BMW i3 får räckvidden förlängd med 50 procent

BMW i3 får räckvidden förlängd med 50 procent

Hyllningarna till BMW i3 har varit många och ska man leta efter något negativt är det räckvidden. Den officiella räckvidden enligt NEDC-cykeln anges till 190 kilometer men under svenska förhållanden är det sällan man kommer mer än 11-14 mil.

Det åtgärdar dock BMW nu, eller till årsmodell 2017 som börjar levereras till hösten. Utan att öka på den yttre volymen har BMW och Samsung i samarbete lyckats förbättra battericellerna så att kapaciteten utökas till 33 kWh (tidigare 22 kWh). Det innebär att räckvidden utökas i motsvarande grad med 50 procent, från 190 till 300 kilometer. Garantierna är desamma för batteripaketet, åtta år eller 10.000 mil.

Hur mycket det innebär i praktiken återstår förstås att se, men rimligen borde det inte vara några problem att komma 20 mil på en laddning med den uppgraderade BMW i3. Det större batteripaketet växer inte i volym men väl i vikt, 50 extra kilon påverkar accelerationen något med ett par tiondelar extra för båda versionerna (med och utan extender). BMW uppger 0–100 km/h på 7,3 sekunder (+0,1) för i3 och för BMW i3 Range Extender avverkas samma distans på 8,1 sekund (+0,2). 

För de BMW i3-ägare som svär och knyter näven i fickan finns det en viss tröst. BMW ska sätta samman ett "uppgraderingspaket" som gör att äldre bilar kan få det nya batteripaketet. Det är möjligt tack vare att yttermåtten är identiska.

Det större batteripaketet innebär en viss prisjustering uppåt, men vi får återkomma med de svenska priserna. Parallellt med det nya, större batteriet på 33 kWh ska BMW fortsätta att sälja i3 med det "gamla" batteriet på 22 kWh för de som inte behöver längre räckvidd.

BMW ska lansera en kraftfullare snabbladdare för trefas (AC, 11 kW) som sänker laddningstiden, det nya batteriet kan då laddas lika snabbt som det "gamla". Kapaciteten för likström (DC) är 50 kW och då går det att fylla det nya batteripaketet upp till 80 procent på 40 minuter. BMW ska även erbjuda en ny typ av "laddstation" som går att montera hemma med en kapacitet på 22 kW.

Det ryktas om en liknande förbättring av BMW i8, men det är något som man väntar med att berätta om. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nu blev BMW i3 riktigt intressant!
Ja
191
59
Nej