Succé eller konkurs – Tesla vinner i vilket fall

Succé eller konkurs – Tesla vinner i vilket fall
Krönika

Erik Söderholm

Det finns många olyckskorpar som gärna öser dynga över Tesla. Ekonomin går inte ihop! Bilarna har kvalitetsproblem! Tillverkningstakten är inte tillräckligt hög! Och Autopiloten är livsfarlig!

Självklart står Tesla inför tuffa utmaningar, inte minst när serietillverkningen av Model 3 kommer igång. Då ska Tesla plötsligt slåss med de allra största och hålla en hög nivå i hela kedjan från batteritillverkning till serviceverkstäder. För att inte tala om själva bilen.

Men jag tror inte det kommer knäcka Tesla – snarare tvärt om: Elon Musk skulle gilla att få seriös konkurrens och lyfta märket till en ny nivå.

Dessutom finns en sak som skiljer ut Tesla från alla andra biltillverkare: Elon Musk drivs inte i första hand av att generera maximal vinst till aktieägarna. Han drivs av att förändra bilbranschen, och i det långa perspektivet förändra hur vi över huvud taget förflyttar oss (med bland annat Hyperloop).

Men även om Tesla misslyckas och mot förmodan skulle bli omkörda av någon konkurrent, har Elon Musk ändå förändrat hela bilbranschen i grunden – en process som aldrig kan tas tillbaka.

Kanske lyckas Porsche ta fram en Tesladödare som faktiskt sätter Model S på plats, med laddnätverk och allt. Och kanske lyckas Volkswagen ta fram världens billigaste elbil.

Jag tror inte det i så fall kommer innebära slutet för Tesla. Men om det nu mot förmodan skulle innebära att Tesla blev omkörda kan Elon Musk ändå vara nöjd med att ha kickstartat hela elbilsboomen och satt en blåslampa i baken på konkurrenterna.

Han har lanserat en radikal elbil som folk faktiskt vill ha, som kan köra själv med en självlärande Autopilot, med gratis uppdateringar direkt över nätet och snart också möjlighet att "kalla fram" sin bil.

Oavsett vilket står Tesla som vinnare. Tro inget annat: utan Elon Musk skulle elbilstakten inte vara så hög som den är idag.

Jag gillar vad Tesla gör med bilbranschen.
Ja
338
7
Nej