Porsche utmanar Tesla med nya snabbladdare

Nytt laddnätverk ska göra långresor möjliga, som hos Tesla. "När det gäller självkörande bilar behöver Porsche inte nödvändigtvis vara först", säger märkeschefen.

Porsche utmanar Tesla med nya snabbladdare
Konceptbilen Porsche Mission E visar en ny toppmodell med eldrift. När den lanseras ska Porsche ha ett nätverk av snabbladdare, enligt märkeschefen.

Tesla är kanske snart inte det enda bilmärket som har ett Europatäckande nätverk av snabbladdare för elbilar. Porschechefen Oliver Blume avslöjar i en intervju med tyska auto motor und sport att han har liknande planer.

"Mot slutet av det här årtiondet har vi ett snabbladdningsnätverk för elbilar på de viktigaste marknaderna. Det blir ett viktigt försäljningsargument mot våra kunder för att kliva över till en elbil. Och vi på Porsche är inte ensamma om att vilja ha en infrastruktur – det kommer alla tillverkare och länder vilja ha", säger Oliver Blume.

Han säger också att en eldriven Porsche känns precis som andra Porschebilar, med fokus på sportighet. Han säger att "den måste kännas Porsche". Konceptbilen Mission E visade vad vi kan förvänta oss framöver.

• Premiären för Mission E är planerad till slutet av det här årtiondet. Kan vi utgå från att laddnätverket är utbyggt tills dess?

"Ja, mot slutet av det här årtiondet har vi ett snabbladdningsnätverk för elbilar på de viktigaste marknaderna. Det blir ett viktigt försäljningsargument mot våra kunder för att kliva över till en elbil. Och vi på Porsche är inte ensamma om att vilja ha en infrastruktur – det kommer alla tillverkare och länder vilja ha."

Vid sidan om eldrift storsatsar Porsche, precis som många andra märken, på laddhybrider. Nästa generation Cayenne och Panamera kommer förstås som laddhybrider med längre räckvidd på eldrift än i dagens modeller.

När det gäller självkörande bilar behöver Porsche inte nödvändigtvis vara först, tycker Oliver Blume.

"En sak är klar: en Porsche ska även i framtiden vara en bil som kunderna kan köra själva. Men trots det finns flera intressanta funktioner när det gäller självkörande bilar som även vi på Porsche ska använda", säger han.

Missa inga nyheter – gilla oss på Facebook!

Ett nätverk med snabbladdare skulle kunna få mig att köpa en eldriven Porsche.
Ja
32
8
Nej