Osannolikt dålig tajming av Hyundai

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Igår: Explosion och stängda vätgasstationer i Norge. Idag: Sverigelansering för vätgasbilen Hyundai Nexo och nyöppnad vätgasstation i Umeå.

Jag måste nästan börja med att skicka mina kondoleanser till Hyundai Sveriges PR-avdelning som hade sett framför sig en riktig kioskvältare till lansering av Hyundai Nexo. Det kunde ju inte bli bättre. Att lansera bilen i samband med utbyggnation av nätverket för vätgastankning. Det skulle bli "the perfect storm". 

Och visst, upplägget låter glasklart. Vattentätt. Bäddat för succé. Om det inte vore för det fullständigt osannolika sammanträffandet som skedde i Norge igår. En vätgasstation exploderade (lyckligtvis utan någon svårt skadad) i Sandvika utanför Oslo.

Det ledde till att flera andra vätgasmackar valde att stänga i väntan på utredningen som ska fastställa orsaken till explosionen.

I Sverige fortsätter dock de fyra stationer som finns att hålla öppet. Men frågan är om inte tryckvågen från explosionen i Sandvika knuffar omkull de personer som hade tänkt lägga rabarber på en vätgasbil. För hur sugen blir man på att köpa en bil som riskerar flyga i luften, som om den vore med i en Die Hard-film, när man ska tanka?

Det ska dock sägas att det i nuläget inte finns något som säger att det är vätgasen i sig som är orsaken till explosionen. Men explosionen är likväl ett faktum – och hur man än vrider och vänder på det är det ju ingen toppenreklam för vätgas som drivmedel. 

Och just det, höll nästan på att glömma. Hyundai Nexo finns att beställa nu och kostar från 849.900 kronor. 879.900 kronor i premiumutförande. Någon som är sugen?    

Hyundai Nexo.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det spelar ingen roll, jag ska köpa en vätgasbil ändå.
Ja
196
296
Nej