Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?

Du har lärt dig din elbils ungefärliga förbrukning och räckvidd i olika farter. Men hur mycket sämre blir siffrorna av en box på taket? Eller av en cykel bakom bilen? Vilket av dessa två alternativ är förresten värst? Vi har testat – och blev förvånade!

Annons
Annons

Ta Porsche Taycan Cross Turismo 4 som exempel. Här har tillverkaren först spenderat 1 500 timmar i vindtunneln på grundmodellen av Taycan och därpå ytterligare 350 timmar för att finslipa resultatet för Cross Turismovarianten med sin annorlunda akter.

Det sitter luftintag i frontens ytterkanter som bildar en gardin av luft förbi framhjulen. Nosen har också stängda spjäll som bara öppnar om de två kylarna eller bromsarna kräver kylande luft. Hela bilen går att sänka närmare marken för att när så är möjligt sänka luftmotståndet ytterligare.

CW-värdet, som är ett betyg på ett fordons aerodynamiska form, börjar i Cross Turismos fall på 0,26, beroende på utrustning. (Just den siffran gäller en bil med Matrixstrålkastare och Turbo Aero-fälgar när den är körd i körprogram Range med stängda luftintag och i den lägsta höjden.) Frontarean, alltså bilen sedd rakt framifrån, håller 2,37 m2. Produkten av dessa två värden blir 0,616 m2 vilket är det totala luftmotståndet.

Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?
Cykehållaren heter Rear bicycle carrier och blir din för 21 631,25 kronor. Men den kräver att bilen har förberedelse för cykelhållare för 5 100 kronor (Ingår i utrustningspaketet ”Taycan Nordic”). Någon dragkrok behövs alltså inte – och finns inte heller till Taycan. Hållaren är bred nog att rymma även stora el-mountainbikes, som denna Specialized Turbo Levo SL Comp Carbon för 76 000 kronor. Två cyklar får plats, men som extrautrustning kan man lasta tre stycken.

Allt beräknat och noga avvägt mot andra krav som utrymmen och design.

Självklart är en sportbilstillverkare extremt noga med aerodynamiken, som exempelvis marktryck. Men dessutom är Taycan en elbil. För dessa är luftmotståndet av extra stor vikt. Kunden vill ha så bra räckvidd som möjligt. Utan att betala för ett mastodontbatteri i vare sig pengar eller kilon. Men Porsche har räknat noga och gjort sitt val. Klart.

Men då händer följande:

Ägaren vill ha större bagageutrymme och monterar en takbox ovanpå taket! Låt vara en box från Porsches tillbehörsavdelning. Eller om ägaren vill ha med sig sin cykel och skaffar en cykelhållare att sätta baktill på bilen. Om än från Porsche även i detta fall. Vad händer då?

Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?
Takboxen heter ”Porsche Performance roof box” och kostar 16 583,75 kronor hos Porsche. Men lastbågarna ”Roof transport system main support” för 4 110 kr behövs också. Med dessa, som är extra höga och tillåter mer luft mellan tak och box, är boxen testad till 200 km/h. Så icke med bågarna från Thule som vi använt. Boxen rymmer 480 liter och är öppningsbar åt båda hållen. Att den trots allt försämrar bilens räckvidd varnar Porsche för på hemsidan och påminner också om att navigatorns ruttplanerare inte tar hänsyn till den förkortade räckvidden.

Hur går det med den fina aerodynamiken och räckvidden? Vi testar!

En Porsche Taycan Cross Turismo 4 drar, 22,4–26,4 kWh/100 km i WLTP-testet, beroende på utrustning och rullar beroende på detta 389–456 kilometer.

Till det här testet har Porsche byggt tre identiskt utrustade exemplar med noterad förbrukning på 25,1 kWh/100 km och räckvidden 410 kilometer. (Ska sanningen fram är JMN 18F hos Transportstyrelsen noterad med samma förbrukning men med fyra kilo läge tjänstevikt och 411 kilometers räckvidd. Något varken vi eller Porsche har hittat anledningen till. Men detta ligger ändå klart inom våra toleranser.)

Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?

Visst kunde vi ha monterat utrustningen på en och samma bil, det finns mätnoggrannhetsvinster med det. Men en fördel med att ha tre bilar är att vi har järnkoll på att de rullar exakt lika fort och i exakt samma vindförhållanden.

Ett vägarbete kortar ner vår mätsträcka till cirka fem mil, en sträcka som bör räcka för ett stabilt resultat. Att det på grund av både vind och topografri är självklart att mäta i bägge riktningar förstår man direkt om vi som exempel visar vad den helt olastade Taycan drog i 90 km/h. Söderut: 19,3 kWh/100 km. Norrut: 16,9 kWh/100 km. Medelvärdet används sedan i tabellen. Detta sagt som tips om du vill mäta din egen bil någon gång.

Taycan Cross Turismo är utrustad med luftfjädring som av aerodynamiska skäl sänker bilen i högre farter. Först med 10 mm i 90 km/h sedan med ytterligare 12 mm i 180 km/h. Eftersom testerna gjordes i konstant 90 respektive 110 km/h rådde alltid ”minus tio-läget”.

RESULTAT

Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?

Efter körningen i 90 km/h kan vi konstatera att den tomma bilens fina förbrukning är ett minne blott när vi hänger på utrustning. Oavsett om det handlar om en cykel bakpå eller en takbox ovanpå stiger förbrukningen med cirka 20 procent. Taycan börjar plötsligt dra el som prestandasuven Audi e-tron S!  Räckvidden krymper med 16 procent eller 7,5 mil.

Ökar vi farten till 110 km/h händer något intressant. Aerodynamikarbetet med boxen börjar betala sig och förbrukningsökningen mot den tomma bilen är nu till och med något mindre än i 90: plus 17 procent. Men en cykel på tvären börjar tydligen agera luftbroms allt mer. Förbrukningsökningen stiger här till 21 procent och nu tappar bilen med cykelhållare en mil i räckvidd jämfört med bilen med takbox.

Vi kan konstatera att både en takbox och en cykel baktill ökar förbrukningen högst påtagligt, men likvärdigt i 90 km/h. Vid motorvägsfarten 110 km/h framträder det i högre grad ökade luftmotståndet med cykeln som nu höjer förbrukningen ännu mer än takboxen.

Hur mycket påverkar takbox och cykelhållare elbilens räckvidd?
Förbrukningsmätningarna gjordes i körprogrammet ”Normal”.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen