Upp till bevis! Nu är det dags att följa upp alla "storsatsningar" på elbilar

Krönika

Erik Söderholm

Det går knappt en dag utan att chefen för någon biltillverkare slår på stora trumman och offentliggör en vision om att "storsatsa på elbilar". Nu är det elektriskt som gäller! Vi ska vara bäst på elbilar om fem år! Håll undan, konkurrenter!

Audi har gjort det, Jaguar likaså. Och Volvo ska "ställa om till elektrifiering" snabbast. Det är förstås fantastiskt roligt. Det som händer just nu, bakom de stängda dörrarna på Audis utvecklingsavdelning i Ingolstadt, hos Jaguar och Land Rover i Coventry, hos Volvo i Göteborg, hos Nevs i Trollhättan och hos Mercedes i Stuttgart är en enorm omställning som skakar om företagen ordentligt. Febril aktivitet. Det gillar vi!

Problemet är att det hittills bara är just visioner och att vi som är spekulanter på en elbil inte får veta så mycket. Ibland är det någon chef som släpper ett fåtal detaljer: en räckviddssiffra här, en prestandauppgift där. 

Men nu vill vi se mer!

Ge oss en konkret plan för vad vi kan förvänta oss. Ge oss gärna en produktionsfärdig elbil, men åtminstone en konceptbil. Ge oss mer än bara smulor. Om nu "storsatsningen" är på gång – bevisa det! Det är inte riskfritt att avslöja konkreta bilplaner som ligger flera år in i framtiden men det kanske är precis det som elbilsvärlden behöver?

Sedan skulle det inte skada med en mer långsiktig plan från Sveriges sida när det gäller laddstationer och elbilsrabatter under de kommande åren.

Jag hoppas att nästa artikel jag skriver på Recharge blir om nästa "folkelbil" med smarta säkerhetsfunktioner, lågt pris, mycket vill ha-känsla och lansering i Sverige inom något år.

Jag är rädd att det kan dröja ett tag till innan jag får skriva den artikeln – men ni biltillverkare får gärna motbevisa mig!

Min nästa bil kan mycket väl bli en elbil.
Ja
51
4
Nej