Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

Familjeelbilen som får folk på Stockholms gator att stanna upp och vända sig om är här: Volkswagen ID.4. Är den så bra som den ser ut? I första matchen får den möta två laddhybrider. Är segraren helt eller halvt elektrisk?

Annons
Annons
Bilarna i testet:

• Seat Tarraco e-Hybrid – bensin 150 hk, el 115 hk, 449 900 SEK
• VW ID.4 77 kWh 204 hk – bensin? Nej! El 204 hk, 509 900 SEK
• VW Tiguan eHybrid – bensin 150 hk, el 115 hk, 469 900 SEK


Suvar i kompaktstorlek är världens största marknadssegment. Här finns alltså pengar att tjäna och inte konstigt då att andra bilen ut på Volkswagens helelektriska plattform tillhör just denna klass. ID.4 är märkets första globala elbil och förväntningarna är stora hos många. Är den familjens nya drömbil? Är den bra nog och har den tillräcklig räckvidd för att du ska kunna parkera din fossildrivna suv och ”ta steget”?

För att vi ska kunna ta reda på det (och jo, lite också för att Skoda Enyaq inte finns att testa riktigt än) får ID.4 här möta två riktigt tuffa, klassiska alternativ. Inte så klassiska att vi menar dieslar, utan biltypen som utgör bron mellan gammalt och nytt. Som utgör ett enklare val för många innan laddinfrastrukturen är på plats överallt: laddhybrider.

Händelsevis står en nygräddad och ansiktslyft Tiguan i samma försäljningshall och lockar med nymonterat ladduttag i framskärmen. Precis som för ID.4 driver den bara på ett hjulpar – fast fram.

Grundpriset startar på 469 900 kr, vilket  är 40 000 kr under där motsvarande ID.4 börjar (före bonusar). Alltså den testade 204-hästkraftersversionen ett kliv upp från 170-hästaren för att få jämförbara prestanda.

Vägg i vägg på bilhandlargatan står en annan nykomling redo att göra livet tuffare för särskilt Tiguan. Seat Tarraco e-Hybrid delar teknik med denna men lockar med ännu generösare utrymmen. Är i själva verket Tarraco för 449 900 kronor det allra klokaste köpet? Vi testar och jämför komfort, utrymme, köregenskaper med mera, med mera. Samt nagelfar ekonomin – även för dig som väljer tjänstebil. Låt testet börja!

SEAT TARRACO e-Hybrid

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Från sidan sticker Tarraco inte ut. Framifrån och bakifrån är den tuffare.

Är det världens bästa bil som vi hämtade nere i Södertälje? Inför testet kunde faktabladen avslöja att det finns mycket som Tarracon gör riktigt bra. Kan Volkswagen verkligen tillåta att Seat bygger en både billigare och bättre suv än Tiguan? 

TEKNIKEN e-Hybrid innebär i detta fall en systemeffekt på 245 hästkrafter och 400 newtonmeter. Den turboladdade fyrcylindriga bensinmotorn ger 150 hästar och 250 newton. Elmotorn som är ihopklämd med DSG-lådan assisterar med 115 hk respektive 330 Nm. Drivningen sker fram. Än så länge har det inte pratats om någon fyrhjulsdriven variant, varken från Seat eller någon annan tillverkare av prisvärda VAG-produkter. Drivbatteriet har en kapacitet på 12,8 kWh brutto och 11,5 netto. Vilket är okej i klassen. 

ATT KÖRA Bakom ratten mår man fint i Tarraco vare sig man ska stinta på motorvägen, glida på landsvägar eller ta sig genom citykärnan. Styrningen är direkt och precis med en lagom tyngd för alla aktiviteter. Men vi skulle önska oss ett lite lättare läge för den dagliga körningen och en aningen långsammare styrning. Den kvicka progressiva utväxlingen är istället skoj när man vill köra sportigt.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

”’Här kan man inte sitta i tiotals mil!’ Det gnället kan man undvika genom att välja en Tarraco.”

