Begagnat: Audi Q4 e-tron – yta över innehåll

Audi Q4 e-tron 2021-2023. Är Audis kompakta elsuv ett bättre begköp än konkurrenterna? Ägarna är tveksamma.

Annons
Annons

Begagnattestet innehåller:

✔ Bakgrund och modellhistorik.
✔ Felrapporten: Detta klagar ägarna på.
✔ Ekonomikalkyl med prognos för andrahandsvärdet och milkostnad.
✔ Ägarnas egna betyg på bilarna.
✔ Så står sig bilarna mot konkurrenterna.
✔ Begagnatredaktörens tips.


Audi Q4 e-tron är en tredjedel av Volkswagenkoncernens elbilssatsning i kompaktsuvsegmentet, tillsammans med kusinerna Skoda Enyaq iV och Volkswagen ID.4. Bilarna delar mycket teknik och drivlinor, men är ganska olika varandra i praktiken.

Audi Q4 e-tron

Storsäljaren är ID.4 med nästan 9 000 sålda exemplar förra året. Enyaq sålde i knappt 4 400 exemplar, och Q4 e-tron knappt 2 200. Den sistnämnda var alltså den femtonde bäst säljande elbilen i Sverige 2022, och på en marknad där elbilarna går väldigt starkt är det att betrakta som en relativt udda fågel.  

Relationen mellan de tre varumärkena håller alltså i sig. Storebror Volkswagen säljer bäst, Skoda näst bäst och premiummärket Audi har minst volym. Inga konstigheter.

Men just dessa tre bilar slåss om mer eller mindre exakt samma kunder, och därför är det intressant att ta reda på vilken av dem som är det bästa köpet.

Av denna anledning är Skoda Enyaq och VW ID.4 självskrivna konkurrentbilar till Q4 e-tron i denna begagnatmatch – liksom storsäljarna Tesla Model Y och Volvo XC40 Recharge. Ska du ha en eldriven suv i det här segmentet borde valet falla på någon av dessa fem, det är inte svårare än så.

Vi har frågat ägarna vad de tycker om sina bilar, och vi behöver inte titta särskilt noggrant på betygen för att se att Audi Q4 e-tron håller jämna steg med VW ID.4, och att den har svårt att mäta sig med Skoda Enyaq. 

Men vi tar det från början. I IQ-ronderna är det främst problemfriheten som sätter käppar i hjulet för Q4:an, betyget är långt under konkurrentbilarnas. Totalekonomin är också svettigare än för koncernkusinerna, vilket i sig kanske inte är så konstigt när man är ”dyrast i familjen”.

XC40 Recharge är förvisso ännu dyrare att äga, men den såldes länge enbart i den väldigt motorstarka P8-versionen, vilket förklarar en del. Dessutom är Volvos elbilar erkänt ”törstiga” vilket såklart också kan driva upp ägandekostnaden. Totalt sett är Q4 e-tron och VW ID.4 de sämsta i IQ-ronderna, klart bäst är Tesla Model Y som bland annat har låg energiförbrukning och hög problemfrihet.

FELRAPPORTEN & GARANTIÄRENDEN

Ägarna har angett vad de har haft problem med på sin bil. Garanti avser andelen som haft garantiärenden.

Mekaniska problem lyser för det mesta med sin frånvaro på dessa vagnar. Istället är det elektroniken som orsakar ägarna mest bekymmer, och då framför allt infotainmentsystem och appar. Tesla sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller detta, men har å andra sidan klart flest chassi- och inredningsrelaterade problem.

I TQ-ronderna är det desto jämnare mellan dessa vagnar, men även här är det Enyaq som är bäst av VAG-kusinerna. Toppbetyg, med ID.4 och Q4 e-tron tätt bakom.

Här straffar sig Model Y:s höga kupébuller och usla fjädringskomfort, XC40:s halvdana utrymmen (för både baksätespassagerare och bagage) och den svårjobbade förarmiljön i ID.4.

Vill man åka tyst och bekvämt är det ID.4 eller Enyaq man ska titta närmare på, och en lite rolig detalj är att alla tre VAG-bilarna har exakt lika bra baksäten. Bäst i klassen!  

När det gäller EQ-ronderna är det idel underbetyg för Q4 e-tron, vilket kanske är förvånande då Audi länge stått för (åtminstone hygglig) körglädje, fina drivlinor och framför allt solid kvalitetskänsla.

De låga betygen i dessa tre delmoment kan säkerligen vara en anledning till att de övriga två (märkestrogen och bra köp) också blir låga. Är man som Audiägare van vid vissa kvaliteter och egenskaper, och de plötsligt inte längre finns, kanske man letar sig vidare till andra märken?

Vi tycker oss märka de här tankegångarna bland ägarnas kommentarer. De är först och främst relativt fåordiga, och de som lägger ut texten har ofta haft problem med sin bil.

De positiva omdömena rör ofta de fina utrymmena, att bilen är trevlig att köra och att den är snygg. Det sistnämnda är väldigt individuellt, och det finns ett antal andra bilar i den här klassen som också har fina utrymmen och är trevliga att köra – och som är bättre köp totalt sett. Så satsa på någon av dem. 

Full koll på betygen

MODELLHISTORIK

AUDI Q4 E-TRON 2021-2023

2021 Produktionsstart på våren, och de första bilarna levereras på sommaren. Senare tillkommer coupéversionen Sportback. Drivlinorna har antingen bak- eller fyrhjulsdrift.

2023 Uppdatering sent på året.


Q4 etron-ägarna älskar…

”Goda utrymmen.”
”Trevlig att köra.”
”Snygg design.”

begtest

Q4 etron-ägarna gillar inte…

”Infotainment hänger sig och är buggigt.”
”Appen är en katastrof.”
”Laddsladden fastnar ibland.”
”Rattreglagen är svåranvända.” 

ÄGARNAS BETYG

Läs tabellen så här: Betygssiffrorna är genomsnittet av ägarnas betyg för repektive modell och årgångsintervall. Värdena längst till vänster är genomsnittet för alla ägartestade bilar på automotorsport.se i det aktuella årgångsintervallet. Totalbetyg är genomsnittet av samtliga delbetyg.

Audi Q4 e-tron iq tq och eq

Sveriges bästa köpguide! auto motor & sports begbilsanalyser bygger på ägarnas erfarenheter. Ingen annan tidning ger så snabbt information om hur en ny bilmodell upplevs av ägarna. Gå in på automotorsport.se, välj ”Begagnat” och sätt själv betyg på din bil! 60 000 läsare har gjort det hittills. 100 procent är ett ouppnåeligt genomsnittligt högsta betyg från ägarna. Som prenumerant kan du studera betygen på alla begbilar.

Logga in på vår sajt och klicka på fliken Begagnat


JOHN ARGELANDER

”Varumärke betyder inte samma sak nu som gjorde förr”

John Argelander

Vad finns bakom ett varumärke? Vad står det för? Det har ändrats väldigt mycket de senaste åren, sedan elbilarna gjort sitt intåg på marknaden. Gamla kvaliteter som fina drivlinor, komfort och körglädje har fått stryka på foten när de allra flesta kunder är mer intresserade av laddeffekt och räckvidd. Och det är ju inte så konstigt, dessa är viktiga parametrar för elbilar. 

Audis bilar har länge delat mycket teknik med Volkswagen, men varumärket har varit bättre för att Audi varit ”finare” än VW. Men är en Q4 e-tron verkligen finare än en VW ID.4? Det känns som skillnaden mellan både varumärken och drivlinor är mindre än på länge, men Audi fortsätter att ta mer betalt för sina bilar. Hur länge går kunderna med på det?

Det kan bli vanskligt för de ”fina” varumärkena när de inte riktigt hänger med i utvecklingen …


Läs mer

Alla tester, provkörningar och nyhetsartiklar om Audi Q4 e-tron finns här på sajten. I tjänsten Bilguiden hittar du till dessa. Den ingår också för dig som är Premiummedlem. Är du inte det kan du snabbt bli det på sajten!

Annons
Annons
Rulla till toppen