Tesla måste sluta med de galna prisändringarna: "Det gynnar ingen"

Tesla måste sluta med de galna prisändringarna: "Det gynnar ingen"
Foto: Getty Images

Tesla är inte som andra biltillverkare – på gott och ont. Det finns mycket bra med Elon Musks bilimperium, men det finns också en hel del som borde kunna funka mycket bättre.

En av de viktigaste sakerna har aktualiserats de senaste månaderna, och det är Teslas ständiga priskaos.

Det känns som att det knappt går en vecka längre utan att Tesla på något sätt justerar priserna, antingen uppåt eller nedåt. Recharge var först i Sverige att skriva om den brutala prisdumpningen som gjordes tidigare i år, där en Model X plötsligt blev nästan 600.000 kronor billigare.

Teslas prisdumpning tidigare i år: 600.000 kronor billigare

Sedan gick det några veckor, och så höjdes priserna plötsligt igen, utan förvarning. Nu är det dags igen för ytterligare en justering. Tesla brukar heller inte ge några bra förklaringar till prisjusteringarna utan hänvisar till marknaden i stort och att modellprogrammet ska hållas uppdaterat.

Å ena sidan är det kul med ett bilföretag som Tesla, som inte justerar priserna en gång om året utan anpassar sig efter vilka förhållanden som råder. "Move fast and break things" har blivit ett mantra hos vissa företag i teknikbranschen, dit Tesla vill höra.

Men å andra sidan är det fruktansvärt jobbigt för bilköparna att hålla reda på allt det här. De hamnar ofta i kläm när priserna plötsligt ändras utan förvarning så ofta som Tesla gör.

Ingen annan ändrar i prislistan lika ofta som Tesla

En Model S-köpare som plötsligt får betala hundratusentals kronor mer om beställningen läggs några timmar senare blir så klart förbannad – med all rätt.

Tesla har själva sagt i ett uttalande att de måste kunna "periodiskt ändra priserna och tillgängliga tillval som andra biltillverkare". Men vad jag vet finns inget annat bilmärke i världen som ändrar prislistan så ofta som Tesla.

Att ändra priserna då och då är förstås okej, men så här ofta? Det gynnar ingen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt okej att hålla på som Tesla, att ständigt justera priserna.
Ja
126
481
Nej