6 anledningar till att energimiljardären har fel – elbilar är framtiden och Tesla riskerar INTE konkurs

Uttalandet från energimiljardären Mika Anttonen, som är grundare av ST1-kedjan, om att Tesla kommer gå i konkurs har väckt mycket uppmärksamhet. Många har avfärdat uttalandet som struntprat från en person som företräder oljebranschen och liknat hans ST1-imperium vid Nokias mobiltillverkning.

Här listar vi sex anledningar till att Mika Anttonen förmodligen inte kommer få rätt med sitt uttalande.

Foto: Brian Dowling/Getty Images

1. Det finns en plan

Elon Musk har gjort en stor sak av sin "master plan" där företagets framtid presenteras. Planen är inte bara intressant läsning utan också en checklista för vad Tesla ska ägna sig åt under de kommande åren.

Den första planen gick ut på att bygga en sportbil (Tesla Roadster), använda pengarna till att bygga en överkomlig bil (Model S), och sedan använda de pengarna till att bygga en ännu mer överkomlig bil (Model 3). Dessutom skulle Tesla erbjuda elframställning med nollutsläpp.

När det nu är dags för andra delen av planen skruvas förväntningarna upp. Efter Model 3 kommer en kompaktsuv, en ny typ av pickup, en lastbil och en slags buss för urban transport, allt med eldrift. Förutom bilarna ska förstås Autopiloten utvecklas och Tesla ska bli pionjärer när det gäller bildelning.

Ibland kan det verka som att Elon Musk gör lite vad han vill – främst släpper ännu snabbare versioner av Model S – men det finns en utpekad riktning dit Tesla är på väg.

Foto: RevaNorge/Creative Commons/Wikimedia

2. De driver på utvecklingen

Elbilar har länge haft en töntstämpel som varit svår att bli av med. Ordet "elbil" har ofta gett en inre bild av en liten och plastig leksaksbil med kort räckvidd och uråldriga prestanda.

Tesla har faktiskt lyckats vända den trenden, inte minst med accelerationssiffrorna, som många dömer ut som helt onödiga – med all rätt. Till vardags är det svårt, för att inte säga omöjligt, att praktiskt utnyttja en 0–100-acceleration på under 2,3 sekunder, men det bidrar ändå till att lyfta elbilarnas image, och det öppnar dörren för andra biltillverkare att haka på.

Idag satsar nästan alla stora biltillverkare på någon form av elbil. Antingen är den redan lanserad eller så är den under utveckling. Frågan är hur stora satsningarna hade varit utan Tesla?

Det Tesla har lyckats med är det som alla biltillverkare har drömt om: att bygga en elbil med habegär, som köparna faktiskt vill ha för att det är en cool bil. Eldriften kommer liksom "på köpet" och för med sig många fördelar.

3. Elbilar är bättre och blir billigare...

Batteritekniken blir allt billigare vilket kommer ge lägre priser på nya elbilar. Det gör dem tillgängliga för betydligt fler köpare. Skeptiker som menar att elbilar i själva verket släpper ut mer än motsvarande fossilbil har fel, åtminstone enligt den här studien.

Framställningen av en elbil kan släppa ut mer än framställningen av en fossilbil, men skillnaden körs snabbt in – och sedan växer skillnaden snabbt till elbilens fördel, enligt den här studien.

Att elbilar som drivs av smutsig el skulle öka utsläppen stämmer inte heller, enligt den här studien.

4. ...medan fossilbilar blir dyrare – eller till och med förbjuds

Fossilbilarna går ingen ljus framtid till mötes, den saken är klar. Vissa städer ska införa förbud mot framför allt dieselbilar och om bilarna trots allt släpps in i stadens centrum kan ägarna tvingas betala straffskatt. Som om inte det vore nog kan priserna för fossilbilar öka eftersom de kräver mer avancerad teknik för att klara utsläppsgränserna.

Enligt den här studien är det billigare för biltillverkarna att satsa på eldrift än att tvingas betala utsläppsböter för fossilbilar.

5. Tesla gör mer än elbilar

Tesla vill inte bara erbjuda själva bilen, utan också möjlighet att dela den med andra, att transportera sig från A till B i städerna och att lagra energi i hemmet med hembatterier. Tesla erbjuder också solceller efter affären med SolarCity. Så även för de som tror att elbilar inte skulle slå igenom blir det svårt att bortse från Teslas position inom hela energimarknaden.

6. Tesla kontrollerar mer än andra biltillverkare

Teslas bilar innehåller egenutvecklade komponenter i betydligt högre grad än andra biltillverkare. Det märks inte minst på nya Gigafactory där Tesla ska producera batterier för de kommande modellerna och andra produkter. På så sätt kan Tesla själva ansvara för att driva på utvecklingen och sänka batteripriserna, och Tesla riskerar inte att tvingas acceptera regler som en underleverantör sätter upp.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Elon Musk kommer lyckas med andra delen av Teslas "master plan".
Ja
103
8
Nej