Ingenjörerna har även lyckats med chassit. Seaten är dock inte lika pigg och alert som Tiguan vilket främst beror på längden, de extra decimetrarna jämfört med kusinen märks men inte heller chassisättning är riktigt lika spänstig. Seaten är alltså inte den sportbil som utrustningsnivån FR (Formula Racing) vill ge sken av. Trots spanjornens orangefärgade kontraststygn interiört och avfasad ratt är en Tiguan inte direkt tråkigare att köra. 

Drivlinan är exakt samma i Seaten och den tyska laddhybridkusinen. I båda fallen gör motor och låda ett schyst jobb i alla lägen. Något enstaka ryck stör, men bytet mellan el och bensin är snudd på sömlöst, även om det inte går helt perfekt. Körning på enbart el funkar väl och kraften räcker gott.

Elmotorn gör sig påmind igen under aktiv körning. I S-boostläget får man alltid ansenlig fart när man sätter pedalen i golvet men ibland bjuds man också på svaga drivkrafter i ratten. Däremot är växellådan inget vidare i det manuella läget då man inte tillåts ta hand om växlarna helt själv trots allt. 

ATT ÅKA Har man barn i högstadieålder eller äldre än så kommer man snart att ha stött på problemet med baksätet i familjens bil. I takt med att benen blir längre börjar ungarna klaga – ”här kan man inte sitta i tiotals mil!” Det gnället kan man undvika genom att välja en Tarraco. 185 cm testlagsmedlem kan sitta bakom sig själv och fortfarande ha plats för att sträcka ut benen ordentligt. Underbart. 

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
1 100 kronor ger 230V-uttag i bagaget. Fällning av andraraden från samma plats kostar 1 900 kronor.

Fram sitter man inte heller dåligt och låt säga att ljudnivån är precis lagom, det är inget som stör öronen nämnvärt men vägljudet finns där. 

Det standardmonterade DCC-chassit jobbar hyfsat mjukt och tar emot det mesta på ett snällt sätt men småsnacket döljs inte helt perfekt, dock rullar testbilen på 20-tummare. Vilket är en tum större än vad som är standard. Karosskontrollen är fin för en suv och totalt sett är det en bil som är trevlig att åka i för alla. Intressant är att körläget Normal sätter fjädringen i mitten av tre möjliga inställningar. Vill man köra i Comfort får man välja Eco eller bygga sitt eget individualläge. Varför skulle man inte vilja ha skönast möjligt direkt när man trycker på start?

FÖRNUFT Bagaget är så pass stort att Tarracon skulle fått hyfsade betyg även om den mötte bilvärldens största suvar. Lutnings- och skjutbart baksäte hjälper dessutom till vid packning. Dragvikten på upp till 1 800 kg är inte heller fy skam. 

Elräckvidden på runt 50 km är bra men med en bil som Toyota RAV4 laddhybrid (70 km) som konkurrent känns det lite svagt trots allt. Speciellt i och med att japanen har en ombordladdare på 6,6 kW. Seat har 3,6.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
I taket finns dubbla fack med gott om plats.

Milkostnaden är också rätt godtagbar, men långt ifrån billigast i klassen. Förbrukningen är relativt låg och inköpspriset är med liten marginal lägst i gänget. Men det är ett tag sedan Seat byggde budgetbilar. 

Men då är det värt att nämna att tillvalspriserna generellt sett är lägre hos Seat. Dragkrok och metalliclack kostar ungefär 1 000 kronor mer till Tiguan. Utöver det är bilen smart utrustad redan i grundnivån, som är just FR som jag nämnde tidigare. Adaptivt chassi, sätesvärme bak, uppvärmd ratt och elektriskt manövrerad förarstol med minnesfunktion ingår. Men det krävs ett paket för 9 400 kronor om man vill ha aktiv filhållning men då får man en hel del annat också, exempelvis kökörningsassistans.

