som elbilar, i Kina säljas de även med förbränningsmotorer eller som laddhybrider. Batterikapaciteten är på måttliga 45 kWh, vilket antyder att räckvidden blir rätt klen, och att WEY kommer att bli ett lågprismärke i Sverige.

När köper du din första kinesiska bil?
Suvar i massor från Kina, här nedan en konceptbil från Wey.
När köper du din första kinesiska bil?
När köper du din första kinesiska bil?
Först till Sverige är stora sedanen P7, dock lär inte fälldörrarna bli aktuella här.
När köper du din första kinesiska bil?
Interiören känns välbyggd och modern.

XPENG – snabbväxaren

Ännu ett elbilsstartup-företag, som grundades 2014. Den första bilen sålde man 2018. Xpeng satsar hårt på självkörande bilar och uppkopplade funktioner. Man vill vara premium och sälja dyra fina bilar och inte främst konkurrera med pris.

Totalt har man under de dryga fyra åren sålt lite mer än 200 000 bilar och förra året kom man upp i drygt 136 000 bilar. I år har man mer än dubblat försäljningen under det första halvåret, trots pandemin.

Likt BYD har man litium-järnbatterier som är koboltfria, och tåliga samt billiga. Men energitätheten är inte lika hög.

Än så länge säljer man tre modeller och i Sverige har man just börjat marknadsföra den stora sedanen P7 (som är märkets bästsäljare), medan man pausade försäljningen av mellanklassaren P5, som inte riktigt var anpassad för Sverige. Men den modell som förmodligen har störst möjlighet att konkurrera på den svenska marknaden är den stora lyxiga suven G9 med 800-voltssystem och förmodat snabb laddning, samt mycket avancerad självkörning.

När köper du din första kinesiska bil?
G9 är en modern suv med snabb laddning – konkurrent till nya XC90 och Polestar 3.

ZEEKR – Bättre än Polestar?

Förra året skapade Geely det helt nya varumärket Zeekr, som satsar på premiumsegmentet med avancerad teknik. Märkligt nog tog man en konceptbil från systermärket Lynk & Co (Concept Zero) och satte på en ny logotype – så vips hade man ännu ett märke i den stora Geelykoncernen.

När köper du din första kinesiska bil?
Designen är tydligt Lynk & Co med sina speciella strålkastare fram.

Namnet är en kombination av generation Z och Geek.

Plattformen heter SEA och har utvecklats i Sverige, och Zeekr 001 är den första bilen på denna avancerade grund, som kan ha både 400- och 800-voltssystem, en mängd olika drivlinor och batteristorlekar, samt längder, för bilar från A- till E-segment.

Det sägs att Volvos kommande småbil kommer att byggas på SEA – Sustainable Experience Architecture, liksom framtida Lynk & Co-modeller, samt Smart och bilar från det kinesiska techföretaget Baidu. 

Men får Polestar SEA-plattformen? Rykten säger att så inte blir fallet utan att man får vidareutveckla CMA-arkitekturen som både Polestar 2 och Volvo XC40/C40 bygger på. 

Zeekr 001 kommer att börja säljas i Sverige under nästa år och det blir en riktig prestandabil med 536 hk som ska ge en 0–100 km/h-siffra på 3,8 sekunder. Tack vare ett nytt batteri från kinesiska CATL på 100 kWh ska räckvidden enligt den kinesiska normen vara 100 mil!

När köper du din första kinesiska bil?
Högteknologisk och supersnabb. Kommer nästa år.
När köper du din första kinesiska bil?
Urbant och ungdomligt. Nya varumärken skapas blixtsnabbt, gamla läggs ner om det inte flyger.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen