Nu är det "lite annorlunda" att köpa elbil – snart blir det tvärt om

Krönika

Erik Söderholm

Alla som ska köpa ny bil idag måste välja om de vill tanka eller ladda sin bil, och vad de i så fall vid tanka sin bil med. Det är inte det lättaste – särskilt inte för köpare som kanske inte har örnkoll på nya bilar.

Tyvärr faller valet alldeles för ofta på en fossilbil. Det är ju enklast så. Det har alltid varit så, och det där med elbilar är ju ändå "lite annorlunda" och kanske lite läskigt. 

Den här osäkerheten grundar sig ofta i okunskap, vilket inte ligger på bilköparens sida, utan snarare på att biltillverkarna, reklambyråerna, politikerna och vi motorjournalister fortfarande inte har lyckats berätta på ett pedagogiskt sätt att det inte är så läskigt att köra elbil. Snarare tvärt om.

Felet ligger också hos bostadsrättsföreningar som krånglar med laddplatser i parkeringsgaragen och hos vissa kommuner som inte tar snabbladdning på allvar.

Om bara några år tror jag att hela steken kan vara vänd.

Volkswagens dieselskandal och den smutsiga luften i många storstäder har gjort att dieselbilar förbjuds på flera platser, och även om det oftast gäller äldre dieselbilar drabbar det också försäljningen av nya dieselbilar. Volvo kan ha utvecklat sin sista nya dieselmotor. Samtidigt skjuter skatten i höjden.

Då blir det istället lite vågat och riskfyllt att köpa en bensin- eller dieselbil, medan elbilar blir det trygga valet.

Ingen vet hur oljepriset och ägandekostnaderna för en fossilbil kommer utvecklas under de kommande åren. Eller förmånsvärdena för Sveriges tjänstebilister. Okej, förmodligen blir det inga chockhöjningar – det skulle inte vara politiskt gångbart – men ingen tror väl att det kommer bli billigare att åka fossilbil, precis.

Pengarna som dras in på det fåtal bilköpare som ändå köper en fossilbil, för att de vill, går då till att subventionera nya laddstationer och annan teknik som ska göra livet som elbilist lite enklare.

Håll i dig, för det kommer gå snabbt!

Min nästa bil kan mycket väl bli en elbil.
Ja
139
14
Nej