BILENS SJÄL Den är något av en dubbelnatur, eller nej, den är 99 procent härlig familjefraktare och resten entusiastbil. Den är rätt kul att köra och designen och kvalitetskänslan är tillräcklig för att Tarracon inte ska kännas som rent och skärt förnuft på hjul. Den har lite karisma. Alltsammans ger en bil som alla trivs med och som klarar de allra flesta uppgifter man kan tänkas ge den. En typisk testvinnare?

Elias Medelberg


VW ID.4 77 kWh 204 hk

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Takvinge, diffusor och utformning av baklyktor bidrar till den låga luftmotståndskoefficienten 0,28. Förutom i tyska Zwickau ska ID.4 också byggas i USA och i Kina.

Intelligent design är vad ID betyder och meningen är förstås att Volkswagens MEB-plattform ska ge just detta. 

Efter den Golfstora ID.3 kommer storebror ID.4 som genom att vara en suv i kompaktklassen förmodligen har minst lika stora skor att fylla. Till skillnad från lillebror får den både ha taklast (75 kg) och dra släp (1 000 kg – familjerna slickar sig om munnen.

TEKNIKEN Precis som för ID.3 har ID.4 en kaross med mycket aluminium för att spara vikt. Till och med inne i trösklarna som normalt är omslutna av stål. Batteriet ligger platt och utsträckt mellan axlarna, som har ett långt avstånd sett till bilens totallängd. Motorn sitter bak och är ihopbyggd med den enväxlade växellådan.

Ett jalusi öppnar och stänger den lilla luftöppningen som finns i fronten för att dosera den sparsmakade mängd luft som behövs till drivlina och batteri.

En del teknik är storebror ensam om. Baklamporna har en speciell fiberoptik för att skapa en 3D-effekt (extrautrustning). Även head up-displayen utmärker sig då den fått augmented reality (AR) som ska få vissa symboler och tecken i vindrutan att upplevas som om de svävade tio meter framför bilen.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

”Vi märker att VW jobbat ännu hårdare med ljudkomforten i elbilen.”

En värmepump sitter standardmonterad i Sverige och tar hand om bland annat spillvärme från alla elkomponenter.

ATT KÖRA VW ID.4 är en klok bil såtillvida att den erbjuds med i stort sett alla moderna säkerhets- och körhjälpsfinesser. 

Head up-displayen bryter definitivt lite ny mark med sin AR-teknik. Varningsstreck och navigationsinstruktioner projiceras i vindrutan på ett ganska trevligt sätt. Instruktionspilar för sväng växer sig allt större när du närmar dig ungefär som att en meteorit kom svävande mot dig.

Till skillnad från nästan alla nya finesser i bilbranschen är detta inte en sak som får dig att titta ner på instrumentpanelen. Tvärtom – den syns bara när du tittar på vägen!

Med bland annat mer tyngd i styrningen har Volkswagen skapat en mognare, suvigare körkänsla än i ID.3 (och lite mer så än konkurrenterna här också). Det fungerar finfint till vardags där den bottenstarka elmotorn, det obefintliga växlingsbehovet och det lättillgängliga, starkare energiåtervinningsläget ”B” ger en drivlina som är ännu smidigare än de redan bra laddhybriderna. Som extra trumfkort har ID.4 testets bästa vändradie tack vare bakhjulsdriften som frigör plats i fronten.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Ser du pilarna? ID.4 har fått en ny head up-display med AR-teknik.

Men tror man att placering av motor och drivande hjul på samma ställe som den gamla VW-Bubblan ska ge en sprudlande körmaskin blir man besviken. Inte sedan ombyggda ur-Mercedes A-klass har vi stött på ett antispinn- och antisladdsystem med så rigida nypor. I alla fall i kombination med mjuka friktionsdäck blir det ofta fortsatt motorstrypning även efter kurvorna långt ut på raksträckorna!

