Volvos elbil: Räckvidd, teknik och design – här är alla fakta vi vet idag

Volvos elbil: Räckvidd, teknik och design – här är alla fakta vi vet idag
Det här är en av två konceptbilar som Volvo visade upp 2016. Den visar hur en kommande ersättare till dagens V40-modell skulle kunna se ut, med eldrift och framhjulsdrift. Räckvidden för konceptbilen var 36 mil.

De senaste uppdateringarna är markerade med gul färg.

Volvo ska lansera en helt eldriven bil 2019. Det är inte helt okontroversiellt: som du kan läsa längre ned har Volvo tidigare varit mycket kritiska till elbilstekniken. Men mycket kan hända på några år, och förutom dagens laddhybridmodeller kommer nu alltså en helt eldriven bil.

Polestar 2

Den första elbilen från Volvo blir egentligen inte en Volvo, utan en Polestar. Volvos prestandamärke ska lansera en helt eldriven bil som Volvo själva säger blir en direkt utmanare till Tesla Model 3.

Det är ovanligt att en biltillverkare går ut så tydligt med namn på konkurrenter, men det gör alltså Volvo.

Polestar 2 blir en kompaktmodell med ungefär samma designstuk som Model 3, och den lanseras 2019.

Volvo XC40 som elbil

Efter det kommer första nya elbilen under Volvomärke: en eldriven version av kompaktsuven XC40. Den ska kosta motsvarande 50.000 dollar i USA, har Volvochefen avslöjat i en intervju, före den amerikanska miljöbilspremien.

Volvo XC90 som elbil

Längre fram kommer också en eldriven version av stora suven XC90.

Polestar 3

Därefter följer Polestar 3 som blir en eldriven suv.

Volvo C30 Electric hade inte alls lika lång räckvidd som många av dagens elbilar men var ändå ett intressant experiment för att ta reda på hur eldrift funkar i vardaglig trafik.

Volvos elbil: Historik

Redan på 1970-talet började Volvo experimentera med elbilar under oljekrisen. Volvo EC sattes aldrig i produktion utan fungerade mest som experimentbil, men några årtionden senare blev C30 Electric verklighet. 

Den hade en elmotor på 82 kW och ett litiumjonbatteri på 24 kWh som skulle klara 15 mil enligt NEDC-körcykeln. För att inte räckvidden skulle förkortas alltför mycket på vintern fanns ett separat klimatsystem för kupén som drevs av etanol, men föraren kunde välja att driva klimatsystemet via batteriet istället.

När Håkan Samuelsson tog över Volvo Cars 2012 gjorde han klart att laddhybrider var bättre än elbilar på nästan allt. 

"Små bensinbilar har bättre värme, luftkonditionering, bättre räckvidd. Elbilen levererar möjligen bara ett bättre miljösamvete. Om man är miljövän är det naturligtvis rätt – fast vi ska komma ihåg att om vi kollar var strömmen kommer ifrån, om man tittar på det faktum att man släpar runt tunga batterier som kostar energi och så vidare är kanske inte elbilen lika miljövänlig som man först trodde", sa han.

I en intervju med Dagens Nyheter sa han rakt ut att Volvo "inte tror på rena elbilar". Och den åsikten delades med flera andra högt uppsatta Volvochefer.

Men sedan hände något. Utvecklingen av elbilsbatterier och den allt mognare marknaden för elbilar kanske hade något med saken att göra. Volvo har alltså gjort en helomvändning från halvhjärtade konceptbilar till storslagna elbilsplaner.

I juli 2017 kom beskedet att Volvo inte ska lansera någon ny modell efter 2019 som inte är elektrifierad på något sätt. Det blir fem nya elbilar, varav två hamnar under prestandavarumärket Polestar. Vid sidan om de helt eldrivna modellerna kommer laddhybrider (som kan laddas i uttag och kan köras flera mil på eldrift) och så kallade mildhybrider (som inte kan laddas och som bara kan köras korta sträckor på el).

Här kan du läsa mer om Volvos väg till eldrift.

Volvo Concept 40.2 har ett kantigare och "yxigare" formspråk än de senaste årens Volvomodeller. Om det är så här som elbilen faktiskt ska se ut återstår att se. Volvo har inte ens avslöjat vilken karossform bilen får.

Volvos elbil: Design

Den nya elbilen Polestar 2 blir förmodligen ganska kompakt och det är ingen vild gissning att den hamnar i Volvos 40-serie, det vill säga bilar i ungefär samma storleksklass som Volkswagen Golf. Men det är inte klart vilken karosstyp bilen får.

Enligt uppgifter till Autocar blir elbilen en produktionsversion av konceptbilen 40.2. Det innebär en halvkombimodell med ganska kantig design.

Enligt Volvochefen Håkan Samuelsson handlar det om "en karosstyp vi förväntar oss kommer accepteras globalt" – tittar vi på försäljningssiffrorna i bilbranschen.

"Vi kommer börja produktionen med den helt eldrivna versionen. Varianter med förbränningsmotor kan följa senare", har Håkan Samuelsson sagt till Automotive News.

