Begagnattestet innehåller:
✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.
Under de senaste åren har elbilarna tagit en ansenlig marknadsandel, det har väl knappast gått någon svensk förbi. Förutom Tesla, som alltjämt har en stark position, är det mer ”traditionella” märken som Kia och Volkswagen som ligger i försäljningstoppen.
VW presenterade sin eldrivna Golfklassare ID.3 år 2020, och förra året kom den större och och rymligare ID.4 – som varit Sveriges mest säljande elbil både 2021 (med 7 177 exemplar) och hittills i år (5 029 exemplar till och med augusti).
Strax före ID.4-lanseringen kom dock Skoda Enyaq, en bil som i allt väsentligt har samma konstruktion som Folkan. Det förefaller vara så att de flesta svenska spekulanter väntade in ID.4, för Enyaq har inte sålt lika bra som sin koncernkusin.
Med 2 699 sålda exemplar förra året kom den på plats nio bland elbilarna, och i år ligger den femma på samma lista med 2 431 exemplar.

Chansen är därmed hyfsat stor att just du funderar på att köpa en av dessa modeller. Volkswagen ID.4 avhandlades på denna plats i nummer 11/2022, och denna gång har vi frågat Enyaq-ägarna vad de tycker om sina bilar. Och svaren är relativt positiva, även om modellen inte är utan brister.
Förutom den självskrivna konkurrentbilen ID.4 har vi valt populära Tesla Model Y, körglada Volvo XC40 P8 och billiga MG ZS EV. Den sistnämnda kan egentligen bara hävda sig på en punkt, totalekonomin. Du får vad du betalar för, om man ska vara krass.
Annars är det Model Y som dominerar i våra IQ-ronder, med Enyaq på en andraplats. Här är ID.4 faktiskt sämst i gänget.
FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN
Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.


I TQ-ronderna är både Enyaq och ID.4 väldigt konkurrenskraftiga, och den förstnämnda har nosen före i så gott om alla delmoment.
Bland annat gillas förarmiljön klart bättre i Skodan än i Folkan – även om en stor andel ägare klagar på att infotainmentsystemet är buggigt, att skärmen slocknar titt som tätt och ofta måste startas om. Men gillar man tysta, rymliga och mjukt rullande familjebilar är de dessa två man ska titta närmare på.
När det gäller EQ-ronderna är det återigen Tesla Model Y som är bäst i gänget, med fyra delsegrar av fem möjliga. Det är bara kvalitetskänslan som är lite bättre i Skoda Enyaq – som även slår ID.4 med hyfsat god marginal. Och tittar vi längst ned, på Bra köp, är Enyaqs betyg klart högre än ID.4:s. Det sammanfattar ganska bra hur de två koncernkusinerna står sig mot varandra.
Det råder inget tvivel om att Skoda Enyaq är en bättre bil än Volkswagen ID.4 – trots att Folkan säljer mycket bättre och att begagnatutbudet är drygt dubbelt så stort i Sverige.
Kanske finns det en möjlighet att göra en bra begagnataffär på denna (relativa) doldis? Om man vågar titta lite bredare än bara på storsäljarna.
Ta dock i beaktan att risken är ganska stor att du kommer att få problem med bilens infotainmentsystem (inte speciellt ovanligt i ID.4 heller, ska sägas) och att bilens app inte heller lever upp till ägarnas förväntningar.
I övrigt är ägarna överens om att Skoda Enyaq är en väldigt kompetent familjebil med fin komfort, bra utrymmen och ett ordentligt bagageutrymme. Nuftigt.

MODELLHISTORIK
SKODA ENYAQ 2020–2022
2020 Premiär på hösten.
2021 De första bilarna kommer till Sverige. De två bakhjulsdrivna versionerna är 60 och 80, vilket motsvarar batterikapaciteten i kWh. Senare tillkommer den fyrhjulsdrivna 80x.

Enyaq-ägarna älskar…
”Rymlig, bekväm, tillräckligt snabb och billig att köra.”
”Många smarta Skodalösningar.”
”Perfekt familjebil!”

Enyaq-ägarna gillar inte…
”Infotainment strular ofta.”
”Appen är dålig.”
”Vissa missljud från inredningen.”
ÄGARNAS BETYG
Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.



Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar. Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat.


JOHN ARGELANDER:
”Vad är mest åtråvärt – image eller produkt?”

Sveriges mest sålda elbil förra året, och hittills i år, är Volkswagen ID.4. En ypperlig familjebil på många sätt. Koncernkusinen Skoda Enyaq för en lite mer undanskymd tillvaro, men jag skulle argumentera att den är det bättre valet.
Och nu menar jag inte det faktumet att den faktiskt har ett någorlunda tilltalande utseende, och inte ser ut som någonting som har smält i solen som ID.4 gör, utan för att den verkar vara en mer komplett bil. Titta bara på betygen på förra uppslaget. Enyaq slår ID.4 på 11 av 15 punkter.
Problemet för Skoda är troligen att Volkswagen har bättre image, men frågan är hur länge den står sig. Skodas ”nuftighet” kanske inte andas lyx och flärd, men jag kan tycka att bruksighet är en väldigt tilltalande egenskap. Speciellt när vi pratar om familjebilar.
Så går du och funderar på storsäljaren Volkswagen ID.4, ta en titt på Skoda Enyaq innan du bestämmer dig.

Läs mer
Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar finns på vår sajt.
Tjänsten Bilguiden ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!