Juristen: Se upp med vad du skriver på!

Efter att ha arbetat som jurist och bland annat företrätt hundratals konsumenter mot företag kan jag ge ett råd – se upp med vad du skriver på!

Annons
Annons

Det dyra servicepaketet

Ett exempel är en bilåterförsäljare i Västsverige som erbjuder dyra serviceavtal som läggs på i sista skedet i affären. Eftersom kunderna både erbjuds fordonslån (80 % av priset) och blancolån (till kontantinsatsen 20 %), lägger en del kunder inte märke till de finstilta raderna på köpeavtalet, som kan innebära att ett servicepaket på 20 000 kr lagts på (av tveksamt värde). Om kunden har en inbytesbil så blir räkneoperationen ytterligare mer komplicerad.

Den som skrivit på ett avtal där priserna ändå framgår för den som är uppmärksam, trots att det är något otydligt, får det svårt att nå juridisk framgång i en tvist kring priset. 

Det felaktiga priset

I ett annat exempel skrev bilhandlaren i avtalet att bilen kostade 140 000 kr, trots att den kostade 170 000 kr i verkligheten! Klienten hade betalat 30 000 kr kontant. När det sedan visade sig att bilen hade blivit mätarskruvad med 20 000 mil vållade det förstås problem att klienten undertecknat ett avtal med ett pris som inte stämde med vad som betalats.

Det är inte svårt att räkna ut att den här bilhandlaren redan från början hade tänkt ut upplägget med avtalet, för att förbättra sina förhandlingsmöjligheter vid upptäckt av mätarmanipulationen. 

Rena urkundsförfalskningar och bedrägerier

Något som är svårt för dig som läsare att skydda dig mot är när bilhandlaren vid en tvist – när jurist blir inblandad – helt plötsligt visar upp en varudeklaration där den brist som vi stämmer företaget för, råkar vara antecknad på varudeklarationen med en signatur från klienten.

Det förekommer alltså bland en del skrupelfria handlare att de begår urkundsförfalskning och skriver din namnteckning på en varudeklaration som du aldrig har fått uppvisad, och sedan försöker använda det som bevisning mot dig. Det här är naturligtvis brottsligt, men i regel omöjligt att bevisa då ord står mot ord.

Det finns egentligen två sätt att skydda sig – det ena är att alltid se till att begära en varudeklaration vid köp, som säljaren ska underteckna, och det andra sättet är att be att få underteckna elektroniskt med till exempel bank-id (och då givetvis vara noggrann med vad det är som signeras). 

Det ska även nämnas att det följer av god marknadsföringssed att en bilhandlare bör lämna varudeklaration

Din ”kråka” är värdefull i affärer – var rädd om den och överväg noga var du placerar den.

Hälsningar,

Marcus Palmberg, Biljuristen

Juristbyrån Din Juridik – d-jur.se

Annons
Annons
Rulla till toppen