Miljösmart, ja – men det kommer inte alltid vara tokbilligt att köra elbil

Miljösmart, ja – men det kommer inte alltid vara tokbilligt att köra elbil
Foto: Bigstockphoto

Det har knorrats en del bland en del elbilsentusiaster på sistone – och även bland bilförare som kör fossilbil. Anledningen är enkel: fler börjar inse att det kanske inte alltid kommer vara så billigt att köra elbil.

Idag använder många länder generösa rabatter på nya elbilar, inte minst Norge. Vissa försäkringsbolag har rabatter för miljöbilar. Staten bjuder på fordonsskatten. Strömmen är ingen jätteutgift. Ordentliga rabatter på förmånsvärdet för tjänstebilister. Servicekostnaderna är lägre än för fossilbilar. 

Men någon måste ju betala för att laddinfrastrukturen ska byggas ut och när inkomsterna från bensinskatten börjar sina har till och med miljöministern öppnat för en ny typ av skatt. Samtidigt börjar Tesla ta betalt för snabbladdningen (efter ungefär 160 mils laddning).

"Att köpa en elbil av miljöskäl är bättre – sedan kan vi se eventuella rabatter som en bonus"

Det är förstås inte fel att välja en elbil av rent ekonomiska skäl. Men det kan nog vara bra att ha i åtanke att dagens subventioner kanske inte alltid kommer hålla i sig. Att köpa en elbil av miljöskäl är bättre – sedan kan vi se eventuella rabatter som en bonus.

Även om strömmen skulle vara billigare än bensinen betalar vi ju för en bekvämlighet, en vardagsnödvändighet för vissa, ett nöje för andra. Det finns en efterfrågan och då är det förstås inte så konstigt att vi får betala för strömmen, eller parkeringen, eller försäkringen.

Privatbilism kommer inte bli billigare än idag – det får vi nog inse – oavsett bränsle. Men vi kan åtminstone göra det bästa valet ur miljösynpunkt!


Om du gillade den här krönikan – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt med stora rabatter och förmåner för att driva på omställningen till elbilar.
Ja
53
10
Nej