Mitsubishi Outlander PHEV som begagnad – så nöjda är ägarna med Sveriges populäraste laddhybrid-suv

Mitsubishi Outlander PHEV som begagnad – så nöjda är ägarna med Sveriges populäraste laddhybrid-suv

En av Sveriges populäraste laddhybrider finns nu att köpa som begagnad till långt under halva nybilspriset. Mitsubishi Outlander kan vara ett smart val för dig som vill ta steget och köpa en laddhybrid men inte är beredd att betala en halv miljon för det.

En laddhybrid innebär att bilen har både en förbränningsmotor – i det här fallet en bensinmotor – och elmotor. För korta sträckor kan bilen köras på eldrift och för längre sträckor används bensinmotorn.

Bilen kan antingen ladda upp batteriet medan du kör (men det ökar bensinförbrukningen) eller laddas i ett uttag.

Modellhistorik

Senaste generationen Mitsubishi Outlander är den tredje i ordningen och lanserades 2012. Den vanliga modellen med bara förbränningsmotor har inte gjort så mycket väsen av sig, men laddhybridversionen som kallas PHEV (för Plug-in Hybrid Electric Vehicle) har blivit populär.

2015 kom en uppdatering med en aggressivare frontdesign och högre kvalitetskänsla i interiören. Mitsubishi säger sig också ha sänkt ljudnivån, men den största nyheten var att Outlander PHEV nu fick ett efterlängtat "elbilsläge".

Med hjälp av knappen "EV" väljer bilen att prioritera eldrift så länge det går, tills batteriet är urladdat. Det är en härlig känsla att glida fram på eldrift i stadskörning.

Teknik, laddning och räckvidd

Mitsubishi Outlander PHEV har en fyrcylindrig bensinmotor på 2,0 liter och den kopplas till två elmotorer – en på bakaxeln och en på framaxeln. Bilen är alltså elektriskt fyrhjulsdriven. Totalt har bilen 149 kW (203 hästkrafter) och 385 Nm.

Elektrisk fyrhjulsdrift är inte alltid lika effektiv på vintern som mekanisk, eller "konventionell", fyrhjulsdrift. Mitsubishi Outlander PHEV skickar 55 procent av kraften till bakhjulen i utgångsläget men kan skyffla över kraften till framhjulen vid behov. Bilen är inte alltid så vass när det gäller att komma iväg från stillastående på halt underlag men fyrhjulsdriften bidrar till fina köregenskaper i fart med bra balans.

De flesta ägare "långsamladdar" sin bil hemma under natten

Batteripaketet på 12 kWh är placerat under golvet, mellan fram- och bakaxeln, och ska ge en räckvidd på 5,2 mil enligt NEDC-körcykeln.

Som vanligt med den europeiska körcykeln gäller det att ta siffran med en stor nypa salt. Räckvidden på el beror på många olika faktorer, som hur du kör och på yttertemperaturen, men en räckvidd på mellan tre och fyra mil är det många ägare som vittnar om.

Mitsubishi Outlander PHEV har stöd för snabbladdning till 80 procent på en halvtimme med ett Chademo-uttag, men att snabbladda en laddhybrid är inte alltid så smart eftersom det tar tid och kostar mycket pengar. De flesta ägare "långsamladdar" sin bil hemma under natten.

Det finns också bromskraftåtervinning, som tar tillvara energin som annars skulle ha slösats bort som värme när du bromsar. Bromskraftåtervinningen kan ställas i flera lägen efter hur aggressiv du vill att den ska vara. Den känns ungefär som att motorbromsa när du släpper på gasen.

Mitsubishi Outlander PHEV har ett läge för att bibehålla energinivån i batteriet, till exempel om du vet att du snart ska köra in i stan och vill åka på eldrift, och ett läge för att ladda upp batteriet med bensinmotorn medan du kör.

Laddtider

Snabbladdning (Chademo) till 80%: 30 minuter
16 A: 3,5 timme
10 A: 5 timmar

Ägarna gillar

• Mitsubishi Outlander PHEV är rymlig och mångsidig med gott om plats och möjlighet till dragkrok. Bilen får dra 1.160 kilo med B-körkort.

• Batteriet har en garanti på åtta år eller 16.000 mil vilket gör Outlander till ett relativt tryggt begagnatköp åtminstone när det gäller batteriet. Garantin gäller också för att batteriet ska ha en kapacitet på minst 70 procent under garantitiden. Den här garantin infördes 2016 men gäller alla Outlander PHEV även av äldre modellår.

Ägarna ogillar

• Mitsubishi Outlander PHEV är billigare än laddhybrider från de tyska biljättarna och det märks framför allt på interiören. Kvalitetskänslan är sådär och förarmiljön är helt enkelt inte lika trevlig att använda som hos andra märken. Men det finns gott om information att knappa fram om drivlinan och hybridtekniken.

• En liten detalj är att laddsladden kan gömmas i ett särskilt fack under bagagerumsgolvet. Bra, men kanske inte när bilen är fullpackad...

• När temperaturen kryper under tio grader startar bensinmotorn väldigt ofta när kupén ska värmas upp. "Värdelöst på vintern", skriver en ägare som satt betyg på sin bil i auto motor & sports begagnatenkät.

• Helljuset och sittkomforten på långfärd är inte så bra, enligt vissa ägare.

