Tesla och den förvirrade motoreffekten – hur stark är Model 3?

Tesla och den förvirrade motoreffekten – hur stark är Model 3?

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Vilken effekt har egentligen Tesla Model 3 Dual Motor? Den frågan var förstås inte helt orimlig att ställa i samband med vårt senaste test av Model 3 mot konkurrenterna.

Vi kan erkänna att det är väldigt förvirrat eftersom det florerar en hel del uppgifter. Att Tesla själva inte verkar intresserade av att lämna vettiga uppgifter hjälper inte. Men det här är vad vi vet:

Transportstyrelsen säger att vår testbil har 462 hästkrafter (340 kW). Det beror på att man enligt ett EU-direktiv ska slå ihop nettoeffekten i bilar med två motorer. Teslans så kallade COC-dokument (Certificate of Conformity) uppger att den har 204 hästar (150 kW) fram och 258 (190 kW) bak, totalt alltså 462 i maxeffekt.

Enligt Wikipedia, som hänvisar till dokument från den amerikanska certifieringsmyndigheten EPA, är siffrorna 147 respektive 188 kW. Dessutom finns uppgifter om att den sammanlagda systemeffekten är 274 kW (373 hästar) för båda motorerna tillsammans när man har gjort effektmätning på rullande landsväg.

Omkring 373 hästar i maximal systemeffekt tycker vi verkar rimligt i förhållande till vikt och prestanda när man jämför med konventionella förbränningsmotorbilar.

Tesla är från officiellt håll irriterande ovilliga att prata om effekt och hävdar envist att man inte kan mäta eller beräkna effekten hos en elmotor på samma sätt som hos en förbränningsmotor (vridmoment multiplicerat med varvtal).

För att göra allt ännu mer förvirrat ska Transportstyrelsen snart börja ange effekten för elbilar i enlighet med en metod där maximal effekt mäts under 30 minuter. Då har Model 3 Dual Motor 88+120 hästar, eller totalt 208, enligt COC-dokumentet. Och det är ju löjligt lite i förhållande till dess prestanda.

Att det ska vara så krångligt...?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.