Efter kritiken mot hyperloop: "En kul idé som förtjänar att testköras"

Efter kritiken mot hyperloop: "En kul idé som förtjänar att testköras"
Krönika

Erik Söderholm

Just nu cirkulerar en krönika på nätet om hyperloop, den futuristiska transportlösningen som skulle kunna ta dig från Stockholm till Malmö på drygt 40 minuter. Passagerarna skjuts fram i en tub med extremt lågt lufttryck i hastigheter på över 1.200 km/h.

Krönikan är skriven av René Lavanchy på sajten Citymetric, som bland annat skriver att hyperloop inte är något transportsätt eller ens en teknologi, det är ett koncept som ingen annan än företagen som utvecklar hyperloop bör slösa några pengar på.

Och visst kan jag hålla med om att vissa lovar runt om hyperloop – löften som sedan kanske inte kommer hållas. Ingen vet exakt hur dyr en färdigbyggd hyperloop skulle bli och låt oss inte glömma bort att tekniken inte testkörts mer än i sitt mest grundläggande tillstånd ute i öknen.

Jag skulle inte anmäla mig som frivillig för att bli först att testa hyperloop, precis.

Men det är ändå en väldigt spännande teknik som faktiskt skulle kunna korta pendlingstiden ordentligt för väldigt många människor och som delvis skulle kunna lösa bostadskrisen när fler kan jobba utanför storstäderna.

Och även om den aldrig blir verklighet lär sig ingenjörerna alltid något nyttigt som sedan kan användas för att förbättra snabbtågen eller något annat. Det är precis den här typen av "galna" idéer där ingenjörerna nästan får fria tyglar som leder till tekniska framsteg.

När utsläppen och trängseln i storstäderna blir allt värre och när tågtrafiken i Sverige är så problemdrabbad som den är har vi inte råd att låta bli att undersöka nya sätt att ta oss runt.

Alla sätt kommer inte bli verklighet, kanske inte inom tio år, eller någonsin, men vi måste ändå prova!

Så jag har inga större problem med att kommuner, transportföretag och politiker räknar på vad en eventuell hyperloop skulle kunna kosta och hur den skulle kunna fungera, så länge det görs i rimlig omfattning. Tvärt om är det nödvändigt för att få veta vad det skulle kosta, och när det kan byggas. Allt annat blir bara gissningar. Kanske kan kommuner gå ihop i regiongrupper för att räkna på vad en hyperloop skulle kunna kosta? 

Testa vår hyperloop-kalkylator för att se hur snabbt du skulle kunna åka.

Jag tycker hyperloop låter som en spännande idé.
Ja
8
0
Nej