Volvo: ”Teslas Autopilot är låtsas-autonomt och farligt”

Volvo: ”Teslas Autopilot är låtsas-autonomt och farligt”

Kan självkörande bilar vara farliga? Trent Victor, en av Volvos chefer för krocksäkerhet, hävdar att Teslas autonoma system Autopilot invaggar föraren i en falsk säkerhet. Trent Victor går så långt att han kallar Teslas Autopilot för en "wannabe" (på låtsas).

Trent Victor uttalar sig i en intervju med amerikanska tekniksajten "The Verge" där han beskriver Teslas Autopilot som farligt då det ger sig ut för att kunna mer än det kan. I ett kritiskt läge kan Teslas Autopilot inte klara av den autonoma körningen och då förväntas föraren ta över, vilket kanske måste ske blixtsnabbt för att undvika en olycka. Något som finns beskrivit i flera klipp på YouTube.

För att förstå autonoma bilar och dela upp tekniken i olika nivåer används en nomenklatur, från "Level 0" till "Level 5". Nivå noll är en helt vanlig bil, utan hjälpmedel. Nivå fem är en självkörande bil där det inte ens finns ratt och pedaler.

Enligt Trent Victor har Teslas Autopilot lagt sig på "Level 3", vilket är den mest osäkra nivån då bilen klarar av väldigt mycket men ändå ska föraren ta över om körningen blir osäker. Något som inte blir lätt om föraren just då skickar mail med mobilen eller läser en tidning bakom ratten. Volvos autonoma system ska ligga på "Level 4", det vill säga den nivå då bilen verkligen klarar av alla situationer i trafiken utan förarens hjälp. Det är den nivå som Googles självkörande bilar också eftersträvar.

"Det är viktigt för oss som företag, och vår åsikt om autonom körning, att tydligt hålla isär de här nivåerna," säger Trent Victor, "så att du vet när du är i halvautonomt läge och när bilen är fullt ut autonom, utan behov av övervakning."

I intervjun klargör Trent Victor också Volvos löfte att ta ansvar för den autonoma körningen. "Vi kan inte bara stänga av det autonoma systemet," förklarar han, "vi tar ansvar och stannar fordonet om föraren inte tar över körningen, om det skulle behövas".

Att få autonoma system att fullt ut ta över körningen och anpassa dessa till även extrema situationer är en enorm utmaning. Men Volvos ambition är att uppnå "Level 4".

Trent Victor, på Volvo Cars, anser att Teslas Autopilot invaggar föraren i en falsk säkerhet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med, Teslas Autopilot invaggar föraren i en falsk säkerhetskänsla.
Ja
234
38
Nej