Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst

Det är egentligen på landsbygden som elbilarna passar bäst

Det råder nog ingen större tvekan om vilka fördelar elbilarna kommer innebära i storstäderna. Lägre utsläpp och mindre buller betyder att vi kan få en helt ny stadsbild om bara några år. Även om utsläppen är viktigast ska vi inte glömma bullret – tänk hur tyst staden kan bli!

Många som bor på landsbygden är tveksamma till att köpa elbil eftersom det ofta ses som en "stadsgrej". Men det är egentligen helt fel, framför allt av två anledningar.

• För det första är "mackdöden" verkligen en realitet. I det här diagrammet kan du se att det visserligen fanns 2.670 tankställen i Sverige under 2016, men sedan 2000 har över 1.400 tankställen gått i graven och många av dem på landsbygden.

• För det andra har de flesta som bor på landsbygden det som alla elbilssuktande lägenhetsbor i storstäderna drömmer om: en egen parkeringsplats, ibland i garage, med eget ladduttag. Och villaägaren är fri att installera en laddbox för att göra laddningen ännu lite smidigare.

Hindret för att köra elbil på landsbygden har hittills varit att elbilarnas räckvidd varit för kort och att det inte alltid funnits en elbil som passar behoven – många vill till exempel ha fyrhjulsdrift.

Räckvidden är vi på god väg att lösa med bättre batteriteknik. Då är det klurigare med själva elbilarna. Fyrhjulsdrift är ovanligt och även om Tesla Model X kanske möter mångas elbilsbehov är den på tok för dyr för de flesta. 

Men faktum kvarstår: det är dags att vi slutar se elbilarna som ett storstadsfenomen. Det är ingen tvekan om att de kan göra nytta över hela landet.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan ladda elbil hemma.
Ja
49
12
Nej