På dessa vägar märker vi också att styrningen har sämre vägkänsla än konkurrenterna, att motorn tappar en del flås i fart och att bilen väger mest. Men man kan vända på det och säga att vi är imponerade av hur man lyckats göra en bakhjulsdriven bil med 204 hästkrafter så otroligt trygg och spårsäker i alla lägen. Familjen tackar.

ATT ÅKA Med en knäpptyst motor märker man att Volkswagen arbetat ännu hårdare med elbilen för att inget annat ska höras heller. Ljudkomforten är bäst. Med testbilens adaptiva stötdämpare (DCC) är fjädringskomforten lika mycket bättre. På riktigt dåliga vägar kan man notera en aning större krängstyvhet (ger snabbare sidledsvickighet) än Tarraco, men det som dominerar är det fina filtret mot vägojämnheter och den pondus bilen fjädrar med i större gupp.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Bravo. Ett dörrhandtag som både är lättanvänt och ger lågt luftmotstånd.

Vi sitter utmärkt fram. Baksätet är också skönt stoppat och bekvämt. Men mot de allra bästa i klassen, som den råkar möta här, är sittställningen något kompromissad. Batteriet gör golvet lite för högt.

ID.4 är komfortvinnare fram, Tarraco bak.

FÖRNUFT Bland tre förnuftiga bilar gör högre klimatbonus och bättre andrahandsvärde samt lägre bränslekostnader ID.4 till den ekonomiskt mest kloka bilen i trion. Tillåten last på både tak och krok gör den till en lämpligare reskamrat för fler. Men för de som vill kunna dra tungt är laddhybriderna mer rätt.

Det kan också vara bra att avvakta med köp tills risken för barnsjukdomar är mindre. Vi fick glädjande nog inte alls lika många konstiga fel i infotainment-systemet som vi fått med ID.3, men felfritt var det inte. Bra är att många fel lär gå att lösa med over-the-air-update (OTA). 

BILENS SJÄL Volkswagen ID.4 är en mycket potent elsuv som framför allt känns toppmodern. Mer så än Tarraco och Tiguan. Förarmiljön är mer krävande att använda än den mer klassiskt uppbyggda varianten i Tarraco och Tiguan. Men kan du finna dig i det är uppsidan en ökad fräschör över lag.

Mikael Johnsson


VW TIGUAN eHybrid

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Testbilen är i R Line-utförande, en lite högre utrustningsnivå som bland annat gör att den också har ett tuffare utseende. Man får till exempel 19-tumsfälgar istället för 18 som är standard. Paketet kostar 35 000 kronor extra.

Storsäljaren och den tidigare mångfaldiga testvinnaren Tiguan har tappat i popularitet på senare tid. Skillnaden är inte dramatisk, men försäljningen har sjunkit med mer än 20 procent under det senaste året jämfört med för ett par år sedan. Modellen finns nu äntligen i efterlängtat laddhybridutförande. Kan det hjälpa till att återupprätta dess forna status – och klarar den att stå emot konkurrensen inifrån den egna koncernen?

TEKNIKEN Det är det som sitter under huven som är den stora nyheten med uppdaterade Tiguan. Modellen har nu nämligen fått VW-gruppens nya, starkaste version av den väldigt välanvända laddbara drivlinan. Den finns med några olika effektuttag beroende på vilken modell den sitter i, men här är det alltså fråga om den starkaste varianten med en sammanlagd systemeffekt på 245 hästkrafter. Samma drivlina sitter för övrigt i Seat Tarraco e-Hybrid.

Förbränningsmotorn är en 1,4-liters bensinturbo på 150 hästar och elsnurran levererar 115 hästar. De driver på framhjulen via en sexstegad dubbelkopplingslåda.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

”Tiguan känns nästan som en glad hundvalp i sitt beteende.”

Högspänningsbatteriet är av litiumjontyp med en användbar kapacitet på 11,5 kWh, vilket ska räcka till 46 kilometers elektrisk räckvidd hos den aktuella testbilen. Vi lyckas dock överträffa det och köra 51 kilometer på el under testmätningen. Det är en godkänd sträcka som gör att de flesta bilister klarar sina vardagliga körbehov utan att använda bensinmotorn, men det höjer inte ribban för laddhybrider i segmentet och är klart sämre än exempelvis Toyota RAV4.

Maximal laddeffekt är medelmåttiga 3,6 kW, vilket innebär att det tar omkring 3,5 timmar för att få ett fullt batteri om man använder en laddbox.

ATT KÖRA En noterbar detalj om elmotorn är att den ger 20 Nm mer i vridmoment än den som sitter i ID.4. Men det förklarar varför Tiguan är så pigg och lättkörd bara på el till vardags. Man kan hänga med även i hetsigt trafiktempo utan att behöva tända bensinmotorn och det går att köra i upp till 130 km/h på elektricitet. Våra accmätningar på endast el visar också att det bara skiljer några tiondelar till ID.4:ans fördel i sprinten 0–40 km/h. 

Tiguanen är trivsam att köra både till vardag och när man vill ha kul på kurviga vägar. Den har en lätt och naturlig styrning som gör bilen tacksamt smidig till vardags. Tillsammans med det något kompaktare formatet än de andra två upplevs den därför enkel att manövrera i stadsmiljö.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Det flexibla baksätet i Tiguan går att skjuta i längsled och ryggstödet går att vinkla.

Folkan är som sagt pigg på el och den blandar förbränning och elektricitet på ett snyggt och mjukt sätt – för det mesta. När man har kört slut på batteriet och övergångarna blir fler och tidigare, märker man små ryck då och då, framför allt i låg hastighet. 

Vid inspirerad körning kan man aktivera sportläget GTE för att få maximal hjälp från båda motorerna. Drivlinan känns vaken och stark även då. Karaktären är villig och energisk. Tiguan har ordentligt med kräm som drar bilen ut ur böjarna. Den känns både kraftfullare och roligare än elsyskonet ID.4, vars mycket begränsande antisladdsystem lägger en våt filt över körglädjen genom att strypa effekten tidigt.

Tiguanen har också ett alert, spänstigt och underhållande chassi som utmärkande egenskap. Den byter riktning med kvicka reaktioner och känns nästan som en glad hundvalp i sitt beteende, jämfört med de större, mognare och präktigare motståndarna.

ATT ÅKA Det gladlynta humöret har naturligtvis en baksida. Chassit med passiva dämpare kopierar mer av underlaget och bilen har även en hel del karossrörelser; den nickar i längsled och vickar i sidled på ett sätt som är typiskt för en suv. Tarraco har fördel av ett längre axelavstånd och av att den har adaptiva dämpare som standard, vilket ger ett mer vuxet uppträdande.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
VW erbjuder en egen adaptersladd från USB-C (som sitter i bilen) till iPhone-kontakt.

Adaptiv chassireglering, DCC på Volkswagenspråk, finns som tillval till Tiguan för 11 700 kronor. Det är en bra investering för att bättra på komforten. Men modellen kan nog hur som helst inte mäta sig med den fluffigt mjuka och härliga avspända fjädringskalibreringen hos ID.4.

FÖRNUFT Tiguan har en nära nog unikt flexibel interiör. Baksätet går att fälla med 40/20/40-delning, det går att skjuta i längsled och ryggstödet är vinklingsbart. Dessutom kan man fälla fram ryggstödet på den främre passagerarstolen om man ska lasta någon extra lång pryl. Folkan är alltså en riktigt funktionell kompaktsuv. 

