Alrik: Hand i hand med Kina?

”Går det att förstå graden av förnedring och det industriella allvaret när gårdagens herrefolk mer eller mindre står med mössan i handen?”

Annons
Annons
alrik ledare
Det här är chefredaktörens ledare ur auto motor & sport nummer 17/2023

Västvärlden har historiskt levt högt tack vare tillverkningsfabriken Kina.

Billig arbetskraft gjorde oss till lyxkonsumenter. 

Men nu snurrar allt. Vem står högst upp i näringskedjan? Vem är mest beroende av vem? 

I decennier byggde västvärldens stora företag fabriker i Kina och skeppade hem varor och samlade på sig rikedom.

Kineserna försökte svara med att kopiera för att försöka bygga upp sin egen industri. Det gick sådär – fram till att vinden vände när elbilar inte längre var framtiden utan i högsta grad nuet.

VW köper in sig i kinesiska elbilstillverkaren Xpeng för sju miljarder, och får fem procent av aktierna.

Audi köper teknik av statliga biltillverkaren SAIC – för att snabba på utvecklingen av elbilar. Anrika Audi som har som slogan ”Vorsprung durch Technik” tar hjälp från Kinas största biltillverkare som mer eller mindre sågs som ett skämt här i väst, för tjugo år sedan.

Vem hade förutspått detta för bara två år sedan?

Går det att förstå graden av förnedring och det industriella allvaret när gårdagens herrefolk mer eller mindre står med mössan i handen?

Och pengarna går samma väg.

Saudiarabiens gigantiska investerarfonder vänder gamla favoriter som Mercedes och Porsche ryggen och köper numera exempelvis in sig i kinesiska Nio och Human Horizons – som båda välkomnar friskt kapital.

För gudarna ska veta att stora delar av det kinesiska elbilsundret svajar på optimistiska kalkyler samtidigt som de mest framgångsrika ingår stärkande samarbeten.

Kinesiska BYD hjälper Toyota att få fart på sin elbilssatsning. Geely samarbetar med Mercedes för att återuppliva Smart. Och så vidare och så vidare.

Vilket västföretag blir nästa att investera i kinesisk bilindustri? Jag tror det är sunt och nödvändigt.

Västvärldens Kinaberoende av allt som har med elbilsbatterier att göra är om möjligt ännu större. Det är så fundamentalt att USA inte ger elbilssubventioner om batterierna kommer från Kina. Vad händer då? Kinesiska företag slår sig samman med sydkoreanerna och pumpar in miljarder i Sydkorea, och så hittar man ett kryphål som välkomnas av många amerikanska bolag. Utan batterier och metaller från Kina faller den amerikanska elbilstillverkningen.

Fakta säger att västvärldens biltillverkare på bara några år har tappat över 20 procent av marknadsandelen på världens största bilmarknad till de kinesiska företagen. Som nu håller över 60 procent av marknaden.

Fallet måste stoppas.

Kina lär i år bli världens största bilexporterande land – upp med 76 procent under det första halvåret. Det drivs av de västerländska tillverkarna – som måste hitta avsättning för sina bilar någonstans, när kineserna inte längre är så intresserade.

Samtidigt sonderar kinesiska SAIC, som bland annat har varumärket MG, var man ska bygga en bilfabrik i Europa. Det lär inte bli billigare att bygga bilar i Europa, men man slipper importtull, kortar leveranstider, kan reagera snabbare på marknadens önskemål och inte minst – man bygger relationer.

Även om det kan ses som en invasion på europeisk mark betyder det att prisövertaget minskar eller försvinner. Det är välkommet. En MG4 är runt 150 000 kronor billigare än konkurrentbilen VW ID.3. Hur ska VW kunna konkurrera?

Som om allt detta inte vore utmaning nog svävar Teslahotet över hela branschen.

Prissänkningarna som vi sett är bara början. Tesla säger att man ska halvera kostnaderna på några års sikt. En elbil ska bli billigare att tillverka än en förbränningsmotorbil.

Hela branschen talar om 25 000 euro.

Och det vill till. För den verkliga omställningen till elektrifierat handlar inte om de dyraste bilarna utan om massan av billiga bilar. Subventioner kan inte pågå i all evighet.

De som lyckas bäst med att tillverka elbilar kostnadseffektivt blir framtidens vinnare – och Tesla siktar på VW- och Toyotavolymer runt 20 miljoner årligen.

Än så länge tjänar de stora bilgiganterna sina pengar genom att tillverka förbränningsmotorbilar, men den inkomstkällan lär sina år för år.

Vi kan alltså se fram emot stenhård konkurrens, fler samarbeten mellan tillverkare från jordens alla håll och allt billigare elbilar. Till och med Tesla talar om att man har samarbetsplaner – att sälja sin självkörningsteknik till en stor biltillverkare.

Det goda är att världen vävs samman allt tajtare, när alla har ägarandelar i varandra sitter vi än tydligare i samma båt. 

När dom är vi finns möjligheten för vidsynthet.

Annons
Annons
Rulla till toppen