Därför är Volvo C40 Recharge inte bilentusiastens val

Därför är Volvo C40 Recharge inte bilentusiastens val

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


 "Det har aldrig varit så attraktivt att skaffa en ny Volvo", säger Volvo själva i pressmaterialet om nya, helelektriska Volvo C40 Recharge. Jag är inte lika säker.

Låt oss titta på några av de nyheter och punkter man trycker på.

Utrustningsmässigt vill man "minska komplexiteten och fokusera på attraktiva, förvalda varianter". Man har "drastiskt förenklat C40 Rechargeutbudet."

Varför det? Vad hände med premiumtillhörigheten? Valfrihet är lyx. Att tvingas välja fyra extra tillval i ett paket för att du egentligen bara ville åt den femte prylen är aldrig kul. Fråga de som kört asiatiska bilmärken och haft det så här i alla tider – detta påhitt är inget nytt!

Det kan bara var en och annan inköpare som uppskattar detta, jobbet går fortare och risken att "välja fel" minskar. Men hur många – tjänstebilister och andra – har problem med att det finns en del alternativ att sätta sig in någon kväll när de köper en bil för 700.000 kronor? Som min kompis sade: Ska det inte vara speciellt att köpa bil? Det är inte hostmedicin på apoteket.

Nästa punkt: "Alla helt elektriska Volvomodeller kommer endast att kunna köpas online."

Jaha, ännu bättre. Visst kan jag förstå när någon som vill vara först i landet med bilen x, slänger iväg en tidig beställning på nätet och njuter av att få vara tidig också. Förmodligen en person som byter bil ganska ofta.

Men egentligen undrar jag om inte bilar är bland de sämsta produkterna som finns att handla strikt online. Får tonåringen plats i baksätet? Passar stolarna farsans rygg? Hur känns interiören? Hur ser den där färgen ut egentligen? Utan en provsittning/provtur är det omöjligt att veta vad man köper. Men när Volvo vill sälja direkt till kund framöver kommer det inte finnas några återförsäljare som kan visa bilen. Ett och annat showroom möjligen.

Måste det verkligen gå lika fort att köpa bil som att beställa en pizza? Återigen: Ska det inte vara speciellt att köpa bil?

 

Volvo C40 Recharge kommer att ha åretruntdäck "för säkerhet året runt och bekvämlighet".

Är detta verkligen Volvo? En bilintresserad person vet att vinterdäck är bäst på vintern och sommardäck är bäst på sommaren. En bilentusiast läser däcktester och väljer däck med omsorg. Hen kanske köper en begagnad bil och inte kör testvinnardäck precis hela tiden – men har åtminstone koll på sina däck.

Åretruntdäck står i andra änden av skalan och gillas snarare mer av bilpooler och liknande. Jo, de har blivit bättre på senare år, men faktum kvarstår att deras bästa egenskap är att någon slipper skifta hjul både höst och vår. Denna någon är Volvo om du prenumererar på bilen …

Nu har Volvo tydligen utvecklat ett åretruntdäck tillsammans med Pirelli, men att det blir en kompromiss kvarstår. På en över 2,2 ton tung bil dessutom – se upp i backen, gott folk! 

Care by Volvo ska göra det lika enkelt att skaffa och ha bil som mobil. Jag kanske är mossig och Volvo helt rätt ute. För i den mån det finns något som kan kallas mobilentusiaster vill de kunna byta till det senaste fort och enkelt. Dagens bilkunder går måhända åt samma håll. Det kanske inte gör något om du inte riktigt gillar hur din nya bil blev – byt ut den fort bara!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Instämmer, Micke!
Ja
828
68
Nej