En intressant detalj är att Volvo också ska utveckla större elbilar på den så kallade SPA-plattformen, som ligger till grund för S90, V90, XC90 och nya XC60.

Volvos kännetecken i fronten, de karaktäristiska "Tors hammare"-strålkastarna, finns förstås på plats. Men förmodligen får elbilen också en del andra designdetaljer som skiljer ut den som just en elbil.

Volvo visade upp två nya konceptbilar 2016 som skulle kunna ge en fingervisning om hur den kommande elbilen ser ut. En av dem visade hur en kommande Volvo V40 med eldrift skulle kunna se ut, med batterierna placerade under golvet för att sänka tyngdpunkten och med en elmotor som driver framhjulen.

Designen på V40-konceptet är ett stort steg från dagens modell. Bilen blir betydligt kantigare men behåller den karaktäristiska strålkastardesignen som kallas Tors hammare. 

En intressant detalj med Volvo V40-konceptet är att den från sidan ser ut som en sedan. Men trots det säger Volvo att det inte kommer någon S40 – det är V40 och XC40 som gäller.

Vid sidan om Concept 40.2 här ovan visade Volvo också upp Concept 40.1. Den ska visa hur nya kompaktsuven XC40 skulle kunna se ut. Konceptbilen var en laddhybrid, men det är inte omöjligt att den också dyker upp med eldrift.

Volvos elbil: Räckvidd

Volvo har nämnt en räckviddssiffra på 50 mil i NEDC-körcykeln vilket borde innebära knappt 40 mil i verkligheten. Bilen får flera batteripaket med olika lång räckvidd för att passa olika köpare. Lång räckvidd är enligt utvecklingschefen Henrik Green ett krav från köparna som är vana vid snåla dieselmotorer och räckviddssiffror på över 100 mil. Men på längre sikt kan räckvidden spela mindre roll.

"Vår bransch och många kunder är så vana vid lång räckvidd, genom stora bränsletankar och snåla dieselmotorer, och vissa kunder kommer att vilja ha det också i framtiden. Men samtidigt kommer det en yngre generation som inte nödvändigtvis behöver lång räckvidd. Jämför med en iPhone. En del vill att batteriet ska räcka i tre dagar, medan andra som föredrar lättare, mindre och billigare batterier nöjer sig med att ladda varje natt", har han sagt i en intervju med Dagens Industri.

Volvos flexibla arkitektur CMA ligger till grund för flera nya Volvoelbilar. Batterierna placeras under golvet.

Volvos elbil: Teknik och plattform

Flera av Volvos elbilar ska bygga på den så kallade CMA-plattformen, som står för Compact Modular Architecture. Den är utvecklad tillsammans med ägaren Geely. CMA är en flexibel "bygglåda" som kan ligga till grund för många olika biltyper. Elbilarna ska byggas vid sidan om andra CMA-modeller.

Volvo tänker låta kunderna välja mellan olika batteristorlekar och olika antal motorer för att få tvåhjulsdrift eller fyrhjulsdrift.

Så här ser CMA-bygglådan ut från sidan.

CMA utvecklades redan från början för att vara förberedd för hybridteknik och ren eldrift. Peter Mertens, som tidigare var utvecklingschef på Volvo, berättade att den nya CMA-plattformen ska ses som lillebror till större SPA, som ligger till grund för Volvos 90-serie. Den bjuder på en liknande grad av vad Mertens kallar "plug and play-flexibilitet". CMA kommer möjliggöra både fram- och fyrhjulsdrivna varianter bilar.

Batteripaketet är alltså placerat längst ned i bilen för att sänka tyngdpunkten – det är inget unikt för Volvos elbil. Men CMA-plattformen har till skillnad från en del andra elbilar inte batteripaketet "utbrett" över hela bilens bredd, utan det är koncentrerat till området där kardanaxeln annars skulle ha varit.

Nackdelen är att batteriet förmodligen blir mindre än annars, men med högre energitäthet och bilens relativt låga vikt (det är alltså en modell i Golfstorlek det handlar om, inte större än så) lär räckvidden ändå räcka till.

Förutom den nya elbilen som ska lanseras 2019 kommer fler modeller som baseras på den större SPA-plattformen. Den ligger till grund för modellerna S90, V90, XC90 och nya XC60.

Volvos elbil: Pris

I en intervju avslöjade Volvochefen Håkan Samuelsson att Volvo XC40 med eldrift ska kosta ungefär 50.000 dollar, annars blir den inte lönsam. Det är lite mer än vad många kanske hoppats på. Men vi ska också komma ihåg att den siffran förmodligen är före den amerikanska miljöbilspremien på 7.500 dollar.

Det är svårt att översätta priset direkt till svenska kronor, men på den amerikanska marknaden är 50.000 dollar lika mycket som instegspriset för en Volvo XC90.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Volvos elbil kommer bli en tuff utmanare för konkurrenterna.
Ja
258
49
Nej