Mercedes slappa miljömål: "Bättre kan ni!"

Mercedes slappa miljömål: "Bättre kan ni!"

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


När svensken Ola Källenius nu tar över som chef för mäktiga bilkoncernen Daimler, där Mercedes ingår, var det nog många som hoppades på att han skulle rivstarta med en ambitiös plan för att kapa utsläppen på kort tid.

Han har till exempel varit en stark förespråkare av både elbilar och laddhybrider.

Så verkar det dock inte bli.

Under måndagen kom nyheten att Mercedes ska ha ett helt koldioxidneutralt personbilsutbud först 2039. Det är alltså om 20 år, eller tre modellgenerationer i bilvärlden. Det betyder att Mercedes kommer lansera minst två nya modellgenerationer där förbränningsmotorer som drivs av fossila bränslen fortfarande spelar en alldeles för viktig roll.

Fortfarande hälften förbränningsbilar – om elva år

Kommer du ihåg var du var för 20 år sedan? Själv gick jag i skolans tredje klass. Britney Spears och Roxette (!) spelades på radio. Filmen The Matrix hade premiär. Det känns som eoner av tid sedan. Och om precis lika länge till tänker alltså Mercedes ha ett koldioxidneutralt utbud av personbilar.

Det är alldeles för klent.

Mercedes vill att mer än hälften av bilförsäljningen 2030 ska utgöras av elbilar och laddhybrider. Men Mercedes är i övrigt ganska försiktiga med att prata om specifika tekniker, som batterielbilar eller laddhybridbilar. Istället pratas det om övergripande mål som sedan kan nås med olika tekniker – även vätgas.

"Mercedes skulle kunna ligga bra till i omställningen – så varför det här slappa målet?"

Precis som många andra stora bilmärken är Mercedes ganska sent ute med batterielbilar. Men koncernen har alla möjligheter att ligga riktigt bra till i omställningen om bara några år.

Vi har till exempel fått se Mercedes imponerande satsning på laddbara lastbilar, och planerna för de kommande laddhybriderna med imponerande lång räckvidd ser bra ut.

Så varför det här slappa koldioxidmålet? Visst, att vända om en Atlantångare som Daimlerkoncernen kommer ta sin tid. Men bättre än så här kan ni, Mercedes!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker 2039 är ett bra och ambitiöst mål av Mercedes för att vara koldioxidneutrala.
Ja
61
54
Nej