Detta säger jag till alla elbilsskeptiker – funkar nästan varje gång

Krönika

Erik Söderholm

Att köpa elbil innebär att försöka navigera mellan fakta, myter, tveksamma uppgifter och rena felaktigheter. Många har åsikter utan att faktiskt ha koll.

Den första frågan jag brukar få oavsett vilken elbil det gäller handlar om räckvidden. "Hur långt går den?" – det vill alla veta. Som om åratal av ingenjörsarbete, designstudier, fokusgrupper och teknisk utveckling ska pressas ned till en enda liten siffra.

Räckvidden är tydligen allt.

När jag då berättar att en elbil kanske har en räckvidd på 15 mil får jag höra att "en sådan bil aldrig skulle kunna funka för mig", när det i själva verket skulle fungera alldeles utmärkt i nio fall av tio. Att åka runt med en stor dieselsuv för att familjen åker till fjällen en gång om året är som att alltid gå med vinterjacka och paraply uppfällt, även i högsommarvärmen.

Det handlar alltså om att vi måste ställa om vårt bilbeteende, inte bara byta bil. 

När diskussionen är på väg att urarta brukar jag ta till ett bra exempel, nämligen din smartphone. Du får förmodligen ladda din mobil nästan varje dag – här har alla smartphoneanvändare fått anpassa sig.

Men det är en kompromiss som de flesta ändå kan tänka sig att göra.

Ström finns nästan överallt, till skillnad från bensin, och en smartphone är så otroligt mycket mer användbar än en "gammal" mobil. Sedan kräver den heller ingen service av tändstift, oljor och avgassystem.

När jag berättar om ett exempel som nästan alla kan relatera till brukar det faktiskt tända till. Alla gillar att vakna upp med en fulladdad mobil och så svårt är det inte att hitta laddmöjligheter under dagen, om batteriet skulle vara på väg att ta slut.

Testa det här argumentet själv och se om du kan "vända" på en elbilsskeptiker!

Läs fler krönikor om elbilar på Recharge.

Jag skulle klara mig bra med en räckvidd på 15 mil.
Ja
98
43
Nej