Peder Karlsson: Tesla, ni hade en chans…

"Att låta människor betala bokningsavgifter på en bil som en tillverkare rimligtvis vet att de inte kommer att kunna köpa luktar lite illa."

Annons
Annons
Peder Karlsson: Tesla, ni hade en chans...

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Krönikan publicerades först i auto motor & sport nummer 19/2020, men blev relevant igen senast i januari 2022 då Tesla meddelade att lanseringen av Cybetruck skjuts upp till 2023. /Red


Mången krönika skriven av mig har handlat om Tesla. Mer än ofta har ordalagen inte varit direkt positiva. Jag har haft stora problem, kanske inte med bilarna i sig, men med maffian som skapats kring märket, alltså ägarna. Som med religiös fanatism proklamerar märkets ofelbarhet oavsett vilka aspekter man än diskuterar. 

Jag har nu hunnit köra några Teslor och jag får väl säga att jag inte är jätteimponerad. Jag bländas av fartresurserna även om jag ser dem som helt meningslösa i en vanlig bil, och jag är imponerad av räckvidden, de verkar hålla sig steget före alla elkonkurrenter vilket irriterar mig lite, men de gör det trots allt. Däremot är jag direkt besviken på inredningen, passformen, utstrålningen och känslan. På alla de punkterna faller fortfarande Tesla platt i mina ögon.

Trots det beställde jag en Cybertruck så snart den lanserades. Den var alldeles för knasig för att låta bli. En gigantisk pickup med jättelång räckvidd och acceleration som en hypersportbil. En sådan måste jag ha. Jag skrev dock en krönika tidigt om att jag trodde att det hela var ett PR-trick. Den kommer aldrig att tillverkas, eller i alla fall inte kunna säljas i Europa. Men jag bokade ändå en för att vara med i loopen och få de nyheter som dök upp. 

Nu vet vi att jag hade rätt från början. Det var ett PR-trick. Bilen kommer aldrig att säljas, i alla fall som sagt inte i Europa. Nyheten kom för någon vecka sedan. Elon Musk gick ut och sade att den går emot EU-regler på för många punkter så den kommer inte att komma hit, åtminstone inte i den form den är nu. 

Han fick det att låta som att han blivit överraskad av beskedet, som att ”oj då, funkar den inte i Europa, gud vad konstigt”, men det är såklart bullshit. Att den där bilen inte skulle gå att sälja här visste de såklart redan när den låg på ritbordet.

Då kan man fråga sig varför man klämt av tiotusentals européer en massa bokningsavgifter? Var det inte bara ett PR-trick utan ett ganska genialiskt sätt att boosta kassakistan i bolaget och samtidigt få upp aktiekursen?  

Jag vet inte, jag bara spekulerar, men att låta människor betala bokningsavgifter på en bil som en tillverkare rimligtvis vet att de inte kommer att kunna köpa luktar lite illa. 

Jag skiter egentligen i vilket, det jag tänker på är att jag trots alla mina issues med Tesla gav dem en chans och beställde en bil, och se hur det gick. Precis som jag trodde.

Jag får helt enkelt hoppas att övriga biltillverkare tar sig i kragen och börjar ta upp jakten på dem på riktigt så att jag också kan bli elbilsägare så småningom. Som det ser ut nu blir det old school ett tag till. Det är Teslas fel. Så det så.

Annons
Annons
Rulla till toppen