Alrik Söderlind: Motbilspolitik

Alrik Söderlind, chefredaktör

Denna ledare kommer från det andra nummer av vår elbilstidning Edition Recharge. Den finns i butikshyllan just nu och som digitaltidning här på sajten.Just nu är det hela havet stormar i bilpolitiken.
Nya förslag på beskattning av bilar och tjänstebilar. Riktningen är klar, elektrifierat ska gynnas – men det är fortfarande så att en elbilsköpare betalar in mer i moms än den som köper motsvarande bil med förbränningsmotor. Även med höjd bonus till 70 000 kronor. Staten tjänar pengar på miljöbilarna!

Utspelet från Miljöpartiet kring tjänstebilar var ännu märkligare – och då ska vi betänka att tjänstebilar står för en stor del av nybilsköpen och därmed vad Svensson kör om tre år.

Jag förstår ingenting, eller så förstår jag allt!

Vi börjar med det första obegripliga spåret: Miljöpartiet tar bort incitamentet för att välja en eldriven tjänstebil. Förmånsbeskattningen blir densamma oavsett drivlina! 

Visst blir drivmedlet billigare för den som väljer en elbil, men handlar det om tjänstekörning kan man lika gärna välja en Audi RS 4 som en Audi e-tron – typ! Det är livsbejakande och helt underbart på sina vis, men när det kommer från Miljöpartiet är det helt obegripligt.

Det främjar absolut inte omställningen till elektrifierat.

Om något behöver elbilar stöttas rejält för att folk med glädje ska välja en eldriven bil – och med glädje tänker jag kanske främst på plånboksglädjen. Den andra biten med härlig gaspedalrespons, tyst gång och billiga mil lär de upptäcka när de väl fått sin bil... 

Många norrmän har omfamnat sina elbilar eftersom det gjort deras bilinnehav mindre kostsamt.

Dags för spår två, där allt verkar glasklart: Miljöpartiet vill sänka nybilsförsäljningen, minska bilismen och göra det dyrare att ha bil. Det slår inte bara mot privata plånböcker utan mot hela fordonsbranschen med anställda inom såväl produktion och utveckling, som service och försäljning. Flera hundra tusen anställda.

Förslaget kommer att störa hela bilbranschen och kanske stoppa nyförsäljningen av tjänstebilar, eftersom man inte vet vad som kommer att gälla framöver. Det är riktigt illa! Vad det betyder för Volvos ekonomi är lätt att förstå. Och varför ska de som verkligen behöver en bil i tjänsten bestraffas på detta vis?

Enligt förslaget ska statskassan berikas med 150 miljoner under det första året och när alla tjänstebilar bytts ut betyder det 3,2 miljarder per år i ökade skatteintäkter. 

Bilismen ska mjölkas ännu mer och den tankegången förstår jag att Miljöpartiet gillar.

Men har man verkligen med sig alla de andra partierna i Januariöverenskommelsen på detta? 

När allt kommer omkring förstår jag nog ingenting! 

Eller håller Miljöpartiet medvetet på att göra sig omöjliga i regeringen, och drar på med förslag som man vet inte kommer att gå igenom, för att visa att man står för något helt annat än alla andra och därmed får en egen profil som man hoppas ska öka antalet väljare. Men vilka partier vill då bilda regering med Miljöpartiet...

Det är spännande tider. Du som normalt läser auto motor & sport känner igen en hel del material i denna tidning, men nästa nummer av Recharge kommer inte automatiskt gå till amsprenumeranterna. Nu bryter vi ut den till en egen tidning, med ett eget liv.

Vill man bara läsa om elektrifierat är det Recharge som gäller, vill man ha blandningen är det auto motor & sport. Håll utkik i kiosken och på Rechargesajten!

Alrik Söderlind, chefredaktör