• En laddhybrid är trots allt inte en helt eldriven bil och vissa ägare ser fram emot att kunna byta bort bilen mot en helt eldriven senare. "Nästa bil blir nog en 100% elbil. Detta var ett första steg i rätt riktning", skriver en ägare.

Sätt betyg på din egen bil här

Problem

• Många ägare har haft problem med elektroniken. Det kan till exempel handla om infotainmentsystem som "fryser" eller något felmeddelande som försvinner när bilen startas om.

• Vissa ägare rapporterar också om problem med elbakluckans öppning och stängning, defrostern, fukt/kondens i strålkastarna, spolarmunstycken som sätts igen med smuts, laddkabeln och låskolven till laddluckan.

• Lacksläpp är inte ovanligt. "Det togs inte emot på garantin och jag har sett andra med samma problem", skriver en ägare. Vissa har fått beskedet från Mitsubishi att det beror på att bilen lackats med någon form av miljövänligare lack.

• En del ägare blev helt strandade av ett allvarligt fel i drivlinan. Det ska vara åtgärdat vid det här laget.

Ägarna klagar på mobilappen som är krånglig att använda

Mobilappen

Det finns en mobilapp som kan sköta en del av bilens funktioner på distans. På så sätt kan du hålla koll på batterinivån och förvärma kupén innan du åker iväg, till exempel.

Men det finns en enorm nackdel med appen: den kommunicerar med bilen via wifi (trådlöst nätverk) och inte via mobildatanätet. Det innebär att du bara kan använda appen när du är inom några hundra meter från bilen, och då kan mobilen inte samtidigt vara ansluten till ett annat trådlöst nätverk.

Det här är en konstig lösning som enligt många gör mobilappen värdelös.

Säkerhet

Mitsubishi Outlander PHEV har fått fem stjärnor av krocktestinstitutet Euro NCAP. Den fick bland annat beröm för autobromssystemet som kan varna för, och i vissa fall helt undvika, en olycka.

Tyvärr är de mer avancerade säkerhetssystemen inte standard – de kostar extra och finns bara i vissa utrustningsversioner.

Utbud

Det kryllar av Outlander PHEV till salu i Sverige och det är inte så konstigt. Den har varit mycket populär som tjänstebil, eftersom laddhybrider länge har fått förmånsvärdet reducerat. Tjänstebilar brukar bytas ut efter tre år och det finns alltså många exemplar på marknaden – ta dig tid att hitta rätt exemplar och rätt säljare.

Det kryllar av Outlander på begagnatmarknaden – ta dig tid att hitta rätt exemplar

Testlaget tycker

• Mitsubishi Outlander PHEV är inte alltid så rolig att köra, med lite seg styrning och inte den där reptilsnabba responsen som annars brukar finnas i helt eldrivna bilar. Men den är väldigt skön att köra till vardags. Bilen får beröm för smidig drivlina.

• Ljudnivån och komforten ligger inte på samma nivå som Volvo XC60.

• Utrymmena är bra men laddhybridversionen av Outlander har 4,5 centimeter högre golv i baksätet för att batteriet ska få plats. Det ger lite skarpare knävinkel.

• I ett vintertest med minus sju grader ute klarade vi att köra 3,2 mil på eldrift.

Vi klarade strax över tre mil på eldrift på vintern

Konkurrenter

Mitsubishi Outlander PHEV var länge Sveriges mest sålda laddhybrid, men nu har den blivit omkörd av Volkswagen Passat GTE. Den har fått mycket bra resultat i auto motor & sports tester men den bjuder förstås inte på suv-känslan som Outlander gör, eftersom den är en "vanlig kombi".

• Volvo V60 Twin Engine finns i två utföranden, D5 och D6, där en femcylindrig dieselmotor kompletteras av eldrift. Dieselmotorn är inte precis toppmodern och utrymmena är betydligt mindre än i Outlander. Ägarna klagar också på lite väl kort räckvidd på el. Men komforten är hög.

• Kia Optima Sportwagon Plug-in har precis lanserats och finns därför inte på begagnatmarknaden i några större antal.

• För dig som vill ha en suv finns också laddhybridversioner av Audi Q7, BMW X5, Mercedes GLC, Mercedes GLE, Porsche Cayenne, Volvo XC60 och Volvo XC90, men de ligger på en helt annan prisnivå än Outlander.

Ägarnas önskelista

• Längre räckvidd på el
• Bättre kvalitetskänsla
• Bättre mobilapp för att värma upp kupén

Sammanfattning

En fyrhjulsdriven suv med dragkrok, plats för familjen och möjlighet att både köra på eldrift och bensindrift när det behövs. Det är inte så konstigt att Mitsubishi Outlander PHEV snabbt blev populär bland svenska bilägare.

Outlander PHEV får inget toppbetyg av ägarna på det hela taget men det finns heller inte så många andra laddhybridalternativ att välja på. Om du slår till – kolla upp att all elektronik fungerar innan du slår till.

Läs mer i auto motor & sport

Vintertest. Vi undersöker fyrhjulsdriftssystemet och hur bra det fungerar på svenska vintervägar. Läs hela testet...

Test. Mitsubishi Outlander mot BMW X3 och Volvo XC60. Läs hela testet...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle mycket hellre köpa en laddhybrid än en dieselbil.
Ja
194
64
Nej