BILENS SJÄL Tiguan presterar genomgående bra i testprotokollet, men den utmärker sig inte och överträffar inte de två konkurrenterna. Visst, den är lite piggare och roligare att köra, men i övrigt har den en praktisk anonym personlighet.  

Och det finns ett kannibalistiskt problem, nämligen Tarraco. Samma drivlina, fast större utrymmen och bättre komfort till ett lägre pris. Tiguanens existensberättigande blev plötsligt väldigt svagt.

John Eriksson

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

VILKA ID.4-VERSIONER FINNS?

Precis som i fallet ID.3 började Volkswagen med att bygga 27 000 välutrustade specialversioner av ID.4 kallade ”1ST edition” eller bara ”1ST”. Orderböckerna öppnade den 24 september, alltså dagen efter världspremiären.

Bilarna är alla baserade på versionen Pro Performance – vilket betyder det stora batteriet på 77 kilowattimmar  – och har den starkaste motorn på 204 hästkrafter. Dessa specialare erbjöds som den välutrustande 1ST (519 900 kr) och den ännu mer välutrustade 1ST Max (619 900 kr). Testbilen är den senare som också har bland annat adaptivt chassi, panoramaglastak, LED-matrixstrålkastare och HUD med AR.

Idag startar det svenska programmet med ID.4 City för 444 900 kr. Det är batterimässigt en Pure Performance (eller bara Pure) vilket betyder 52 kilowattimmar och en WLTP-räckvidd på upp till 343 km. City har också både en svagare motor på 170 hästkrafter samt lite klenare laddning (AC/DC) på 7,2/100 kilowatt.

Däröver finns fem versioner som tekniskt sett är precis som 1ST ovan med 204 hästkrafter, Pro Performance-batteri (77 kWh) och laddning på 11/125 kilowatt. Dessa sträcker sig från ID.4 Life (509 900 kr) upp till ID.4 Max (629 900 kr) och har räckvidder på upp till 518 km.

Alla bilar ovan är bakhjulsdrivna. Senare under 2021 lanseras en toppversion med fyrhjulsdrift.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

NY BONUS-MALUS

Från och med den 1 april har regeringen och samarbetspartierna uppdaterat reglerna i fordonsskattesystemet Bonus-malus. Förändringarna gäller nyregistrerade bilar och innebär dels att bonusbeloppen för miljöbilar minskar och dels att malusskatten ökar på konventionella bilar med utsläpp över 90 gram koldioxid per kilometer. Man drar alltså åt tumskruvarna för bilister från båda hållen. Undantaget är helt elektriska och vätgasdrivna bilar som får höjd bonus till 70 000 kronor.

För våra tre testbilar betyder det rent konkret att de förlorar omkring 9 000–10 000 kronor i bonus jämfört med tidigare. För privatköpare gör det att milkostnaden ökar med lite mer än en krona per mil i vår kalkyl.

Baserat på testexemplarens utsläppsvärden sjunker Tarracons bonus från
30 012 kronor till 20 514, Tiguanens från 29 298 till 19 931 kronor och ID.4 höjs från 60 000 till 70 000 kronor.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
SEAT: En pinne i ett hål på vardera sidan om mitten innebär enbart enfasladdning. Ombordladdaren är på 3,6 kW. Känns lite snålt när fler och fler laddhybrider får närmare eller över 7 kW.
ID.4 har fyra pinnar mer än de andra. De två längst ner är för DC-laddning upp till 125 kW och de två i hålen precis ovanför avslöjar att den kan AC-laddas med 11 kW via trefas.
TIGUAN har exakt likadan kontakt som Seat, till och med laddluckans form och klisterlappar är samma. Då är förstås också maxeffekten 3,6 kW, precis som i Tarraco.
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

SEAT

Tarraco är en riktig storlastare och förtjänar egentligen ännu högre betyg än sina femmor i volym. Eftersom den här möter bilar som tillhör en mindre klass, blir den tyvärr lite mobbad i våra betygsskalor då den klarar högsta poäng med bred marginal.

