Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Ägarna verkar tycka om sina bilar, och läser man betygen förstår man varför. Men det finns smolk även i denna bägare.

Annons
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Om man bortser från Roadster är Model Y Teslas fjärde ”riktiga” modell, och den som kanske har störst potential bland syskonen Model S, X och 3. Model Y är lite mindre, lite billigare och klart mer konventionell än den extroverta Model X med dess falkvingedörrar. Det här är Teslan som svenskarna väntat på, och därför är det inte konstigt att den säljer väldigt bra.

Förra året blev modellen sjua på elbilstoppen, med nästan sålda 3 100 bilar. Konkurrenten Volkswagen ID.4 tog elbilstiteln med knappt 7 200. Till och med juli i år ligger Model Y på tredje plats bland elbilarna med drygt 4 200 sålda exemplar. Och faktiskt på sjunde plats totalt sett.

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Så, är Model Y ett bra köp? Det förefaller verkligen så, åtminstone om man frågar ägarna. Och det har vi gjort. Hela 98 procent av dem anser sig ha gjort ett bra köp, det är en högre siffra än för både Model 3 och Model X. Och dessutom bättre än för konkurrenterna Skoda Enyaq och Volkswagen ID.4. 

Dessutom är märkestrogenheten nästan lika (sky)hög för Model Y som den är för Model 3 och Model X, men så är också Tesla ett märke som ägarna sällan byter ifrån. En stor anledning till detta är Superchargernätverket, det märks bland ägarnas kommentarer. Tryggheten i att veta var snabbladdningsstolparna står och att bilen hittar till dem är en viktig aspekt när man väljer en Tesla. Det faktum att Tesla var först ut bland elbilarna spelar också in.

Denna artikel behandlar endast versionen Long Range Dual Motor, och alltså inte den tyskbyggda Model Y Performance då den kom först under 2022 och vi ännu inte har fått in tillräckligt många ägarbetyg på den versionen.

Men redan Long Range Dual Motor förefaller vara en väldigt underhållande bil, körglädjebetyget är höga 93 procent och motorbetyget hela 97. Bättre prestanda verkar alltså inte vara vad ägarna längtar mest efter.


FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Model Y har övervägande chassirelaterade problem, de är till och med vanligare än på systerbilen Model 3. De äldre Teslorna 3 och X har klart flest garantiärenden i detta gäng.
Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Det är istället fjädringen som får de klart sämsta omdömena – till och med den sportiga Model 3 är (mycket) bättre på den punkten. Båda dessa ligger under snittbilen, så vill man åka bekvämt får man leta vidare. Exempelvis är de större Model X, Enyaq och ID.4 klart mer bekväma att åka i, vilket syns tydligt bland betygen här till höger.

Ljudnivån är också en punkt där Model Y underpresterar. Den är förvisso bättre isolerad än plattformssyskonet Model 3, men fortfarande under snittet. Här dominerar VAG-kusinerna fullständigt.

Ett lite udda klagomål från Model Y-ägarna är att stenar och grus påfallande ofta verkar fastna mellan bromsskivorna och bromssköldarna, med påtagliga missljud som följd.

Detta är såklart inget som Tesla kan åtgärda med en ”over the air-uppdatering” – men så är faktiskt fallet med den strulande kupévärmen som några ägare drabbats av. Bilen har haft undermålig värme när man gått och lagt sig och morgonen efter har den fungerat perfekt. Smidigt.

Förutom den bullriga kupén och det onödigt hårda chassit får Model Y väldigt bra betyg över lag. Precis som är fallet med Model 3 får den full pott i både IQ- och EQ-momenten. I TQ-ronden blir det medelbetyg av nyss nämnd anledning.

Totalt sett blir betyget detsamma som för storebror Model X, och lilla Y är faktiskt den bättre av de två när det gäller bagageutrymmet. Skoda Enyaq och Volkswagen ID.4 får se sig besegrade om vi pratar totalbetyg, men är det komfort man söker är de klart bättre val än Model Y. 

Trots relativt stora försäljningsvolymer är begagnatutbudet litet i Sverige (och priserna höga), och det om något är väl en indikation på att Model Y är en trevlig bil att äga – och inte minst att köra. 98 procent kan ju inte gärna ha fel.

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

MODELLHISTORIK

TESLA MODEL Y 2021–2022

2020 Premiär i USA.
2021 Europapremiär, och de första bilarna kommer till Sverige. Motoralternativet är Long Range Dual Motor. Den Berlinbyggda Performance kommer till Sverige under 2022.

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Model Y-ägarna älskar…

”Inga som helst problem.”
”Snabb, rolig, ekonomisk och välutrustad.”
”Tryggt laddnätverk.”
”Bra utrymmen.”

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Model Y-ägarna gillar inte… 

”Svår att snabbladda utanför Supercharger-nätverket.”
”Regnsensorn är undermålig.”
”Kupévärmen strular.”
”Hård fjädring.”


ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar. Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.


Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?
JOHN ARGELANDER:

”Efter alla dessa år är det fortfarande förbluffande…”

Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Vilka egenskaper vill du att en familjebil ska ha? För mig står komfort och utrymmen (för både passagerare och bagage) högt på önskelistan. Fyrhjulsdrift och bra prestanda är trevliga bonusar, men absolut inte några krav.

Tesla Model Y är en modell som kryssar i alla boxar utom komforten, och det är den sannerligen inte ensam om. Efter drygt två decennier i den här branschen och med tusentals olika bilar under mitt bälte kan jag inte komma på en enda familjebil som jag har upplevt som alltför mjukt fjädrad. Och bara en handfull har varit riktigt fluffigt bekväma. Audi e-tron och Q7 och den sista generationen av Volvo XC70 är några av dem. Sedan finns det ett gäng som har uthärdlig fjädringskomfort, och ett väldigt stort antal som helt enkelt är för hårt satta i chassit. 

Och jag fattar verkligen inte varför. Vem köper en familjebil för att den ska vara spänstig på bana? Jag gör det definitivt inte.


Ägarna avlsöjar: är Tesla Model Y det bästa elbilsköpet?

Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Tesla Model Y finns på vår sajt.

Tjänsten Bilguiden ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

 
Annons
Annons
Rulla till toppen