Därför älskar jag påskägg i bilar: "Så mycket mer än en rolig grej"

Därför älskar jag påskägg i bilar: "Så mycket mer än en rolig grej"
Krönika

Erik Söderholm

Du som har koll på Tesla vet att ingenjörerna älskar att bygga in så kallade påskägg i bilarna. När du sätter igång det Ludicrous-läget som låser upp bilvärldens kanske galnaste acceleration från stillastående kommer en rolig animation på skärmen. Och det senaste påskägget är discobelysning i laddkontakten.

Låt oss först klargöra en sak redan från början: det är naturligtvis helt onödigt att det blinkar som i en karaokebar när du stoppar in laddkontakten i din Model S.

När du sedan får reda på att du måste aktivera schemalagd laddning och sedan trycka på laddknappen inte mindre än tio gånger för att få njuta av julgransblinkandet står det klart att de allra flesta Teslaägare aldrig kommer få – eller ens vill – avnjuta det här påskägget.

Men det är inte det som är poängen.

Själva idén med påskägg är inte ny. Redan i slutet av 1970-talet fanns en klurig hemlighet som låg gömd i koden i spelet Adventure och sedan dess har fantasirika programmerare byggt in bus lite varstans.

Visste du till exempel att Microsoft Excel 97 hade ett flygsimulatorspel dolt i koden?

Jag älskar påskäggskulturen. Det är en kultur där fantasifulla programmerare får friheten att inte ta sig själva på alltför stort allvar. En kultur där utvecklare tillåts ha roligt på jobbet – självklart utan att äventyra säkerhetssystemen.

Framför allt visar det var Tesla egentligen hör hemma: kanske inte främst i den annars ganska stela bilvärlden utan snarare i Silicon Valleys teknikvärld.

På så sätt blir den blinkande laddkontakten så mycket mer än en blinkande laddkontakt. Den blir en symbol för hur bil- och teknikbranschen smälter samman.

Fast vem vet – kanske var det i själva verket Saab som inspirerade Tesla till att lägga in påskägg i bilarna? Det går ju att spela pong i Saab 9-3!

Missa inga nyheter – gilla oss på Facebook!

Jag tycker absolut roliga påskägg hör hemma i bilar.
Ja
34
3
Nej