Den är lika bred som sin mindre kusin Tiguan, men har längre golv, mer plats på sidorna bakom hjulhusen och det finns även fack och balja under golvet. Man slipper därför låta laddsladdarna ligga framme löst i bagaget. Baksätessoffan går att skjuta i längsled och ryggstödet är vinklingsbart, vilket inte bara påverkar passagerarkomforten utan även underlättar lastmöjligheterna ytterligare.

Baksätet går att fälla med 40/20/40-fördelning. Golvyta: 0,99 kvadratmeter.


Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

ID.4

Lucköppningen är inte lika generöst stor i ID.4 jämfört med Tarraco och Tiguan. Men bagageutrymmet som sådant är ändå bra och rymligt jämfört med övriga bilar i klassen. Utrymmet på sidorna bakom hjulhusen är luftigt och det finns gott om plats för laddsladdar och andra prylar i fack och balja under golvet längst bak.

Flexibliteten är inte lika bra som i de andra två. Baksätet är bara fällbart med 60/40-delning, det går inte att skjuta i längsled och ryggstödet är inte vinklingsbart. Det finns dock skidlucka.

Golvyta: 0,92 kvadratmeter.


Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

TIGUAN

VW Tiguan eHybrid har klart minst bagageutrymme i gänget. Den har grundast golvyta bakom baksätet, saknar balja under golvet och den har inte lika stora ”vikar” in på sidorna bakom hjulhusen som Tarraco och ID.4. Dessutom, det utrymme som trots allt finns på sidorna längst bak äts upp av domkraften och däckreparationskitet. De sakerna måste bo där eftersom det inte längre finns plats för dem under golvet.

Avsaknaden av lastbalja betyder även att saker som lastnätet och påsen med laddkablarna måste ligga lösa i bagageutrymmet. Det känns helt enkelt lite trångt bak i Tiguanen. Ett plus är emellertid att baksätet är skjutbart i längsled och att ryggstödet är vinklingsbart. Därtill erbjuder bilen en ganska unik finess i form av att den främre passagerarstolen går att fälla, vilket är praktiskt om man ska lasta någon väldigt lång pryl. Det ger extra pluspoäng när vi sätter flexibilitetsbetyget.

Baksätet går att fälla med 40/20/40-delning. Golvyta: 0,84 kvadratmeter.

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Här ser det ut precis som i Tiguan. Nu för tiden orkar alltså VAG-koncernen inte ens trycka olika emblem till motorkåpan.
Riktigt mycket benutrymme! Dynan är hög och lång, vilket ger suveränt bra lårstöd. Sätet har viss skålning, ryggstödet är vinklingsbart och det är rymligt för fötterna under framstolarna. Grymt bra!
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
ID.4 är (i detta utförandet) en bakhjulsdriven elbil som trots det helt saknar frunk. Nog hade det varit möjligt att få dit en plastbalja stor nog för exempelvis en laddsladd?
ID.4 har lägre, kortare men också mer bakåtvinklad dyna än de andra två. Fötterna får knappt plats under framstolarna och det är svårare att sträcka ut för att få bra lårstöd. Ej justerbar rygg och dyna.
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
Tur att Tarraco och Tiguan kom i olika färger så att vi kunde se skillnad på bilderna. Motorrummen på dessa två är helt lika! Vit motorhuv avslöjar att detta är Tiguan.
Liknar Tarraco i mångt och mycket med relativt hög dyna och fint lårstöd. Benutrymmet är bra men inte lika luftigt. Sätet känns en aning plattare och erbjuder något sämre sidostöd än Seat.
Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

VW ID.4 HAR TUFFA SLÄKTINGAR – MEN TAR DEM ÄNDÅ!

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

Vi anade att det skulle bli jämnt – så blev det verkligen också!

VW Tiguan är en mycket kompetent suv och en testvinnare sedan gammalt. Att den nu skulle bli högintressant som laddhybrid var en logoddsare.

I Tiguan får du en komfortabel suv med goda utrymmen till rimlig om än inte låg kostnad. Hybriddrivlinan är mycket smidig och elräckvidden hygglig. Den är som genomsnittet i klassen – om än slagen ordentligt av Toyota RAV4, värt att nämna. Den som tycker att även en laddbar suv ska vara fyrhjulsdriven får också titta åt ett annat håll, exempelvis åt Toyota RAV4 eller Peugeot 3008.

Problemet för Tiguan är dock att Seat Tarraco uppstått och dessutom med det långa axelavståndet. Här har Seat samma fina egenskaper, men med några plus. Adaptivt chassi är standard, vilket ger utslag på fjädringskomforten. Baksätet är riktigt lyxigt och når nivån som Tiguan gör först med förlängda Allspace, som inte finns som laddhybrid. Detta erbjuder Seat till samma peng som Volkswagen gör och för tjänstebilisten blir Seat till och med billigare. Då blir det fler poäng på nedersta raden för Seat Tarraco än VW Tiguan.

Nästa hinder för VW Tiguan är VW ID.4. Den nya elbilen visar sig vara bekvämare att åka i, ha större bagagerum och vara ännu smidigare att köra till vardags. Är allt bättre? Nej, föga förvånande är räckvidden inte lika vass – även om drygt 40 mil som testräckvidd är bra för en elbil. Baksätet är också trängre, vad än Volkswagen själva säger.

Men ID.4 plockar poäng när designen diskuteras och slår tillbaka hårt när vi kommer till ekonomin. För privatköparen har ID.4 en sju kronor lägre milkostnad och det är ingen marginell skillnad. Även för tjänstebilisten blir ID.4 billigare – men differensen krymper till måttliga 145 kronor i månaden efter den 1 juli.

Stora, smarta Seat Tarraco e-Hybrid slår sig in framför Tiguan eHybrid och tar en välförtjänt andraplats. Bästa valet för den som inte vill släppa bensinpumparna helt ännu.

Men för er andra avgår nya VW ID.4 med segern. En riktigt imponerande elbil!

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
JOHN ERIKSSON, testredaktör

ID.4 är riktigt härlig! Jag gillar formgivningen, de fina kaptensstolarna fram ger en mycket bekväm körställning och bilen rör sig med en behagligt avslappnad pondus på vägen. Det är en väldigt trevlig glidarbil och vägvagn som jag trivs mycket bra i. Faktum är att jag gillar den betydligt mer än syskonet ID.3. Den känns som en mer mogen bil. ID.4 är mitt val i det här gänget.

Men jag måste samtidigt säga att jag också gillar Tarraco. Seaten är snygg, bekväm, enormt rymlig och praktisk. Om jag inte kunde leva med en helt elektrisk bil vore den utan tvivel mitt val. Varför man ens skulle fundera på den trängre och mer obekväma Tiguan istället är en gåta för mig.


Test: Är den bästa familjebilen hel- eller halvelektrisk?
ELIAS MEDELBERG, reporter

Tiguan går bort direkt. Den är för slätstruken och inte bäst på något. ID.4 är trevlig och när det kommer till familjebilar gillar jag helt eldrivet. Men VW verkar ha velat få bilen att kännas rejäl, den något tunga styrningen och motståndet i gaspedalen lirar inte riktigt för mig. Jag tycker den känns lite klumpig och inte smidig som elbilar annars brukar göra.

Seaten blir min favorit. Som familjebil kan man verkligen inte önska sig mycket mer. Jag är tillräckligt ung (och lång) för att minnas tydligt hur det är att trängas i ett vanligt kombibaksäte och mammas kamp med att få in all packning i bagaget. Jag gillar Tarraco. Den är förnuftig, praktisk och bekväm, utan att vara dötrist.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen