Cathie Björk: Elbilsrevolutionen som kom av sig

”ICE-bilarnas volymer kommer att minska och priserna att öka. Det har redan börjat ske. Skillnaden är att du ser inga stora rubriker om denna dödsspiral”.

Annons
Annons
Cathie Björk krönika vinjett
Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.

Sedan vi klev in i 2024 har vi nästan dagligen sett rubriker om att elbilsförsäljningen rasar. Det har också skrivits om ett gäng biltillverkare som förlorar hundratusentals kronor på varje elbil de bygger. De ambitiösa projekt man för några år sedan basunerade ut om nya elbilsfabriker och batterifabriker har delvis senarelagts.

Hur står det egentligen till med århundradets paradigmskifte? Är elbilen den nya etanolbilen? Är jihadoljan åter på tapeten? Har oljelobbyn övertygat bilindustrin om att avgaser är framtiden? Har ludditerna på BU2.0 fått rätt till slut? Är elbilar det nya Mordor?

För den inte så observante skulle man lätt kunna tro det, men nej! Elbilen är inte den nya etanolbilen. Att den försvann berodde väl först och främst på att det efter några år inte var billigare att åka etanolbil längre.

Av samma anledning kör de flesta inte heller på HVO100. När dieseln kostade 25 spänn var köpsuget på dieselbilar inte i Jenna Jameson-klass heller. De flesta bilister är normalbegåvade och väljer om möjligt det billigaste drivmedlet att ta sig från A till B. Just detta är elbilens stora fördel på sikt då en bra elbil snittar på 2kWh per mil över året.

Jag skippar alla andra fördelar och nackdelar denna gång. Pengar är ofta det som i första hand avgör vad folk kör för bil. Prisläget på elbilar är anledningen till att försäljningen går lite trögare i år. Kapitalvaror som ofta betalas med lån är just nu en extra hög tröskel för många på grund av ränteläget.

Det finns dessutom knappt några bra elbilar under halvmiljonen idag. Men allt talar för att detta kommer att ändras de närmaste åren. Elektrifieringen kommer att fortsätta öka och på längre sikt ta över helt på global nivå. Glöm lilla PK- Sverige nu och tro inte att det bara är vi och norrmännen som är dumma i huvudet som köpt en massa elbilar.

Priset och teknikutvecklingen kommer att avgöra. Ingen normalbegåvad med ekonomiskt sinne över Lyxfällan-nivå kommer att köpa en ny ICE efter 2034 för att ta sig från A till B. Troligen mycket tidigare.

Statistiken för januari 2024 visar att det globalt såldes över en miljon elektrifierade bilar denna månad. Man ska dessutom ta hänsyn till säsongsvariationer där Q1 på flera marknader är sämre volymmässigt än kvartalet innan.

Man kan inte jämföra månad efter månad. Inte heller kvartal efter kvartal. Finansmarknaden gör dock så och blaskor som jagar rubriker. Vill man se trender bör man kika på statistik över lång tid.

Så hur ser det ut bortom de snaskiga klickrubrikerna som många bara ser? I januari i år ökade elektrifieringen med 63 procent jämfört med januari 2023. Detta är precis tvärt emot vad många rubriker fått oss att tro under den senaste tiden.

Diagrammet kommer från ev-volumes.com. Här ser man tydligt över lång tid hur det ser ut och det finns ingen anledning att tro att trenden för framtiden kommer att se annorlunda ut.

Elbilarna kommer att bli billigare och räntor kommer att gå ner igen. Räckvidden kommer att bli längre, och alla de fördomar och krav vi matats med om elbilar kommer grannen din att upptäcka har varit överdrivna.

Vill man ha klickrubriker kan man från diagrammet påstå att andelen elbilar sjönk med tre procent från 2022 till 2023. Man kan också se att tillväxten sjönk med 20 procent till 2023. BU2.0 jublar!

Det spelar ingen roll vad vi kikar på för statistik. Trenden är lika glasklar om vi kikar på hur batteripriserna utvecklas. De som följer batterikemins utveckling vet också att batterierna blir effektivare. Vi som hängt med ett tag vet att energieffektiviteten i bilarna också blir bättre.

Det finns dessutom batterier idag som är koboltfria och elmotorer som inte behöver konfliktmineraler. Detta gör också bilarna billigare. Med gigacastings har flera tillverkare nu kopierat Teslas byggteknik vilket gör att bilfabriker och bilar blir effektivare, snabbare och billigare att bygga. När volymerna ökar blir inköpen ännu billigare. Siffror visar på 14-22 procent billigare för varje volymdubblering. 

De stora förlorarna blir de biltillverkare som gör rena ICE-bilar. Deras volymer kommer framöver att minska och därmed kommer priserna att öka. Det finns fina diagram som visar på det också. Det har nämligen redan börjat ske. Skillnaden är att du ser inga stora rubriker om denna dödsspiral.

Cathie Björk: Hybrider är framtiden!
Annons
Annons
Rulla till toppen